daaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki: 350g mąki pszennej, 125g masła, jajko, 200g cukru
Z miłości do słodkościCytrynowy krem do tart na słodko, jako nadzienie do kruchych ciastek, do gofrów, czy nawet do posmarowania bułek. Przepyszny ! Znalazłam ten przepis na bbc.co.uk/food Przepis jest doskonały i przyznam, że podane proporcje są idealne. W smaku przypomina mi nadzienie z cukierków Nim2. Wykonanie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu - za to efekt WOW!! Składniki są tylko
apetytnapieczeniestrony Kwestia Smaku nie został przeze mnie w żaden sposób zmodyfikowany i dobrze bo jest idealny !!! Składniki : Spód : 170 g (1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych (użyłam herbatników kokosowych Łakotki) 70 g roztopionego masła Masa : 500 g mascarpone 1 szklanka cukru (lub mniej jeśli lubimy mniej słodkie) 2 łyżeczki
cucinareRobicie już przetwory z malin? Dżemy, soki, konfitury ? Mam pewną alternatywę : malinowy curd. Do bułeczek śniadaniowych, kruchych ciastek, gofrów, naleśników....jako nadzienie do pączków. Słodki, delikatnie malinowy. Tylko cztery składniki : maliny, cukier, masło i jajka. Wieczorem mam najwięcej czasu, a że nie trzeba używać do tego miksera, blendera czy innego głośnego urządzenia zabrałam się za curd koło
apetytnapieczenietorcik dla czterolatki. Ponieważ upał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła Masa I warstwa 1 kg sera mielonego 500 ml śmietanki 30% (kremówki) 7 łyżeczek żelatyny 8 łyżek cukru pudru szklanka borówek
W kuchennym oknie EwyWafel - andrut to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego, kruchego ciastka z wytłoczonym wzorem w postaci rombów. O samych suchych waflach właściwie nie ma co więcej pisać. Zapewne każdy je widział i jadł. Przygotowywane na wiele sposobów, z wykorzystaniem różnych mas. Na słodko i na słono. Przekładane, zwijane, rolowane, okrągłe, prostokątne i kwadratowe. U mnie – domowe wafelki kokosowe. Składniki
mojewypiekiinietylkoRozłożyć chmurkę do pucharków. MUS: Jeżyny zmiksować z cukrem, dolać galaretkę lub żelatynę, schłodzić. Zimną, tężęjącą masę wylać na chmurkę. Schłodzić dokładnie. DEKORACJA: Deserki ozdobić bitą śmietaną, połówkami kruchych ciastek i tartą czekoladą. Posypać owocami
Cakes By KejtPyszne kruche ciastka o smaku masła Składniki - 500 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 g masła - 250 g cukru - 2 łyżeczki cukru z wanilią - 4 żółtka - 2 łyżki mleka - Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią dodać po jednym żółtku cały czas ucierać wsypać mąkę dodać mleko chwilkę miksować później zagnieść elastyczne ciasto
W królestwie smaków Beatyprzepis z „Kwestii smaku”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square . Składniki na około 15 serniczków: Spód: 130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich) 40g masła – roztopionego Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego
Mała CukierenkaStrucle z jabłkami to pyszne kruche ciastka wielkości dłoni, wypełnione jabłkami, smażone na oleju. Z nazwy podobne do strudla z jabłkami, ale to zupełnie co innego. Strucle z jabłkami od zawsze przygotowywała moja babcia, mama i teraz robię to ja. Gdy byłam mała to babcia opowiadała, że przepis ten był w naszej rodzinie od zawsze, piekła je zarówno
Rozpustne gotowanieprzepis z „Kwestii smaku”). Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji POLKA DOT oraz Basics Square . Składniki na około 15 serniczków: Spód: 130g zmielonych, kruchych ciastek (użyłam herbatników petit beurre i ciastek holenderskich) 40g masła – roztopionego Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik (może być z wiaderka) 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego
Mała CukierenkaShortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika. Jest doskonałym dodatkiem do białego wytrawnego
Wiem co jemmnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku ten herbatnik był nieco mączysty, lekko piaskowy, niezbyt słodki, ale to ostatnie akurat na plus. Na kruchym ciastku znajduje się masa kajmakowa. O niej nic odkrywczego raczej nie powiem - kajmak jak kajmak, no nie? :) Słodki :) Całość jest oblana polewą czekoladową, która nie zbyt mi smakowała - jest bardziej kakaowa
breakfast of dreamsrogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny poziom smaku, dodając do nich płatki. Albo zrobić własną wodę różaną, która zaromatyzuje magdalenki . Możemy je wypić w lemoniadzie , smuszi czy nalewce . Mogą być
les mirabellestwarogu, 1/2 szklanki cukru lub ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z pomarańczy, sok z ½ cytryny, nasiona z 1 laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać
SzczyptaSmaQ