Rurki z kremem to również mój smak z dzieciństwa. Pamiętam jak z koleżankami po szkole chodziłyśmy na rurki z kremem. Tylko w jednym sklepiku były najlepsze
O kuchni z uczuciemJeśli nie potrafisz żyć bez czekolady, koniecznie musisz wypróbować czekoladowe muffinki . Najlepiej użyć czekolady gorzkiej– o minimum 70% zawartości kakao - jest najbardziej aromatyczna. Jeżeli ubóstwiasz ciastka nadziewane, twoje kulinarne oczekiwania spełnią babeczki z kremem – wykorzystaj śmietanę kremówkę, ser mascarpone, kakao i cukier puder. Trzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto(...)piekarniku ok 20 min (180 stopni). To, czy babeczki są gotowe najlepiej sprawdzać za pomocą drewnianej wykałaczki – jeśli po nakłuciu będzie sucha, zostawmy ciastka w środku na około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Czekolada + owoce Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny to małe arcydzieło. Do środka można dodać trochę czekoladowego kremu i ulubione owoce
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakilka dni temu na 16 urodziny córki, która uwielbia ciasteczka oreo - więc niespodzianka się bardzo udała :) Dzisiaj polecam go wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet :) SKŁADNIKI 2 paczki ciastek oreo (32 sztuki) + do ozdobienia 80 g masła 400 ml mleka 200 ml śmietanki 36% 1/2 aromatu waniliowego (całe op. 9 ml) 20 g żelatyny 1/2 szklanki gorącego mleka(...)szybko) lub ukręcona z 100 ml kremówki ( i takę proponuję, żeby szybko nie klapła :)) PRZYGOTOWANIE Ciasteczka oreo rozkładamy na pół i przy pomocy noża usuwamy biały krem do miski. Ciemną część ciastek dzielimy na pół - jedną wykorzystamy do przygotowania dołu torciku - drugą na górę. Robimy dół. Rozpuszczamy w garnuszku 50 g masła - studzimy. Pierwszą połowę ciemnych ciasteczek miksujemy
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem
Ostra na Słodkoinnego. Krem ten robi się w parę chwil. Nadaje się praktycznie do wszystkiego: pieczywa, grzanek, naleśników czy wyjadać go prosto ze słoika. Nie jest mega słodki (nie użyłam cukru, jak w oryginalnym przepisie) z lekko wyczuwalnymi grudkami ciasteczek. Polecam z czystym sumieniem. Tym przepisem, rozpoczynam cykl korzenno-cynamonowych wypieków na blogu :) 'krem, masło czekoladowo-korzenne "Speculoos" z ciastkami
CookYourselfcukru pudru pół łyżeczki soli 200 g masła roślinnego (użyłam kokosowego rafinowanego) 1 banan 1 łyżka esencji waniliowej truskawek tyle ile babeczek, nie wiem ile kg tego było krem: szklanka truskawek pół litra mleka sojowego (waniliowego) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: banana zblendować z esencją waniliową na idealnie gładką masę. Połączyć cukier z miękkim masłem(...)obciąć, a dna ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 180 C około 15 minut. Po upieczeniu wyłożyć do góry dnem na kratkę, stuknąć kratką dla pewności że ciastka wyjdą. Ostudzić i nakładać krem i resztę bajerów. Krem: Truskawki zblendować na gładko, dodać mleko i cukier, dokładnie wymieszać, połączyć z mąką ziemniaczaną i zagotować (cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło
greenscarfwciskamy ogonek. Z podanych proporcji wychodzi średnio 20 grzybków (+/- w zależności od wielkości foremek i grubości ciasta po rozwałkowaniu). Kiedy Mama piekła jakieś ciasteczka czy babeczki z kremem zawsze zagniatała potrójną, a nawet poczwórną porcję ciasta, a następnie angażowała nas do pomocy (czworo dzieci i nikogo nie trzeba było namawiać). Foremek do kruchych babeczek ma całe mnóstwo, bo w piecu(...)robić inne rzeczy ;) w końcu po wyrobieniu ciasta, zanim uporaliśmy się wykrawaniem mijało sporo czasu do momentu pieczenia! A potem jeszcze je "sklejaliśmy" jeśli to były ciastka z dżemem lub napełnialiśmy kremem i owocami jeśli kruche babeczki, więc to był cały wieczór, kiedy nie plątaliśmy się pod nogami! :) A pieczone były wtedy zawsze w kaflowym piecu. Z pewnością większość
