Linzer Cookies to kruche ciasteczka z uroczą dziurką wypełnione gęstą konfiturą malinową bądź dżemem. Na koniec obficie oprósza się je cukrem pudrem. Moje ciastka wzbogaciłam o cytrynową skórkę, która dodaje świeżości. Warto wspomnieć, że ciasteczka oprócz walorów smakowych, pięknie wyglądają i mogą stanowić świetną jadalną dekorację stołu. Wystarczy położyć je, np. na białym talerzyku- prezentują się wspaniale :). Składniki(...)sztuk po złożeniu) Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej tortowej 100 g cukru pudru 150 g zimnego masła 2 żółtka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: słoiczek gęstej konfitury malinowej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem. Dodać sól, cynamon, skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać żółtka oraz
Nastoletnie WypiekanieBardzo kruche, słodziutkie z kapką marmolady na środku. Identyczne można kupić na wagę w cukierniach lub większych sklepach. Czasem mają jedynie inny kształt. Jednak sklepowych ciastek nie będę porównywać z domowymi! Tutaj używamy zaledwie kilku podstawowych składników, które zawsze są w naszych domach, bez jakichkolwiek zbędnych dodatków! Przepis od Pani Dorotki . Polecam! Składniki: (na ok. 35-40 sztuk
Nastoletnie WypiekanieMaślane ciasteczka świąteczne z malinami Dziś zapraszam na kruche, delikatne i wspaniale maślane ciasteczka przełożone dżemem malinowym. Przepyszne, a do tego bardzo efektowne i pięknie się prezentujące ciastka, które można zrobić na prezent Składniki: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko ok 300 g mąki 1 mały cukier waniliowy dżem malinowy *** Wszystkie składniki
Blog z ApetytemSmaczne, kruche, maślane ciastka bez pieczenia. Przygotowujemy je w zamrażarce. -- -- Paczkę herbatników 350-400 gr , kruszymy w misce i dodajemy 200 g roztopionego masła. -- Dokładnie mieszamy i nakładamy łyżką na blaszkę do babeczek, którą wcześniej zaklejamy folią spożywczą. Potem małą szklanką odciskamy zagłębienia. Tak przygotowane, wkładamy do zamrażarki na 25-35 minut. Następnie schłodzone maślane foremki wyjmujemy
chleba naszegoFajne kruche ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i orzechów. Można je zaliczyć do kategorii: "czym chata bogata...". Powstały jako sposób na
Praktyczna plNajprostsze ciastka na świecie. Kruche, delikatne, rozpływające się w ustach. Nie zmieniają kształtu w piekarniku. Idealne do kawy lub herbaty 😊 Składniki: 1 szklanka mąki pszennej + 120 g mąki pszennej do wersji kakaowej 240 g masła 6 łyżek cukru pudru +2 łyżki do wersji kakaowej 30 g kakao opcjonalnie skórka z pomarańczy, aromat waniliowy, cytrynowy
Słodka StrefaKruche kakaowe babeczki wypełnione kremem krówkowym i posypane drobniutko posiekanymi orzechami włoskimi. Bardzo słodkie, bardzo kaloryczne ;). Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk
Nastoletnie WypiekanieWitajcie, dziś mam dla Was kruche maślane ciasteczka z płatkami owsianymi i truskawellą, ale za nim zaproszę Was na przepis kilka słów o kolejnej godnej
Cynamonowe szczęścienadmiaru:) Jeśli lubicie tradycyjne kruche ciasteczka to te zapewne również Wam posmakują. Płatki kukurydziane nadają im ciekawej faktury i smaku Te ciastka to dobry sposób na wykorzystanie płatków kukurydzianych, które leżą już jakiś czas w naszych szaflach. Kruche ciasteczka z płatkami kukurydzianymi Składniki na 15 ciasteczek 175 g mąki orkiszowej 125 g oleju kokosowego lub masła roślinnego(...)kulki wielkości orzecha włoskiego, układaj je na blasze zachowując odległości między ciastkami. Ciasteczka lekko spłaszcz. Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu pozostaw je jeszcze na ok. 5 minut w otwartym piekarniku. Następnie przełóż na talerz i zostaw do przestygnięcia. Smacznego Artykuł Kruche ciasteczka z płatkami kukurydzianymi pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniZaskoczył mnie smak, myślałam ze będą miękkie a wyszły bardzo kruche. Ja właśnie takie lubię. Pyszne w smaku, polecam. Do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania gęstych ciast utrzeć ciasto na gładką masę. Bez problemu uzyskacie taką masę. Wyjąć ciasto z miski i uformować kulę. Za pomocą łyżeczki nabierać ciasta i ukulać kulę(...)papierem do pieczenia. Każdą kulkę najpierw zamoczyć z jednej strony w mące. Następnie drugą w cukrze. Stroną z mąką położyć na blaszce. Lekko spłaszczyć widelcem. Nie za mocno ponieważ ciastka się rozlewają podczas pieczenia. Grubość ciastek po spłaszczeniu nie może być cieńsza niż 5 mm. Pieczenie- nagrzać piekarnik do 180c i piec partiami po 15 minut. Po upieczeniu
Kuchnia PokoleńBardzo dobre kruche ciasteczka, najsmaczniejsze w dzień pieczenia. Znikają tak szybko jak się pojawiają. Zrobiłam je na wypad na plażę,były super. Nie ma co dużo pisać są bardzo proste w wykonaniu.Do miski wrzucić wszystkie składniki, szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto(...)cienko tak na 2-3 mm grubości. Za pomocą kubka wycinać kółka na każdy położyć połówkę śliwki i złożyć. Skleić po bokach, środek zostawić otwarty. Ciastko zdjąć ze stolnicy za pomocą noża. Podciąć dno ciastek i podnieść. Rozłożyć ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Białka lekko ubić i posmarować nimi ciastka, obsypać grubo ziarnistym cukrem. Piec
Kuchnia PokoleńPrzedstawiam pierożki- na słodko, z malinami, z ciasta krucho-drożdżowego. Dosłownie na jeden kęs! Z gorącą herbatą albo świeżym mlekiem to zestawienie bezkonkurencyjne. Jeśli masz zamiar postawić na stół gotowe sklepowe ciastka w celu poczęstunku dla gości, to jest ten moment, by zrobić coś samemu ;). Malinowe pierożki przekonają wszystkich! Składniki: (na ok. 55 sztuk) Ciasto krucho- drożdżowe
Nastoletnie WypiekanieKruche ciasteczka cytrynowe Pyszne, niebiańsko kruche i aromatyczne ciasteczka świąteczne z dżemem malinowym i cytrynową nutką. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Polecam! Składniki
Blog z ApetytemKruche piwne ciasto jest jednym z moich ulubionych. Fantastycznie wychodzą z niego wypieki wytrawne i słodkie. Jest po prostu uniwersalne. Bardzo kruche i delikatne, wręcz rozpływa
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś przepis na kruche ciasteczka orkiszowe z kawałkami gorzkiej czekolady. Ciastka są duże i bardzo sycące. Z wyglądu przypominają popularne pieguski(...)oczywiście dużo zdrowsze, nie zawierają cukru, ani innych niepotrzebnych składników czy niezdrowego tłuszczu. Takie ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają z talerzyka. Po upieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się miękkie, ale smakują naprawdę znakomicie. Idealnie nadają się do relaksu przy kawie lub herbacie, ale będą też świetną przekąską do szkoły
Healthy food explorer