Ciastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko(...)jakiej dodamy krem mascarpone. Również ilość śmietany nie jest jedna, jedyna i słuszna. Jeśli robimy tartę czy cupcakes, na pewno lepszy będzie krem z 500 g śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki. Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce. Artykuł Ciastka truskawkowa chmurka pochodzi
Gotowanie-ukMleko kokosowe świetnie nadaje się do zrobienia kremu do ciastek, tortów czy babeczek - nie tylko sprawia, że krem śmietankowy jest bardziej sztywny (podobną rolę może spełniać serek mascarpone), ale też fantastycznie smakuje :) Polecam jako dodatek do prostych babeczek kokosowych . Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalne) Dzień wcześniej mleko
Ciastkozercyeklerki, a takie przygotowane w domowym zaciszu są obłędne!!! Polecam! Składniki na eklerki CIASTO PARZONE: 250 ml wody 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 4 jajka KREM: 500 ml mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny cukier puder do posypania(...)pół. Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Kremem przekładamy ciastka, posypujemy cukrem pudrem
Rozpustne gotowanieKora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich(...)puszystą masę, dodają porcjami budyń. Krem podzielić na 3 części. Kawę rozpuszczalną zalać ok. 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Pierwszy placek lekko nasączyć kawą, wyłożyć jedną część kremu, następnie ciastka Delicje moczone chwilę w kawie. Na Delicje wyłożyć drugą część kremu i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć trzecią część kremu, pokrojone w kostkę albo w plasterki brzoskwinie
Cukiernia PychotkiOreo (jeśli jeszcze ktoś nie wie :P) to czekoladowe ciasteczka z białym kremem. Powszechnie reklamowane praktycznie wszędzie :). Szczerze przyznam, że same ciastka jakoś nie przypadły mi do gustu. Jednak kiedy zobaczyłam muffinki z ich udziałem(...)blogu Poezja Smaku to stwierdziłam, że muszę wypróbować. Przepis nic, a nic mnie nie zawiódł. Babeczki okazały się miękkie i mokre w środku z bonusem w formie ciastka, a krem, nieco zmodyfikowany przeze mnie, po prostu pycha :) Wszystkie muffinki poznikały w zaskakującym tempie. Następnego dnia robiłam kolejną partie by się nimi dostatecznie nacieszyć. Szczerze polecam :) Ilość porcji: 12 Czas
Kolizje Smakówwyłożyć warstwę herbatników i posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Relax
Z miłości do słodkoścideseru. ;-) 50g ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 1 banan 2 łyżki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 400ml jogurtu naturalnego 100g ekologicznej konfitury z czarnej porzeczki Symbio 10 sztuk kruchych ciastek kokosowych 1. Przygotowujemy krem jaglany: kaszę jaglaną gotujemy z cukrem według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Blendujemy na gładki krem wraz z bananem i 100ml jogurtu naturalnego. 2. Ciastka kruszymy(...)szklankach układamy kolejno warstwy (powtarzamy dwukrotnie): łyżka kremu jaglanego, łyżeczka konfitury, łyżeczka jogurtu, pokruszone ciastka. 4. Chłodzimy w lodówce przez około godzinę
Szefowa kuchnikremem, ale o niebo lepsze i przynajmniej wiem, co jest w środku. Już planuję wykorzystać krem i wafle w innej wersji. Krem schłodzony twardnieje, ale i wtedy jest bardzo dobre, nie wiem, czy nie lepsze. Ciastka polałam tylko częściowo czekoladą, bo już mi się nie chciało jej podgrzewać i nie na wszystko starczyło. Jeśli(...)chodzi o wafle, to wykorzystałam połowę ze standardowego opakowania kwadratowych wafli. Można przygotować z całego opakowania, ale wtedy krem i czekoladę przygotuj z podwójnej ilości składników. Nie wiem, jak długo ten krem można przechowywać (ale koniecznie w lodówce). U mnie ciastka wytrzymały do wtorku (a robiłam w niedzielę po południu) i były dalej pyszne. Składniki na ok 15 sztuk
Anioszek w kuchniinnym wydaniu - na waflach, z wkładem serduszkowym z ciastek oreo zatopionym w masie budyniowo-maślanej. Mega słodka, ale za to jaka ładna :) Przepis podpatrzyłam na rumuńskich blogach, ale wkład serduszkowy to inwencja własna :) W oryginale chatka wygląda inaczej (można podpatrzyć np. tutaj lub wpisując w wyszukiwarce "prajitura cabana"), w kremie budyniowo-maślanym zatopione są kakaowe paluszki z ciasta półkruchego(...)międzyczasie przygotować wkład serduszkowy, a następnie dokończyć robienie kremu: Masło utrzeć na puch, następnie (dalej ucierając) dodawać po łyżce zimnego budyniu. Wkład seruszkowy: W malakserze (lub blenderze) rozdrobnić ciastka, dodać krem czekoladowy i miksować do połączenia składników. Przygotować deskę do krojenia. Z masy ciasteczkowej uformować kulki, spłaszczyć na desce i foremką wycinać serduszka. Serduszka układać jedno na drugim
Domowa Cookierenka Agisufletów wysmarowanych wodą. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć jeden blat ciastka, posmarować kremem i przyłożyć drugim blatem. Po wierzchu posypać wiórkami. Smacznego
Chocolate Muffin BlogWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, kruche ciastka wypełnione kremem budyniowym. To pyszne rurki, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie Ich zrobienie zajmuje nam trochę czasu ale smak wynagradza nam poświęcony im czas Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takich rurek to gorąco was zachęcam do wypróbowania przepisu Post Rurki z kremem pojawił się poraz
Marta Gotujebabeczek standardowej wielkości. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-12 minut. Krem:Kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemymascarpone, galaretkę w proszku i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.Przestudzone ciastka napełniamy krememi przystrajamy ulubionymi owocami
Moje Kuchenne Rewelacjemąki 30 g utartych ciasteczek amaretti 80 g cukru Krem amaretto 200 g masła, miękkiego 250 ml mleka 3 żółtka 50 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 50 ml likieru amaretto 50 g zmiksowanych ciasteczek amaretto Dodatkowo dżem z suszonej moreli ciastka amaretti do dekoracji Ubij białka na sztywno z odrobiną(...)koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj. Montowanie tortu. Posmaruj pierwszy placek morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim plackiem i posmaruj wierzch i boki torta resztą kremu. Oprósz torta zmiksowanymi ciastkami amaretti. Udekoruj całymi ciasteczkami amaretti. Tort migdałowy jest inspirowany przepisem z blogu “moje wypieki”. Wysokość tortu
codojedzeniamikrofali 3-4 minuty. Wyjąć na talerz. Krem 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki skórka + sok z cytryny Składniki zmiksować. Na talerzu ułożyć ciastko, posmarować kremem lub przełożyć do szprycy i udekorować. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwaniliowy 6 żółtek (ja zawsze dodaję 3) 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Wierzch: 250g serka mascarpone 25-30g stopionej czekolady (można użyć dowolnego kremu czekoladowego) Ponadto (opcjonalnie): starta czekolada do posypania pokruszone herbatniki Żółtka, mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietankę i żółtka(...)mieszając należy zagotować. (Powinien powstać gęsty budyń.) Masło zmiksować do białości i stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki
Di gotuje