Kolorowy Przepisownikjeden kęs są przemiłym akcentem niedzielnego popołudnia. PTYSIE Składniki: ciasto: 125 ml mleka3,2% 125 ml wody 115 g masła 140 g mąki 1 szczypta soli 4 jajka krem: 1,5 szklanki mleka3,2% 3 żółtka 80 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyża mąki pszennej 1 łyża mąki kukurydzianej (ew.ziemniaczanej) 50 g masła Przygotowanie: ciasto: Podgrzewamy(...)rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach, a potem zmniejszamy temperaturę do 175 i ciastka suszymy jeszcze przez 10 minut . krem: Mleko podgrzewamy z cukrem waniliowym. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel, do którego dodajemy obydwie mąki, a następnie nie przerywając mieszania wlewamy ciepłe
Bon appetit mon amieKremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane(...)tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem , wykładamy krem i umieszczamy w lodówce (na ok. godzinę). Po tym cza sie ubijamy mocno schłodzoną śmietankę (pamię tajmy, że śmietany nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytr ącić się masło
Słodka Stronanastępnie zmniejszyć temperaturę do 190*C i piec jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i wyjąć ciastka. Końcem ostrego noża zrobić małe nacięcie na ich boku, aby para uleciała. Wstawić na 10 minut do wyłączonego piekarnika. Wyjąć, wystudzić. Krem: 600 ml mleka 5 żółtek 80 g cukru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej Mleko(...)mieszając, gotować ok 1 minutę. Jeśli utworzą się grudki, krem można zmiksować. Wstawić do lodówki do całkowitego wystudzenia. UWAGA : Krem będzie bardzo rzadki, ale po wystudzeniu bardzo gęstnieje i nadaje się do nakładania łyżką. Eklerki przekroić na pół. Nadziewać kremem i malinami. Przykryć wieczkiem i posypać cukrem pudrem. Ciastka najlepiej przygotowywać niedługo przed podaniem. Gotowe przechowywać w lodówce
Chocolate Muffin Blogmieszanki tych mąk poprawiają zdecydowanie lepkość, ciągliwość ciasta i jego formowanie. MOJE PRZEPISY BEZ GLUTENU Ciasteczka owsiane- owies nie tylko dla konia Owsiane ciasto z mleczno-cytrynowym kremem Crumble migdałowo-owsiane Ciastka z dwóch składników Pyzy ziemniaczane Clafoutis na mące migdałowej i kukurydzianej
Karo in the KitchenUwielbiam ciastka, ciasta, ciasteczka z wszelkimi kremami. Ostatnio jednak robię ich trochę mniej gdyż potrzebne jest miejsce w lodówce na takie pyszności a póki nic się nie zmieni ograniczam tego rodzaju wypieki do minimum no chyba że jest jakaś okazja i zjada się na bieżąco :) Dzisiaj zaległy przepis na roladę truskawkową który wzięłam z TEJ strony
Na słodko lub wytrawniedrugi dzień ugotować budyń z cukrem. Wystudzić. Utrzeć miękką margarynę do białości i dodać do niej po łyżce wcześniej przygotowany budyń. W prostokątnej blaszce ułożyć ciastka kakaowe (fot.1) i posmarować kremem budyniowym. Następnie na warstwie kremu ułożyć krakersy. Ubić śmietanę kremówkę ze Śmietan-fix-em. Odłożyć 1/4 śmietany na bok - a do 3/4 ilości dodać masę karmelową. Posmarować nią
Świat Ciastaczekolady przy pomocy blendera lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, zagęstnikiem oraz rozdrobnioną czekoladą. Nakładamy na przekrojone ptysie krem i zamykamy wierzchnią częścią ciastka. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy roztopioną czekoladą. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego
Kolizje Smaków