kielicha blendera i miksujemy na okruchy. Przekładamy rozdrobnione ciastka do miski, dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Przekładamy “ciasto” na foremkę do tarty i palcami rozprowadzamy je na dnie i bokach foremki dobrze dociskając. Odstawiamy gotową foremkę do lodówki na minimum godzinę. Masa orzechowa: Batoniki Snickers kroimy na 5-milimetrowe kawałki, które wykładamy
W kuchni KatieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kulki energetyczne to szybki, prosty i zdrowy deser. Przygotowane są z bakalii, orzechów i płatków owsianych. Posłodzone miodem
Marta GotujeKiedy Pani doktor powiedziała mi, że mam insulinooporność w pierwszym momencie spanikowałam. Byłam przerażona, że już nic dobrego nigdy nie zjem. Po kilku minutach po
Plate of Joyjuż wymęczonych zimą organizmach. Proponuję zatem spokojne, powolne wyciszanie ;) poprzez robienie i jedzenie deserów zdrowych, ale wciąż słodkich. Tym razem nie wegańskie, ale bezglutenowe ciastka z mąki z orzeszków arachidowych i masła orzechowego. Składniki: 2 łyżki mąki kokosowej, 1/2 łyżeczki sody, 1/2 szklanki mąki z orzeszków arachidowych lub innej mąki 1/2 szklanki masła orzechowego, 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii
Smaki Przyprawy i Kolorysię w ustach ciemnej czekolady. Idealne jesienne ciasteczka, które świetnie sprawdzą się w roli podwieczorku do kubka gorącej herbaty lub kakao. To jak, upieczecie ...? Orzechowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 20-25 ciastek) 175 g zmielonych orzechów laskowych 60 g cukru 60 g brązowego cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeladą.W kącie regał z książkami , które umilą nam „Posiadówkę”Miałam okazję spróbować Brownie z oreo – intensywny , ale nie „zamulający” smak , duże widoczne kawałki ciastek …Chałwowego latte i Chubby Sun z masłem orzechowym - totalnie podbiły moje serducho!!!Po zrobieniu im kilkunastu zdjęć miałam ochotę ‘duszkiem” wypić do dna! :DTotalnie trafione w mój gust!Potem kolejne tuczenie mnie – tym razem
Ostra na Słodkobaaardzo wciągający, choć za dużo się go nie zje, jest bowiem baaardzo syty. Jeden kawałeczek i największe łasuchy mają dość ;-). Spód z owsianych ciasteczek w połączeniu z masłem orzechowym- pychotka. Serniczek baaardzo godny polecenia, nie tylko na wielkanocny stół. ;-) I niech Was nie przerazi sposób wykonania, bo wbrew pozorom, nie jest ono zbyt skomplikowane, a smak jest wart poświęconemu(...)różnice piekarników, lub po prostu zamiana czekolady na kremówkę, która jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję). Składniki: Spód: - 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą - 175g masła orzechowego - 1-2 łyżki stopionego masła Masa serowa: - 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę) - 250g serka mascarpone - 250g serka Philadelphia lub Twój Smak
Smaczne Zdrowerękawy i coś zrobić. Batoniki są przepyszne, bardzo energetyczne, zapomnijcie o tych kupnych. Możecie również z masy zrobić najzwyklejsze ciastka, w zależności co bardziej do Was przemawia. Jako dobry spajacz składników wystąpiły tutaj banan jak i jabłko, oczywiście masło orzechowe jak i olej kokosowy. Całość to naprawdę pyszna eksplozja smaku. Cukier czy dodatek słodzika ominęliśmy dodając żurawinę(...)przegryzka na wyprawie w góry. Jeśli wolicie ciasteczka, to z masy uformujcie łyżką ciastka. Z podanej ilości wychodzi 8 batoników. Drukuj Batony owsiane bez cukru window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g płatków owsianych górskich 1 dojrzały banan 1 jabłko 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju kokosowego (użyłam nierafinowanego) 5 daktyli suszonych garstka żurawiny Sposób przygotowania Banana
Mieszam w GarnkuPrzeglądałam ostatnio posty archiwalne na blogu i w oczy rzucił mi się przepis na rogaliki z orzechowym nadzieniem... Przypomniałam sobie jego cudowny smak i po prostu musiałam upiec ciastka z nim właśnie!!! Tym razem były to optymistycznie słoneczne i pomarańczowe rogaliki z marchewką. Ależ miałam dzisiaj pyszne drugie śniadanie!!! Rogaliki marchewkowe(...)nadzieniem orzechowym nadzienie: 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich ( ja rozwalam je w moździerzu) 125 g cukru pudru kilka kropli ekstrakty waniliowego 1/3 szklanki śmietany do deserów 36% Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g masła lub margaryny ( u mnie bez mlecznej) 2 szklanki mąki 2-3 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewiórylepi się, łatwo się formuje. Nie ma prawa nie wyjść. Doskonałe z każdym nadzieniem i na słodko i wytrwanie, owocowym, mięsnym i orzechowym. Ja robiłam rogaliki z nadzieniem orzechowym zarówno z białego sera jak i z tego wiaderkowego. W wypadku wiaderkowego, może być potrzeba użycia większej ilości mąki niż stosunek składników 1:1:1 . Samo ciasto nie jest słodkie, więc(...)zróbcie ciastka w formie pierogów. Nie macie ochoty na nadzienie? Nic straconego, kubkiem wycinajcie okręgi, można je posypać grubym cukrem, nasionami czy zostawić gołe. Farsz możemy rozsmarować po całym okręgu, przed podzieleniem jeszcze na poszczególne rogaliki. Możemy też najpierw rozwałkować, podzielić na rogaliki i potem rozkładać go punktowo. Z przepisu wychodzi 16 rogalików. Drukuj Rogaliki z nadzieniem orzechowym
Mieszam w GarnkuSezon na mrożone owoce możemy uznać za oficjalnie otwarty;) Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie chcielibyśmy dostarczyć organizmowi kilka witaminek, warto wyciągnąć z zamrażarek
Kuchnia Pełna Pasjikardamonu Dodatkowo: granat płatki kokosa Płatki zmiksuj w malakserze na pył, następnie dodaj rozpuszczone masło z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Foremki na mini tartaletki wysmaruj tłuszczem a następnie ich dno wyłóż kruchym spodem. Tak przygotowane ciastka włóż do lodówki na minimum dwie godziny. W tym czasie ugotuj w mleku kokosowym i kawie kaszę jaglaną. Pod koniec
Mango Papajasera na senniki 5 jajek ok. 2/3 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej 2/3 słodkiej śmietanki 18% ½ słoika masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów) Wierzch: ½ puszki masy kajmakowej 5-6 batonów snickers Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki(...)czas przygotowania masy. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka utrzeć z twarogiem, cukrem, rozpuszczoną czekoladą i masłem orzechowym. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150 o C Piec jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik powinien
Czerwień i błękitCiasteczka miodowo-orzechowe są delikatne, mięciutkie i pełne smaku, co zawdzięczają wykorzystaniu do ich przygotowania miodu i orzechów włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy(...)orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między ciastkami muszą być spore, ponieważ zwiększą one swoją średnicę dwukrotnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 7 minut. Gorące ciasteczka są bardzo miękkie
Trzeci talerzJak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska
Kuchnia Pełna Pasji