Dziś mam dla Was przepis na bardzo proste, kruche ciasteczka, które idealnie nadają się do odciskania w nich różnych kształtów. Ja akurat wycięłam przy pomocy wykrawaczek
Cynamonowe szczęścieDzisiaj zapraszam na obiecany wpis, w którym pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo. Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka(...)Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej). 6. Dół szatki obcięłam owalną foremką z falbanką. Ciastka upiekłam, jak w przepisie „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . 7. Trochę gęstego lukru przełożyć do foliowego woreczka z końcówką numer 1 lub 2 Wilton i wycisnąć go na brzeg ciastek, robiąc jakby ramkę
Mała CukierenkaDzisiaj zapraszam na obiecany wpis, w którym pokażę, jak przygotować ciastka na chrzest. Przepis na kruche ciasteczka znajdziecie tutaj „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . Ciastka wyglądają pięknie i ładnie zapakowane, idealnie nadają się na prezent. Ozdobiłam je lukrem „Royal Icing”, więc są bardziej słodkie, ale wyglądają elegancko i uroczo. Przepis na „Royal Icing”: 15g pasteryzowanego białka(...)Następnie okrągłymi foremkami przyciąć główki i rączki tworząc kształt sukienki (patrz zdjęcie poniżej). 6. Dół szatki obcięłam owalną foremką z falbanką. Ciastka upiekłam, jak w przepisie „Kruche ciasteczka waniliowe”(klik) . 7. Trochę gęstego lukru przełożyć do foliowego woreczka z końcówką numer 1 lub 2 Wilton i wycisnąć go na brzeg ciastek, robiąc jakby ramkę
Mała CukierenkaOwsiane ciastka, które doskonale się przechowują i spokojnie mogą leżeć w zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Bardzo kruche i wybornie owsiane. Gdy najdzie ochota na coś słodkiego, zawsze będą pod ręką! Składniki: (na ok. 30 sztuk) 200 g miękkiego masła 120 g cukru 2 żółtka 4 łyżki syropu klonowego 3/4 łyżeczki aromatu waniliowego(...)Zachowajcie odległości pomiędzy ciasteczkami- troszkę urosną! Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 13 minut do ładnego zezłocenia. Gdy brzegi zaczną się rumienić, to znak, że ciastka są gotowe. Wyjąć i pozostawić na blaszce na minutkę lub dwie, by stwardniały, po czym ostrożnie przenieść na kratkę do studzenia (uwaga, są gorące!). Przechowywać w zamkniętym pojemniku. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieblaszce wyłożonej papierem i piekę (w dwóch turach) w 180 stopniach przez 10 minut. Ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Smaruje połowę ciastek masłem orzechowym (robię to delikatnie, ciastka są kruche) i następnie dżemem. Przykrywam drugim ciastkiem. Tak przygotowane markizy układam na kratce lub na papierze do pieczenia. Obydwie czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam każde ciastko
Słodki sentymentPrzepis na ciastka rogaliki z gotowanych ziemniaków. Rogaliki ziemniaczane to fantastyczny pomysł na wykorzystanie zalegających ziemniaków pozostałych z obiadu. Są kruche i nadziane kremem czekoladowym. Jeśli macie ochotę, możecie użyć marmolady lub ugotowanego na gęsto budyniu. Z każdym nadzieniem będą pyszne! Gdy ponownie zadacie sobie pytanie: "Co zrobić z wczorajszych ziemniaków", przypomnijcie sobie o tym przepisie ;). Składniki
Nastoletnie WypiekanieWspaniałe, bardzo kruche, klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis na te pyszności znalazłam TU. składniki: 1/2 szklanki miękkiego masła 1/2 szklanki masła orzechowego 3/4 szklanki cukru
babka w formierobiłam jako mała dziewczynka. Normalnie zamiast zwykłego białego cukru, który oprócz tego, że jest widoczny w ciastkach i chrupie pod zębami, użyłabym teraz cukru pudru, a do samego ciasta dodałabym zdecydowanie mniej mąki, by nie było ono tak kruche i sypkie jak na kruszonkę alee.... powiedziałam sobie NIE! Nic nie zmieniam, ma smakować tak jak za tamtych czasów wbrew(...)Ciasto od razu rozwałkować nie za cienko- na grubość około 4-5 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka i umieszczać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże. Podczas pieczenia prawie w ogóle nie zmieniają kształtu, no może jedynie troszkę urosną. Blaszkę z ciastkami schować do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać piekarnik
Nastoletnie Wypiekaniesekrety idealnego kruchego ciasta? Jakie są proporcje ? I czy kruche ciasto można mrozić? Poczytajcie! Ciasto kruche jest tym ciastem, które najczęściej wykorzystujemy do przygotowania tart, babeczek, ciastek i ciasteczek oraz kruchych placków z kremem, owocami czy też innymi dodatkami. Taka żelazna proporcja kruchego ciasta to 3:2:1 , co oznacza , że używamy do jego przygotowania 3 części mąki
Ostra na SłodkoNooo powiem Wam, dołączyły do czołówki najsmaczniejszych rogalików na blogu! Kruche na piwie, bardzo popularne w sieci. Ja do swoich dodałam cukier puder, by były
Nastoletnie WypiekanieCiasteczka grzybki Bardzo smaczne i łatwe w wykonaniu kruche ciasteczka wypełnione pysznym kremem i polane czekoladą. Efekt WOW zarówno wizualny jak i smakowy gwarantowany. Tymi ciasteczkami z pewnością zaskoczycie wszystkich gości Z podanej porcji składników wyszło mi 17 sztuk grzybków. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 200g masła (lub margaryny) 150g kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 3 łyżki cukru(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach od siebie *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 15-20 minut – aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu ciastka odkładamy do wystudzenia, a następnie zdejmujemy kapelusze z foremek *** *** Przygotowujemy polewę: w małym garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż powstanie
Blog z ApetytemZdrowe ciastka, bardzo popularne i łatwo dostępne w sklepach. Nie ma tu ani białej mąki, ani białego cukru. W smaku bardzo charakterystyczne, to właśnie Digestive są (jak dla mnie) najlepszymi ciasteczkami do spodu serników, ciast i innych deserów. Kruche i niezbyt słodkie, często dodatkowo oblane czekoladą. Polecam! Składniki: (na 15 sztuk) 75 g zimnego masła 75 g mąki(...)otrzymania zwartej kuli ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na grubość około 4 mm (polecam pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej- ciasto nie będzie się kleić). Za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciastka o średnicy 6-7 cm. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odległościach (ciastka nie rosną). Każde ciasteczko ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym
Nastoletnie WypiekanieKruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie
Zrób to smacznieKruche ciasteczka są proste w wykonanie, ale też jest to świetna zabawa z dzieckiem. Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, cudownie pachnące wanilią. Polecam :) Do wycinania ciastek użyłam foremki od Protonik , znajdziecie tam mnóstwo różnych kształtów foremek. Składniki: * 400 g mąki pszennej * 200 g masła * 2 jajka * 100 g cukru * 1 paczka cukru wanilinowego * szczypta soli Wykonanie
Zrób to smacznieKruche, delikatne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Powstały przypadkiem, ponieważ chciałam jakoś wykorzystać masło orzechowe. Będę do nich wracać bo są naprawdę smaczne. Masło orzechowe jest delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciastkom delikatności i kruchości. Trzeba uważać przy wałkowaniu i wykrawaniu bo ciasto jest bardzo delikatne. Składniki: 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Agusiowe smakołyki