ciastka - 17101 przepisów (strona:487/1141)

Sernik na zimno z jeżynami i czekoladowym ciasteczkami 81

Jeżynowy sernik na zimno to świetny pomysł na letni deser. Spód sernika przygotowujemy z pokruszonych ciasteczek. Kruche, kakaowe ciastka idealnie komponują się z delikatną, lekko kwaśną masą serowo – jeżynową. Gotowy sernik przechowujemy w lodówce. Proporcje na mała foremkę o średnicy 18 cm. Składniki SPÓD 176 g ciasteczek (np. oreo) – 2 ciasteczka odkładamy do dekoracji

Tajemnice Smaku
Krakersy z tahiny z ziarnami 60

potem lekko wałkujemy na grubość 3-4 mm. Wykrawamy nożem lub radełkiem prostokąty, kwadraty, trójkąty… Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Ciastka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Krakersy możemy serwować z humusem, twarożkiem, guacamole lub innymi warzywnymi lub serowymi pastami. Smacznego! * Przepis zaczerpnięty z magazynu “Kuchnia

Tajemnice Smaku
Cassis Scones – kruche bułeczki z mrożonymi czarnymi porzeczkami 61

Scones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki.  Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają

Tajemnice Smaku
Pierniczki z dojrzewającego ciasta na piernik staropolski 65

ciasta wycinamy foremkami serduszka, choinki, prezenty, piernikowe ludziki… i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 – 12 minut w temperaturze 170°C. Gotowe ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku, najlepiej w dekoracyjnej metalowej puszcze. Możemy je polukrować, oblać czekoladą, udekorować kolorowym lukrem i różnymi posypkami. Smacznego! * Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki

Tajemnice Smaku
Napoleonka 233

Napoleonka – ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym. Proponuję napoleonkę z kremem budyniowym. Ciasto francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono bardziej pracochłonne niż trudne. Jednak jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku. Jednak inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż proporcje

królestwo garów
Muffinki z mąki kokosowej z bananem i rodzynkami (bez glutenu i cukru) 106

końcu do ciasta wmieszać rodzynki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, w całości wypełnić ciastem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce

Di gotuje
Kruche ciasteczka Snickerdoodles 73

narodzonego syna Bardzo mi posmakowały i zagościły na stałe w domowym deserowym menu. Ostatnio uświadomiłam sobie, że jeszcze nie opublikowałam tego przepisu na blogu! Zatem teraz naprawiam to niedopatrzenie Ciastka Snickerdoodle są bardzo proste do zrobienia, a smakują wybornie. Polecam! Ja trochę je “uzdrowiłam” i zupełnie zweganizowałam w porównaniu do oryginalnego amerykańskiego przepisu koleżanki – używam mąki jasnej orkiszowej

Lamarida.pl
ciasteczka owsiane z żurawiną i słonecznikiem 108

coś słodkiego. A w dodatku robi sie je w pięć minut i nie trzeba do tego ŻADNYCH umiejętności kulinarnych! Zresztą zobaczcie sami, oto banalnie prosty przepis na pyszne ciastka: Składniki: 200 g płatków owsianych 2 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść żurawiny suszonej garść słonecznika Masło rozpuścić i wystudzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciastka francuskie z budyniem i owocami 116

nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15-18 minut, aż ciasto nam się zarumieni. Wyjmujemy, studzimy. Kiwi obieramy kroimy na plasterki. mandarynkę dzielimy na cząstki. Owoce układamy na ciastkach. Całość opruszamy cukrem pudrem

Lena Gotuje
Pomarańczowe róże z curdem 94

mąki. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko. Im cieniej tym lepiej. Wycinam trzy koła różnej wielkości za pomocą szklanki, literatki, kieliszka. Kwiatka wycinam za pomocą foremki do ciastek. Układam kwiatka, na to koło od szklanki, kolejne od literaki które nacinam w czterech miejscach, na to koło od kieliszka. Mocno dociskam palcem na środku dzięki czemu warstwy skleją

wesoła kuchnia
Deser kawowo - grysikowy 69

Polecam pozostałe moje przepisy na ciasta, torty i desery kawowe. Oto niektóre z nich: deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), cappuccino kawowe bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/kawowe-cappuccino-bez-pieczenia.html) czy tort kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/07/tort-kawowy-trojkolorowy.html) SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Napoleonka z kremem pomarańczowym 95

przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/04/napoleonka-krolewska.html), napoleonka na krakersach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/12/napoleonka-na-krakersach.html), kremówka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/kremowka.html), napoleonka na cieście francuskim (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/napoleonka-na-ciescie-francuskim.html), napoleonka na ciastkach (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/napoleonka-bez-pieczenia.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Śmietanowiec na herbatnikach 82

łyżki kremu, tworząc cienką warstwę śmietanową.Na kremie ułożyłam następną warstwę herbatników, znów krem i tak do skończenia produktów. Łącznie wyszło mi 4 warstwy kremu i pięć warstw ciastek. Na wierzchu powinna być warstwa herbatników. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę mleczną. Odczekałam chwilę i wymieszałam dokładnie aż do rozpuszczenia się czekolady. Płynną czekoladą posmarowałam

Waniliowe Improwizacje
Sernik z mlekiem w proszku 125

dodawałam na przemian masę serową i mleko z kartonu i mieszałam aż składniki się również połączyły. Powstała bardzo rzadka, lejąca masa serowa, którą przelałam do przygotowanej blaszki, uważając aby ciastka nie wypłynęły. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go godzinę w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu sernik wystudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzony sernik polałam polewą, którą przygotowałam

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania