Rożki z Komborni - kuchnia podkarpacka Wypiekanie kruchych ciasteczek to na Podkarpaciu stary zwyczaj. Choć skromne i niepozorne, były nieodzowne na świątecznych, a nawet weselnych stołach. Ich największą zaletą był smak, ale istotna była również łatwość przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników oraz trwałość upieczonych ciastek. Zapracowane gospodynie mogły(...)przygotować nawet na kilka dni przed świętem, a odpowiednio przechowywane wypieki zachowywały swoją świeżość. Do spulchnienia ciasta i nadania mu delikatnej chrupkości najczęściej wykorzystywano amoniak lub sodę oczyszczoną. Kruche ciastka zazwyczaj miały postać płaskich ciasteczek posypanych cukrem, ale bywały też różnorodnie nadziewane. Rożki z Komborni to kruche ciasteczka, złożone w trójkąt, nadziewane słodkim białym serem i posypane cukrem pudrem
Trzeci talerzustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Ps. może to będą szczęśliwe numery w losowaniu Lotto ? ;) SKŁADNIKI: ( forma 26 cm ) SPÓD: * masło do natłuszczenia formy * kruche ciastka – 400 g * roztopione masło – 160 g NADZIENIE: * śmietana kremówka – 300 ml * gorzka czekolada – 300 g *cukier – 2 łyżki * masło – 40 g * laska wanilii(...)DODATKOWO: * Ferrero Rocher – 6 szt * lukier plastyczny żółty i czarny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę smarujemy odrobina masła, wkładamy do lodówki. Kruche ciasteczka miksujemy, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Ciastkami wyklejamy formę i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. KREM: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy do momentu pojawienia się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier
Ostra na Słodkociasto które z pewnością zyska wielu wielbicieli i na pewno zachwyci każdego kto spróbuje tego ciasta. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 220 g kruchych ciastek 300 g masy kajmakowej 500 g serka mascarpone 100 g masła 4 banany 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru Sok z cytryny 1 czekolada mleczna Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania(...)spodu. Na początku miksujemy w blenderze ciasteczka. Możecie użyć zwykłych kruchych maślanych ciasteczek. Ja natomiast najczęściej używam ciastek owsianych z sezamem. Następnie masło roztapiamy w małym rondelku na małym ogniu. Rozpuszczone mieszamy z ciasteczkami. Następnie tak przygotowaną masę na spód wykładamy do tortownicy. Odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Do miski dodajemy serek mascarpone. Następnie do tego dodajemy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneumilą każdy podwieczorek lub spotkanie. Stanowią świetne towarzystwo do kawy lub herbaty, ale sprawdzą się także w innych okolicznościach... Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciastka kruche , czekolada , finger food Porcje 30 ciastek Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 12 minut Czas oczekiwania 20 minut Składniki Ciastka 2 jajka 80 g rafinowanego oleju kokosowego
Modern Cave GirlKruche, dwukolorowe ciastka, uformowane na kształt motyla, a ich wykonanie wcale nie jest trudne. Z pewnością przypadną do gustu naszym pociechom. I to nie tylko ze względu na ich wygląd, choć nie ma co ukrywać, ma on tutaj duże znaczenie :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowaCiastka truskawkowa chmurka- Ostatnio naszło mnie na coś słodkiego ale nie było jajek i wpadłam na pomysł ciastek kruchych z kremem mascarpone i truskawkami Ciastka truskawkowa chmurka Składniki – ciasto: 1,5 szklanki mąki 5 łyżek kremówki ew. 2 łyżki wody 125 g masła odrobina soli cukier puder (2–3 łyżki, o ile ma być na słodko
Gotowanie-ukmnie ten prezent;) A, że mam w domu małego wielbiciela ciasteczek nie miała innego wyjścia jak zabrać się za pieczenie. Zrobiłam maślane ciastka przełożone kremem o smaku migdałowym. Kruche ciastka: 250g mąki pszennej, jajko, 125g masła, 125g cukru pudru, laska wanilii. Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek i wbić
