proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. W drugiej(...)Wkładamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy przez około 6 - 8 minut. 7. Wyjmujemy upieczone ciasteczka z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Krem orzechowy: 1. W dużej misce ubijamy masło z cukrem pudrem do połączenia składników. 2. Następnie dodajemy masło orzechowe i sól. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem
W kuchni Katieproszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 140 g miękkiego masła 300 g cukru 3 łyżki mleka 1 jajko Krem orzechowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 słoik masła orzechowego 1 łyżeczka soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciastka: 1. W dużej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. 2. W drugiej(...)Wkładamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C i pieczemy przez około 6 - 8 minut. 7. Wyjmujemy upieczone ciasteczka z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Krem orzechowy: 1. W dużej misce ubijamy masło z cukrem pudrem do połączenia składników. 2. Następnie dodajemy masło orzechowe i sól. Miksujemy do połączenia składników. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego. Wyciskamy krem
W kuchni Katiesmakowity i prosty przepis na sernik. Tym razem będzie to sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania: nie ucieramy masy, nie ubijamy jajek(...)wystudzonego ciasta na talerz czy paterę. Cytrynowy sernik z truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki Ciasteczkowy spód: 220 g ciastek zbożowych 3 łyżki masła orzechowego 70 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki kardamonu Sernik: 450 g mielonego sera z wiaderka 2 duże jajka 200 ml śmietany 18% 3/4 szklanki drobnego cukru
Kulinarne przygody GatitySzybciutki przepis na ślimaczki z masą orzechową. Jeśli tylko mamy zamrożone ciasto francuskie przygotowanie ciastek nie zajmie nam wiele czasu. Przepis znalazłam TUTAJ i od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie żałuję, bo wyszły pyszne. Przepis lekko zmodyfikowałam. Składniki: (ok 20 ślimaczków) opakowanie ciasta francuskiego (250 g) 100 g zmielonych orzechów włoskich(...)laskowych) 1 jajko do posmarowania ślimaczków 100 g masła 80 g cukru pudru odrobina cynamonu odrobina cukru waniliowego do posypania ślimaczków 50g rodzynków Wykonanie: Przygotowujemy masę orzechową. Miękkie masło miksujemy, dodajemy cukier puder,a następnie zmielone orzechy. Miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Płat ciasta francuskiego smarujemy masą, pozostawiając wolne krawędzie
Walijskie Pichceniejakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko(...)ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym. Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka
Health-Fit-Lifejakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko(...)ciasta wykrawamy okrągłe ciastka, które przekładamy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 8 minut . Pozostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciastka wystygną każde z nich smarujemy masłem orzechowym, na które układamy bakalie. Całość polewamy rozpuszczoną czekoladą z olejem kokosowym. Jeżyki wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa się ładnie zastygnie. Ciastka
Health-Fit-Lifechowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać 8 listopada w czasie premiery książki w Kubek i Ołówek
Ugotowane pozamiataneczekolada to najlepsze afrodyzjaki :) (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) 1. Deser galaretkowo-jogurtowy z malinami 2. Truskawkowe kosteczki 3. Owsianka czekoladowo-orzechowa z nasionami chia 4. Ciastka francuskie z budyniem i malinami 5. Mini brownies z kremem na bazie mascarpone i truskawkami 6. Truskawki z kruszonką 7. Czekoladowe truskawki 8. Panna cotta z galaretką truskawkową
UgotowaćSpędziłam pełną godzinę na przeglądaniu zgłoszonych dań, słodkości, lodów i koktajli, aż zadecydowałam (CO BYŁO NAPRAWDĘ TRUDNE!) Pierwsze miejsce zajmuje " Tofurnik oreo " Składniki: Spód: 16 ciastek oreo 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka syropu klonowego Masa: 3 kostki tofu naturalnego (180g każda) 1/3 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru puszka mleka kokosowego (400ml) schłodzonego w lodówce przez
healthy dreamsKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem
Kuchnia domowa Aniczas orzechów. Nie mogło ich zatem zabraknąć i w mojej kuchni. Ponieważ dorobiłam się zacnych 3 kg orzechów włoskich, przyszedł czas na ich użycie w orzechowych księżycach. To jedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. Delikatne, bardzo kruche i przepyszne. U nas znikały bardzo szybko, więc kolejnym razem upiekę na pewno podwójną porcję. Dodawałam, że pięknie pachną w czasie pieczenia(...)Zamiast zmielonych orzechów włoskich, możecie użyć również mąki migdałowej. Jak dla mnie, ciastka są na tyle słodkie, że nie trzeba dodatkowo ich posypywać cukrem pudrem, ale jeśli lubicie dużą dawkę słodkiego smaku, to wymieszajcie cukier puder z ziarenkami wanilii lub z cukrem waniliowym. Ja ciasteczka przechowuję w szklanym słoju. W pierwszy dzień są bardzo kruche i delikatne
Mieszam w Garnkuciasto pierogowe , które idealnie nadaje się do smażenia jak ciastka. W wersji na ostro ( np. z nadzieniem mięsnym lub serowym, jak i w wersji na słodko ). Dziś właśnie tą słodszą wersję Wam pokażę! A co! Cukru nigdy za wiele ;) Fantastyczne, chrupiące ciasto wypełnia po brzegi masło orzechowe! Idealne jako słodka przekąska w ciągu dnia albo na imprezie! Spróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na SłodkoBabeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem
Gotujemy i jemyBabeczki bananowe Te muffinki bananowe są naprawdę pyszne - wilgotne, pachnące i nie za bardzo słodkie. Swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dodatkowi masła orzechowego. Cudownie smakują z dodatkiem
KorniszonkiRewelacyjne, rozpływające się w ustach, po prostu cudowne - mini serniczki z masłem orzechowym, z dodatkiem pysznego orzechowego kremu, polane odrobiną czekolady i posypane orzeszkami. Mówię Wam, niebo w gębie! SKŁADNIKI: (ok 20 małych serniczków) Spód: 150 g ciastek owsianych z orzechami (można też użyć mieszanki innych ciastek i orzechów, np. herbatników i pokruszonych orzechów ziemnych) 2 łyżki masła(...)masła orzechowego (ja użyłam masła z nerkowców) Wierzch: 1 szkl śmietanki 30% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła orzechowego 30-40 g czekolady mlecznej garść orzechów ziemnych 1. Masło rozpuścić. Ciastka włożyć do woreczka i rozmiażdżyć je wałkiem do ciasta, dodać masło i wymieszać. Wyłożyć do foremek na muffinki i ugnieść łyżką. 2. Jajka
Kto ugości moich gości?