Ciasto z przepisu Bajaderki na walentynkowe serduszka. Serduszka są super ale kiedyś w pośpiechu zamiast układać serduszka po prostu podzieliłam ciasto na
Praktyczna plWalentynki juz tuż, tuz... postanowiłam upiec ciasteczka w formie serduszek. Tym razem tylko i wyłącznie ten wzór, żaden inny :) CIASTECZKA "KOCIE OCZKA" - inaczej, bo w formie serduszek ... SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki 5 łyżek masła roślinnego 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać margarynę - zarobić nożem(...)lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką. W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :) Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu smarować ciastko całe marmoladą, gęstym dżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :) Posypać cukrem pudrem. Smacznego ! A Wy, planujecie słodkie niespodzianki na Walentynki ? Zaglądajcie
kolorowotorcikowodomu. Nie muszę chyba dodawać, że ciastka zniknęły w mgnieniu oka :) No to do dzieła :)"Składniki:opakowanie ciasta francuskiegoopakowanie budyniu waniliowego400 ml mleka2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie wyłożyć na blat oprószony mąką rozwałkować razem z pergaminem, a następnie go zdjąć.Z połowy ciasta wykrajać małe serduszka ( bądź inne motywy ) z drugiej, w równej ilości(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia poukładać równomiernie duże serduszka, wyciskać na każde z nich odrobinę budyniu i zakrywać małymi serduszkami. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200`C przez około 10-12 minut, bądź do zarumienienia. Ciastka oprószyć cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościodcedzamy i blendujemy na gładkie puree, odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto Puree z buraków, mąkę, jajko, sól i pieprz zagniatamy na gładkie ciastko z którego będziemy rozwałkowywać placek o grubości ok 0,3 cm i wycinać z niego serduszka. farsz Wszystkie składniki łączymy ze sobą na gładką masę i doprawiamy do smaku. Na serduszko nakładamy
Niezły MłynekZawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej
Czerwień i błękitosobę. Idealnym rozwiązaniem będą biszkoptowe serduszka przełożone przepysznym kremem malinowym (doskonały także do dekoracji babeczek). Serduszka wyglądają cudownie, smakują jeszcze lepiej, a ich przygotowanie jest naprawdę łatwe, i co ważne, nie zabierze zbyt dużo czasu. Składniki (na 4 duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy(...)Chwilkę miksować do połączenia składników. Ciasto wylać na blachę, rozprowadzić równomiernie, piec przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu można wycinać serduszka, posłużyła mi do tego foremka o boku 11 cm (jak na zdjęciu). Wyszło 8 serduszek. Krem malinowy: W malakserze (lub blenderze) mielimy suszone maliny. Do misy miksera wrzucamy
Domowa Cookierenka Agiwysiekać na niej margarynę z przesianą mąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto.Ciasto rozwałkować. Ciastka są dobre bardzo cienkie,ale te troszkę grubsze również są pyszne!Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami. My najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności. W miseczce rozkłócić białko, a w kolejnej miseczce(...)przygotować cukier. Do miski z cukrem można dosypać mak.Maczać wykrojone ciastka najpierw w białku, a następnie w cukrze lub w cukrze z makiem. Piec w 180 stopniach około 15 minut na złoty kolor
Lawendowe Niebozwolnić trochę tempa. Porządek w szafach równie dobrze można zrobić po Nowym Roku :P ;) Te ciastka piekę co roku. Po upływie kilku dni za sprawą marmolady i lukru robią się niezwykle miękkie i aromatyczne. Możecie nadać im dowolne kształty - serduszek, kółek itp. Trochę z nimi pracy ale efekt koncowy warty poświęconego im czasu :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik(...)moimi małymi zmianami. Składniki na 2 blachy ciastek Ciasto: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta z cytryny 250 g mąki Ponadto: marmolada cukier puder mleko olejek rumowy (lub inny dowolny) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 3-5 mm i wykrawamy dowolne kształty (u mnie kwiatki). Następnie w połowie ciastek
My simple kitchenupiekłam maleńkie serduszka, połączyłam nadzieniem. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 200 g zimnego masła 64 cukru waniliowego 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% nadzienie z kiwi ZENTIS " Gładkie nadzienie o smaku kiwi, to produkt stabilny w procesie pieczenia. Doskonale sprawdza się w produkcji drobnych ciastek o przedłużonym terminie przydatności
Różowa kuchniaSerduszkowe ciastka - lizaki Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników. Składniki: 1,5 szklanki mąki(...)jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około
Ciastkozercyokazjonalne serduszka pierniczkowe to dzieło od początku do końca mojej córci Moniki. Jestem z niej dumna, bo wykonała małe dzieła sztuki. Wszystkie ciastka były idealnie upieczone i udekorowane. Zajęło jej to kilka dni, ale efekt był niesamowity, zresztą oceńcie sami. Ciasteczka te powstały z okazji 18-tych urodzin bliźniaczek(...)urodzinowej. Serduszka zostały zapakowane w celofan zawiązany wstążeczką. Każdy pierniczek był unikatowy, chociaż schemat dekorowania podobny – liczba osiemnaście, kwiatki, kropki, paski. Mnie osobiście najbardziej podobały się całe białe, ale gdybym miała wybrać numer 1, to miałabym kłopot. Składniki: Pierniczki serduszka z przepisu na Świąteczne pierniczki Z tego przepisu wyszło 50 serduszek
To co kochamgodziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremką ciasteczka - serduszka. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy po dwa . W kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy
Smakowite Daniaobchodzicie je czy też nie, takie Orzechowo-kakaowe walentynkowe ciastka z malinowym nadzieniem ucieszą każdego. Do ich zrobienia używamy tylko naturalnych produktów. W kilka minut wyczarujecie słodką i zdrową przekąskę (jak ja lubię takie przepisy). Zaproście dzieci do wspólnego ich przygotowania – wycinanie serduszek to dla nich nie lada zabawa. Składniki: 200 gram orzechów nerkowca (mogą być też(...)Nasz słodki farsz musi uzyskać konsystencję w miarę twardą, abyśmy również z niego mogli wycinać serduszka. Wkładamy tak przygotowane nadzienie do lodówki na około 1 godzinę lub jeśli widzicie, że konsystencja nadaje się do wycinania wtedy wyjmujemy naczynie i możemy zacząć przygotowywanie serduszek lub dowolnego innego ulubionego kształtu. W zależności od wielkości foremki powinno nam wyjść
PaleoLifeplacek o grubości 1,5-2 cm i wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka
Rozpustne gotowanie