weź udział w konkursie: Sernik na zimno w kolorach lata Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania 4 godzinySkładnikiSpód sernika: 130 g ciastek owsianych 70 g rozpuszczonego masła 40 g płatków migdałowych Masa serowa: 700 g mielonego twarogu 250 g mascarpone 200 g cukru pudru 3 łyżki żelatyny 250 g malin 250 g borówki amerykańskiej Do dekoracji: płatki(...)migdałów maliny Wykonanie:Ciastka wkładamy do blendera i miksujemy z masłem, dodajemy płatki migdałowe i zagniatamy. Następnie wyklejamy masą ciasteczkową dno tortownicy mocno dociskając. Tortownicę wkładamy do lodówki.Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy aż się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.W misce miksujemy ser, mascarpone i cukier puder. Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki
Kulinarne przygody Gatitydrobnego cukru do wypieków lub cukru pudru 90 g masła, w temperaturze pokojowej 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego Przygotowanie Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misie miksera i utrzeć na gładkie, miękkie ciasto. Formować w dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w sporych odstępach (ciastka rozleją się(...)boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem wycisnąć na każdym ciastku wzorek kratki Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 12 - 14 minut do uzyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce. Przepis na marcepanowe ciasteczka z moimi modyfikacjami podam wkrótce. Muszę je przygotować jeszcze raz bo ostatnie robiłam trochę " na wyczucie " i nie pamiętam dokładnie proporcji, ale wyglądają
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMuffinki są przepyszne, mocno wilgotne oraz bardzo proste w przygotowaniu. Ich migdałowy smak idealnie komponuje się z truskawkami i tym samym tworzy ciastko, któremu naprawdę trudno jest się oprzeć. Dodatkowo cudownie pachnące... Muffiny świetnie smakują w wersji solo, ale ja udekorowałam(...)odrobiną kremu czekoladowego. Jednak dodatki są zbędne i zależą od Was. Koniecznie spróbujcie takiego migdałowo-truskawkowego połączenia. Polecam! (około 8 sztuk) 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 2 łyżki oleju 1/3 łyżeczki aromatu/ekstraktu migdałowego 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki migdałowej /zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru (u mnie ksylitol ; można dodać mniej) 1 łyżeczka proszku
Di gotujemasła 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki masła migdałowego Krem z serkiem mascarpone: 200g serka mascarpone 200g śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła migdałowego Polewa czekoladowa: 60g czekolady (u mnie mleczna i odrobina gorzkiej) 2 łyżki masła migdałowego Dodatkowo: około 150g solonych krakersów 50g płatków migdałowych do posypania wierzchu Przygotować krem budyniowy(...)końcu z masłem migdałowym. Przygotować krem z serkiem mascarpone. Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie partiami połączyć z serkiem mascarpone. Na końcu nie przerywając miksowania dodać masło migdałowe. Całość. Na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno umieścić warstwę krakersów, krem budyniowo-migdałowy, krakersy, krem z serkiem mascarpone i na końcu ponownie ciastka. Ciasto wstawić
Di gotujełyżeczki ekstraktu migdałowego. Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru (170 g); 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 2 łyżki gęstej, słodkiej śmietany 36 % (u mnie z Piątnicy ); 2 łyżki mleka; Kilka kropel barwnika czerwonego barwnika spożywczego w żelu (u mnie Dr. Oetker ). Dodatkowo: Kolorowa posypka cukrowa; Papier do pieczenia; Folia spożywcza; Mini wykrawacze do ciastek w kształcie zwierzątek(...)następnie je wyjąć i odstawić na około 5 minut przed rozpoczęciem wałkowania, aby nie było bardzo twarde. Ciasteczka są kruche i maślane, o delikatnym aromacie migdałowym. Ja użyłam ekstraktów Dr Oetker . Polukrowane ciastka można przechowywać w puszce przez max. 3 dni, a niepolukrowane do 7 dni. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskamasła szczypta proszku do pieczenia gorzka czekolada wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będzie się bardzo kleić wówczas podsypać je mąką. Z ciasta formować małe wałki, kroić je na kawałki i każdy kawałek zgiąć na kształt rogalika. Ciastka układać na wyłożonej papierem blasze w dużych odstępach. Piec w temperaturze 180 stopni przez(...)minut (na złoty kolor). Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy ciastka wystygną posmarować je czekoladą i obsypać wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Ach, mam słabość do aniołków...w każdej postaci ;) Ciastka dodaję do akcji
