jajka 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki mus ajerkoniakowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny 1 łyżka cukru pudru 60 ml ajerkoniaku dodatkowo: 2 łyżki ajerkoniaku Ciastka drobno pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Ugnieść na dnie tortownicy, schłodzić w czasie przygotowania masy serowej. Porzeczki zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Zmiksować z twarogiem, kremówką(...)sernik, wyrównać wierzch. Pozostał ajerkoniak przelać do woreczka cukierniczego, odciąć rożek, formując małą dziurkę. Wyciskać na mus kropki wzdłuż brzegów, w niewielkich odstępach. Przeciągnąć przez środek kropek wykałaczką, formując serduszka. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! A wieczorem idziemy na koncert. Tak, właśnie w poniedziałek. Tacy jesteśmy nieschematyczni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniespodzianką (ciasteczka piñata). Do ich przygotowania oprócz kruchych ciasteczek będą potrzebne malutkie cukiereczki (mini Lentilki, cukrowe drażetki, perełki do dekoracji), mnie udało się znaleźć mini cukiereczki w kształcie serduszek. Zamknięte w słoiku gotowe ciasteczka można przechowywać nawet do kilku tygodni, są więc świetnym pomysłem na prezent, bo można przygotować i zapakować je wcześniej :) Nie zapomnijcie o naszym Walentynkowy Konkursie(...)wałkujemy na grubość kilku milimetrów, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W 1/3 ciasteczek wycinamy w środku małe kółeczka. Na każde gotowe ciastko będą potrzebne 2 pełne ciastka i 1 z dziurką. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy lukier miksując ze sobą białko i cukier puder. Kiedy ciasteczka
Ciastkozercyskładniki: 300 g mąki pszennej 200 g margaryny 60 g cukru pudru 2 żółtka 100 g tartych orzechów laskowych Back Mit 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Monia miesza i gotujepowideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną formę (u mnie 21cm, szczelna) natłuszczamy. Masło rozpuszczamy, kruszymy drobno ciastka (drewniana pałką, albo wałkiem nawalamy w ciastka zawinięte w czystą ścierkę), dodajemy do rozpuszczonego masła i dokładnie mieszamy. Tą mieszanką wykładamy dno blachy (dociskając dość mocno) i chowamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników(...)więc zrobiłam duże kropki, które "przecięłam" kreską "narysowaną" dźgulcem- wyszło coś w rodzaju pokracznych serduch. Przy użyciu bardziej gładkiej masy można się pokusić o mniejsze kropki i bardziej dekoracyjne serduszka. Przez pierwsze 10 minut pieczemy sernik w 200*C, następnie zmniejszamy ogień do 170*C i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Pilnujemy, żeby nie piec zbyt długo, bo skończy
les mirabellesWyszło typowo babkowo-piaskowe, ale nie suche. Znalazło kilku szczerych amatorów. A wygląda... No sami spójrzcie - czy można mu się oprzeć...?Na Walentynki polecam wersję z oryginału - z czerwonym serduszkiem. Wygląda równie uroczo.Ucierane ciasto z tonką i choinkąSkładniki:(na keksówkę o wymiarach 22x10 cm)ciasto zielone:170 g mąki orkiszowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki tonki w proszku125 g miękkiego(...)pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Ostudzić.Gdy zielone ciasto ostygnie, wyjąć je z formy i pokroić na kromki grubości 1-1,5 cm. Foremką do ciastek z każdego kawałka wyciąć choinkę.Przygotować jasne ciasto:Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Następnie partiami dodawać przesianą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSą takie dni ciemne, mokre i zimne, kiedy jedyną rzeczą na jaką mam ochotę jest gorąca herbata, dobra książka, głęboki fotel i koc. Kiedyś dołączyłabym do
Przepysznik - BLW i nie tylkoKruche ciasteczka przekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:) Składniki: Na ok 40 ciasteczek: 3,5
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na ciasto mąka pszenna, 2 i 1/2 szkl mleko, 160ml cukier, 2 i 1/2 łyżki jajko, 1 szt sól, 1/2 łyżeczki drożdże świeże, 20g
Gotowanie moimi oczamihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Serniczki posiadają zwartą konsystencję, są wilgotne i... mocno czekoladowe. Smakują rewelacyjnie i nie wymagają wielkiego
Di gotujeNajważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu - nie dążyłam do tego, aby odtworzyć smak oryginału. Do zrobienia tych czekoladek możesz użyć formy silikonowej w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ja kupiłam oryginał dla lepszego efektu. Czas przygotowania to raptem 5 minut. Najtrudniejsza część to czekanie, aż masa zastygnie. Przepis na domowe toffifee Składniki masło orzechowe(...)proszku lub tłuszcz palmowy, a tych dodatków staram się unikać. Domowe słodycze Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola Domowa nutella Domowe kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy
lady-och-mistrzyni.blogspot.comSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka GotujeBył taki czas, bardzo dawno temu, kiedy nie umiałam ani piec ani gotować. Szczytem moich umiejętności była jajecznica i naleśniki (mam wrażenie, że umiem je smażyć
Przepysznik - BLW i nie tylkorozchmurzyć ten ponury i deszczowy dzień, postanowiłem upiec (na pocieszenie) magdalenki. Ciastka te mają silne działanie rozweselające, pysznią się słoneczną barwą i są lekkie niczym chmurka. Sam Marcel Proust W poszukiwaniu straconego czasu wyrażał się o nich w sposób nadzwyczajny: "(...) matka widząc, że mi jest zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem(...)magdalenek wypełniać do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 200°C. Piec około 7 minut (jeśli posiadamy formę na muszelki) lub 15-20 przy formie na babeczki lub serduszka. Ostudzić i rozkoszować się smakiem, popijając ulubioną herbatą. *Przepis pochodzi ze strony marmiton.org , zaś cytat z powieści Marcela Prousta z I tomu powieści W poszukiwaniu straconego czasu
Food Squarehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i mogą po nie sięgać osoby unikające cukru. Są kruche, orzechowe i
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są po prostu przepyszne, a dodatek wiórek i czekolady - sprawia, że delikatnie chrupią między
Di gotujeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
królestwo garów