Pyszne, podwójnie orzechowe ciasteczka, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych, bo kto nie lubi nutelli J Bardzo chrupiące i szybkie w przygotowaniu. Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 120 g miękkiego masła 100 g nutelli 1/2 szklanki brązowego cukru 1 jajko
Mania GotowaniaBardzo lubię ciasteczka orzechowe w różnych postaciach, muszą tylko spełniać dwa warunki: nie mogą zawierać mąki pszennej ani cukru. Okazuje się jednak, że nie stanowi to żadnego problemu. Można bez problemu użyć mąki pełnoziarnistej orkiszowej bądź żytniej a cukier zastąpić ksylitolem lub ewentualnie miodem. W planach mam też eksperyment z mąką bezglutenową, np. gryczaną i jeśli zakończy się sukcesem(...)temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko
Ze smakiem i z pasjąMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego(...)wodą tak, aby jej dno nie dotykało wody – średnica miski musi być większa od średnicy garnka). Piernik, który będzie wierzchem ciastka zanurzamy (tylko jedną część) w czekoladzie i kładziemy na masę. Po zastygnięciu polewy piernikowe markizy z kremem orzechowym możemy… wcinać. Piernikowe markizy z kremem orzechowym na święta, Nowy Rok, karnawał… i nie tylko. Zupełnie odmienna forma podania pierniczków
mojewypiekiinietylkoBatoniki: 100g masła 250g masła orzechowego (u mnie Woj-Len ) 250g cukru pudru (*) 150-160g herbatników (lub dowolnych kruchych ciastek) Polewa: 100g czekolady (użyłam gorzkiej) 1 łyżka masła orzechowego (płaska) Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Gotową
Di gotujesamo masło nie dominuje smaku i w żaden sposób go nie przytłacza. Cukrowa otoczka idealnie komponuje się z kruchym i sypkim ciastkiem. Przyznam, że często je piekę, jeśli mam dylemat - jak wykorzystać nadmiar masła orzechowego, którego zwolenniczką niekoniecznie jestem. Polecam zrobienie podwójnej porcji i dodam, że świetnie przechowują się w zamkniętym pojemniku. (około 24 sztuk) 225g mąki
Di gotujeTradycyjne Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze(...)rogu nakładamy nadzienie i rolujemy, rogi zawijamy dodatkowo w ślimaka, żeby farsz nam nie wyciekał i kładziemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Staramy się zostawiać duże odległości między ciastkami. Smarujemy je pędzelkiem umaczanym w rozbełtanym jajku lub mleku. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni. Ciastka pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia skórki
Z butelką mleczka w tlednia i nocy Składniki na 12 sztuk: 250 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki, ze słoika tym bardziej) 150 g masła orzechowego 2 czubate łyżki (50 g) dowolnej mąki , u mnie to była kokosowa, jeżeli dodacie bezglutenowej to będą ciastka bezglutenowe, wiadomo. 50-80 g cukru 100 g gorzkiej czekolady 50 ml wody (3 łyżki, aby lepiej blendowała się ciecierzyca(...)płaska łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Zblenduj na gładka masę ciecierzycę, cukier, wodę i masło orzechowe. Czekoladę posiekaj. Do masy dodaj sodę i mąkę. Dokładnie wymieszaj. Na samym końcu wmieszaj posiekana czekoladę. Porcję ciasta nabieraj dużą łyżką, formuj kulkę, a następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozpłaszczając na grubość ok 1 cm. Piecz w temp
greenscarfsię tutaj nic zepsuć. Najlepiej przygotować ją w metalowej formie z wyjmowanym dnem lub tortownicy. SKŁADNIKI SPÓD 250 g kruchych czekoladowych ciastek 75 g roztopionego masła KREM 250 g mascarpone 250 g masła orzechowego (bez cukru) 250 ml śmietany 30% ( schładzanej minimum 12 godzin) 5 łyżek cukru pudru CZEKOLADOWY GANACHE 90-100 ml śmietany(...)tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem. Ciastka rozmiksowujemy z roztopionym masłem w malakserze. Wysypujemy na spód formy i uklepujemy na spodzie i bokach. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania kremu. Do dzieży miksera wkładamy serek mascarpone i masło orzechowe. Dodajemy 4 łyżki cukru pudru i krótko miksujemy, do połączenia składników. W drugiej misce
cool and mintyChyba każdy zna Nutellę, czyli popularny krem czekoladowy z dodatkiem orzechów laskowych. Choć pamiętam jego smak to nigdy nie gościł w moim domu ze względu na
Di gotujePomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z czekoladą (bez jajek) Ciasteczka chałwowo-kokosowe z kleiku ryżowego Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni Bananowe ciasteczka z kleiku ryżowego z rodzynkami (bez cukru, jajek, mąki) Cynamonowe ciasteczka z kleiku ryżowego
Di gotujeKakaowo - orzechowy przekładaniec z kremem budyniowo - maślanym w dwóch kolorach. Pod nazwą "Snikers" istnieje wiele przepisów, niektóre z nich są całkowicie odmienne od mojego ( w wielu
Opowieści z piekarnikawanilii lub dowolny alkohol. Krem dokładnie zmiksować na średnich obrotach miksera. Całość. Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy orzechowej, herbatniki, resztę masy i ponownie ciastka. Wierzch ciastek posmarować kremem czekoladowym (ew. polać polewą) i obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce - najlepiej przez całą noc, aby herbatniki zmiękły. (*) Tym razem
Di gotujeUwielbiane przez moją rodzinę. Czasem warto odpocząć i delektować się taką słodyczą A czym jest wspomniany krem ciasteczkowy? To pyszna alternatywa dla kremu czekoladowego i masła orzechowego. Smarowidło wykonane jest z oryginalnych ciastek Lotus Carmelised. Bez wzmacniaczy smaku, bez sztucznych barwników i utwardzanych tłuszczy. Polecam ten krem zarówno do naleśników, jak i pieczywa czy pysznych deserów. Spróbujcie. Składniki
Słodkie okruszkinajlepiej za pomocą widelca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżce ciasta. Pieczemy około 13-15 minut. Gotowe odstawiamy do ostudzenia na kratce. Smacznego :) Ciastka owsiane z bananem i masłem orzechowym szklanka platków owsianych bezglutenowych rozgnieciony na papkę dojrzały banan spora łyżka masła orzechowego 3-4 kostki posiekanej czekolady (użyłam kokosowej) jajko Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
Mienta blogNadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) Składniki: 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miękkiego masła 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu 2 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Anioły w kuchniKrótki przepis, bo do zjedzenia też niewiele,ale za to......połączenie smaków uważam za wyjątkowei cieszę się, że tak niewiele z tymi precelkami pracy.Słono-słodkie
bistro mamaNadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) Składniki: 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miękkiego masła 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu 2 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Anioły w kuchniNadzwyczajne czekoladowe ciasteczko;) Bardzo proste do wykonania... dosyć sporych rozmiarów. Zdecydowanie moj faworyt wśród ciastek. Smakują nam bardziej niż cisteczka orzechowe;) Składniki: 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka miękkiego masła 2 łyżeczki wanili lub ekstraktu 2 jajko 2 i 1/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Anioły w kuchni