My simple kitchenWłoskie migdałowo-czekoladowe kruche ciasteczka tzw. "całuski damy", które pochodzą z Piemontu. Zamiast migdałów można użyć również orzechów laskowych. Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pojemniku przez maksymalnie tydzień. Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli do przełożenia: czekolada gorzka Z podanych składników wyrobić(...)przygotowanej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Wyjąć i wystudzić na blaszce. Czekoladę roztopić i odstawić, aby lekko zgęstniała. Nakładać porcję małą łyżeczką na ciastko i łączyć z drugim. Tak powstałe "całuski" odkładać na talerz, by czekolada całkiem zastygła
wyzwania kuchenneblogu mało, więc kiedy uzupełnić te braki jak nie w święta - ochota na coś słodkiego na pewno przyjdzie. Ciastka delikatne, kruche, ale jednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego (można użyć również wegańskiej margaryny) - 400g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki(...)dodajemy przesianą przez sitko mąkę i ponownie wszystko miksujemy - masę dodatkowo ugniatamy jeszcze rękami. 4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy z masy małe kuleczki, które delikatnie spłaszczamy. Ciastka urosną w piekarniku, więc trzeba zachować odstępy, aby nam się nie skleiły. Ciasteczka pieczemy w temp. 180*C ok. 15-20 minut - aż się zarumienią. 5. Kiedy wystygną posypujemy
Bananowe Polewiększych biszkoptów (*) Wierzch: 200g czekolady (u mnie deserowa) 50 ml mleka 2-3 garście płatków migdałowych Galaretki rozpuścić w 900 ml i po ostudzeniu schłodzić w lodówce, aby odrobinę stężały. W formie wysłanej papierem do pieczenia lub wyłożonej folią spożywczą umieścić warstwę biszkoptów. Na ciastka przelać delikatnie sztywniejące galaretki i następnie ponownie ułożyć kilka lub więcej biszkoptów. Całość wstawić(...)żeby galaretka całkowicie zastygła. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i po lekkim przestudzeniu przelać na ciasto. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie udekorować (**). Ciasto schłodzić. (*) Ciastka oprócz na spód potrzebne są do połączenia galaretki z czekoladą, ponieważ bez nich cała warstwa czekoladowa będzie ześlizgiwać się. Do zespojenia wystarczy kilka sztuk, ale jeśli
Di gotujeCiasteczka mocno migdałowe z aromatem skórki pomarańczowej w stylu włoskich amaretti. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku. Składniki: 2 białka 150 g
Ciastka - domowe słodkościbezglutenowe ciasteczka korzenne, które nabyłyśmy w sklepie Kuchnie Świata idealnie podkreśliły świąteczny klimat 🎄 sernik Składniki: Spód z ciastek speculoos (śr: 18 cm) -70g bezglutenowych ciastek speculoos Shar -30g mąki migdałowej/mielonych migdałów -20g oleju kokosowego/masła w formie płynnej Sernik dynia-mango -180g pieczonej dyni (u nas piżmowa) -180g słodkiego(...)żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -Do ozdoby: pozostałe ciasteczka speculoos, orzeszki ziemne, kilka kostek gorzkiej czekolady SPÓD Z CIASTEK SPECULOOS Ciasteczka zmielić na mączkę w rozdrabniaczu lub ręcznie przy pomocy grubego woreczka i wałka do ciasta. Wymieszać je razem z mąką migdałową, następnie dolać olej lub masło i dokładnie wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wysypać
Candy Pandasrobimy z niego kuleczki, obtaczamy obficie w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, pozostawiając dość spory odstęp między ciastkami. Po uformowaniu wszystkich ciastek, przystępujemy do pieczenia. Ciasteczka migdałowe pieczemy w temperaturze maksymalnie 160°C na środkowym poziomie piekarnika (to ważne, gdyż włożenie blaszki na górny poziom może spowodować, że cukier puder się rozpuści i pęknięcia
Smakowy RajCiasteczka są przyjemnie chrupiące i naprawdę rewelacyjne w smaku! Ich migdałowy posmak oraz dodatek jabłka sprawia, że ciężko poprzestać na jednym, czy nawet dwóch ciastkach! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że zaprezentowany przepis wykorzystacie mnóstwo razy. Polecam! (około 12 sztuk) 50g kaszy manny 50g mąki migdałowej /zmielonych migdałów 100g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 50g masła/margaryny
Di gotujeprzy okazji. A ponieważ dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką gryczaną. Rodzina orzekła, że ciastka są pyszne i na jutrzejszej herbatki nic nie zostało. Ciasteczka z quinoa i migdałami składniki: 150 g quinoa (komosy ryżowej) 50 g mąki migdałowej(...)wanilią. Dodajemy do niego obie mąki, ugotowaną komosę i połowę płatków migdałowych oraz masło. W tym momencie dodajemy też cukier jeśli ktoś ma ochotę. Zagniatamy ręką. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jedno ciastko to jedna łyżeczka. Ciasto należy rozsmarować łyżeczka na cienki okrąg. Przygotowane do pieczenia ciasteczka
Przysmaki Karolkitwarogu półtłustego 1 jajko 75 g marcepana (proponuję domowa masę marcepanową ) 75 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy 20 ml rumu kilka kropel aromatu migdałowego 30 g roztopionego masła do smarowania ciastek cukier puder do oprószenia Wykonanie Rodzynki i skórkę pomarańczową zalewamy rumem, dodajemy kilka kropel migdałowego aromatu i odstawiamy (można namoczyć dzień wcześniej). W dużej misce mieszamy
Tajemnice Smaku