też będzie pyszne :) i jeszcze dla wyjaśnienie jeśli komuś makaroniki kojarzą się tylko z małym makaronem – to francuskie ciasteczka bezowe z mąką migdałową przełożone dowolnym kremem. Nie przepadam za bardzo słodkimi ciastkami dlatego starałam się wybierać przepisy, gdzie cukru jest jak najmniej – okazało się jednak, że to nie jest najlepsza technika. Cukier musi być i kropka. Możecie(...)wyrównać sobie to później używając mało słodkiego nadzienia – dzisiejsze makaroniki zrobiłam z kremem z masła orzechowego i pasuje naprawdę idealnie :) Składniki: 50 g białek 45 g cukru 65 g cukru pudru 65 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów) Składniki na krem: 1 łyżka masła orzechowego 100 ml śmietany kremówki Mąkę migdałową dokładnie przesiewamy, większe kawałki, które zostaną na sitku trzeba
Ciastkozercypyszne rurki podwójnie kawowe podane z łagodną kawą, idealne na miłe rozpoczęcie sobotniego dnia SKŁADNIKI Ciasto: 125 g masła, 1 ½ szkl. mąki, ½ szkl
słodki bratekPyszne drożdżówki z naszym ulubionym kremem czyli kakaowo - orzechowym. Można także dodać tutaj nutellę czy marmoladę, wybór należy do Was. Zapewniam jednak że szybko znikają zwłaszcza
Moje Małe Czarowaniebudyniowy. Gotujemy zwykły budyń tylko na wodzie. Teraz w tym momencie możemy utrzeć masło z cukrem pudrem. Do utartego dodajemy po trochu wystudzony budyń cytrynowy. Składamy ciastka po dwa nadziewając je naszym kremem cytrynowym. Smacznego !! Ps. Radzę wam zrobić od razu z podwójnej porcji
Gotowanie...to proste !zniknęły zaraz po upieczeniu. Składniki: 200 g białka (mama miała w płynie zostało jej jak lukrowała ciastka), lub 5 białek 330 g drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego (używamy swojego) 1 łyżka soku z cytryny Krem: 0,5 l śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru dżem różany czerwony barwnik Przygotowanie: Białko ubijamy
Lili w kuchnimiodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką.Niebo w gębie!Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta.W dużych marketach jadalnych kasztanów pod dostatkiem!SKŁADNIKI:( 2 duże szt )PIWNO-MIODOWE CIASTKA:* mąka pszenna – 120 g* masło – 50 g* piwo Książęce(...)szczyptą soli.Wyrabiamy i wstawiamy na ok. 30 minut do chłodzenia.Po tym czasie cienko rozwałkowujemy,wycinamy prostokątne ciastka i nacinamy po całości w drobną krateczkę.Pieczemy ok. 10-13 minut w 180C.CAŁOŚĆ:Ciasteczka piwno-miodowe smarujemy po całości kremem kasztanowym, a następnie przekładamy musem z białej czekolady ( ja wyciskam ze szprycy ) i dekorujemy kruszonką piernikową.PYCHA!Smacznego
Ostra na SłodkoPiękne, malutkie słodkości polecają się do popołudniowej kawki <3 Składniki: Babeczki: 85 g masła 180 g cukru 1 duże jajko 1 łyżka kakao barwnik
Malinowo w kuchniMamom? :) Do przygotowania ciasta wykorzystałam przepis na ciasto czekoladowe , całość przełożyłam kremem budyniowym i udekorowałam świeżymi truskawkami. Z podanych składników zrobimy około 8 ciastek (w zależności od wielkości słoików). Składniki na ciasto Składniki na krem +truskawki do dekoracji Ciasto czekoladowe przygotowujemy według przepisu . Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką, dodajemy maślankę. Wszystkie cukry (biały, brązowy
CiastkozercyDzisiaj zapraszam na babeczki z kremem. Przepis na kruche babeczki znalazłam na blogu Moje kuchcikowo, a krem wykonałam według własnego przepisu.Składniki:Babeczki:2 szklanki mąki
Kuchnia domowa Aniszczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 400 ml śmietanki kremówki 30% fix do ubijania śmietany(...)się rumienić. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy (pamiętajmy, że śmietanki nie należy zbyt długo miksować ponieważ może wytrącić się masło). Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze chwilkę miksujemy do połączenia składników. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Gotowe eklerki oprószamy
Słodka StronaBabeczki z waniliowym kremem budyniowym to słodkie wspomnienie mojego dzieciństwa. Piekła je moja babcia, dziś ja postanowiłam się z nimi zmierzyć, dzięki Magdzie i Pawłowi i wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie . Babeczki wyszły dobre, natomiast za mało miały w środku budyniu. W oryginalnym przepisie do ciasta dodano śmietany, u mnie zastąpiłam ją jogurtem naturalnym. Jeśli(...)łyżeczki na babeczkę. Do części babeczek dodajemy po 1 wiśni.Z pozostałego ciasta wykrawamy pokrywki i przykrywamy nimi babeczki. Ważne jest, aby pokrywki dobrze połączyć z babeczkami. Ciastka pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu babeczki studzimy, a następnie wyjmujemy z foremek i odwracamy do góry nogami. Przed podaniem posypujemy
Kulinarne przygody Gatitypostach więc przyszedł czas na krem. Poszukiwania przepisu na idealny krem do muffinek ponownie zajął mi sporo czasu.... być może jestem wybredna ale albo kremy wychodziły zbyt słodkie albo masa na pięknie udekorowanym ciastku zbyt krótko wyglądała pięknie ;) I oto jest! Wyjątkowo delikatny, niezbyt słodki a pyszny i dość trwały krem do cupcake'ów! Krem do muffinek
paapilotkaaKolejna rzecz, którą robiłam po praz pierwszy :) Co prawda w domu "zabrakło" konkretnej szprycy, a raczej końcówki, którą mogłabym się posłużyć do przygotowania samego ciasta
Kuchnia w czekoladzietego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy:* ciastka- 300 g (np. BelVita kakaowe)* masło- 120 gMasa grysikowa:* kasza manna- 1/2 szklanki* mleko- 1/2 litra* cukier- 2/3 szklanki* masło- 50 g* ekstrakt(...)cytryny)* cukier- 3/4 szklanki* masło- 100 gSpód czekoladowy:Ciastka połączyć z miękkim masłem w blenderze.Przełożyć na spód małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki.Masa grysikowa:Do mleka wsypać kaszę mannę wraz z cukrem i gotować, aż masa zgęstnieje.Dodać masło i dokładnie wymieszać.Krem cytrynowy:Żółtka utrzeć z cukrem, wlać sok z cytryny wraz
Kraina Miodem Płynącaokresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki Krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki(...)sztywno i stopniowo dodajemy do budyniu delikatnie miksując. Gotowy krem umieszczamy w lodówce do lekkiego stężenia. Każdego eklerka przekrawamy na pół i wykładamy ok. 2 łyżki kremu (można użyć szprycy). Przykrywamy górną częścią ciastka. Polewa Czekoladowa: Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Strużkami czekolady polewamy przygotowane eklerki
Słodka Strona