Z miłości do słodkościSzybkie i proste w przygotowaniu ciastka, które mimo braku cukru w składzie nie tracą walorów :) Są przepyszne! Marmolada z dzikiej róży wspaniale podkreśla delikatny i kruchy charakter wypieku. Zapraszam! Kruche ciasta ze śmietaną Składniki: 30 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag margaryny 2 łyżki śmietany 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciastek marmolada
Tagebuch po polskusłodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony.. Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam
Zdrowie i pysznie na talerzusłodkiego nie potrafię sobie odmówić😀 W chwili słabości na szybko wole poratować się kostką czekolady gorzkiej czy paroma orzechami nerkowca, niż pójść kupić sklepowe ciastki czy batony.. Dzisiaj mam dla Was domowe kruche ciastka kokosowe, które z pewnością zaspokoją wasze zachcianki. Kokos ma w sobie dużo tłuszczu, dzięki czemu w środku są miękkie a na wierzchu kruche. Zalecam
Zdrowie i pysznie na talerzuFaworki, chrust – ciastka z ciasta zbijanego (od zbijania ciasta wałkiem, w celu dobrego wyrobienia go), smażone w głębokim tłuszczu. Dobry faworek powinien mieć powierzchnię pokryta pęcherzykami powstałymi w trakcie smażenia. Faworki maja być kruche i delikatne. I raczej nie powinny być podobne do tego co często jest sprzedawane w sklepach, czy niektórych kawiarniach pod nazwą „faworki”. Zawsze przygotowywałam(...)jest cukier, przez co inaczej się one smażą. Miałam wrażenie, ze się palą, a same ciastka różniły się od moich oczekiwań. Były za mało kruche. Ale gdy już dobrze ostygły okazały się kruchymi ciastkami i to całkiem smacznymi, oczywiście bardziej „konkretnymi” od zwykłych faworków, ale cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków chociaż jeden
królestwo garówśrodku były one, maślane kruche ciasteczka. Zawsze ta metalowa puszka była pełna tych łakoci. Nie ważne ile zjadałem, ona zawsze była pełna! Magia babci… Przygotowując TEN przepis z pączkami po napełnieniu drugi raz foremki donutami zostało mi trochę ciasta. Stwierdziłem, że wrzucę je w rękaw cukierniczy i spróbuję zrobić kruche ciastka bezglutenowe. I muszę Wam powiedzieć, że wyszło rewelacyjnie(...)sumie nie wiem czy nie smakują nam bardziej niż same pączki. SZTOS!!! Może pociągnę tą piękną tradycję i też będę miał taką całą okrągłą metalową puszkę z ciastkami. Tylko nie mam kredensu, meblościanki ani nawet takiej metalowej puszki Składniki ( na furę ciastkufff ): ½ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka ½ szklanki ksylitolu 1 okrągła metalowa puszka 1 łyżeczka bezglutenowego
PaleoLifepush({}); Składniki: 150ml śmietany 30% 1 śmietan - fix 100g serka waniliowego 20g mlecznej czekolady 20g gorzkiej czekolady 1 galaretka przezroczysta o smaku waniliowo - truskawkowym kilka ciastek kakaowych (mogą być herbatniki lub inne kruche) Sposób przygotowania: Galaretkę wsypałam do miseczki. Zalałam ją 300ml gorącej wody i mieszałam tak długo, aż cały proszek rozpuścił się w wodzie. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia(...)wylania na wierzch deseru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Małą foremkę (użyłam plastikowego pojemnika do przechowywania żywności) o wymiarach ok. 12x18cm wyłożyłam folią spożywczą. Na dnie ułożyłam obok siebie kruche ciastka kakaowe. Mogą być również kakaowe herbatniki. Na ciastka wyłożyłam masę śmietanową. gdy stężała wylałam na nią odłożoną galaretkę. Pojemnik z serniczkiem wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Wierzch ciasta
Waniliowe ImprowizacjeRabarbar... kiedy, tylko pojawia się na uginających od nowalijek straganach, od razu mam ochotę na kruche ciastko z budyniem. Zatem przedstawiam babeczki o kruchym, owsianym spodzie, domowym budyniu waniliowym, marmoladą rabarbarową doprawioną cynamonem i rodzynkami, posypane kawałkami gorzkiej czekolady i kruchymi okruszkami... ach... A wszystko BEZ CUKRU !!! Trochę pracochłonne, ale uwierzcie - warto! Wyszło mi 14 babeczek. SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
Upiecz sobie babeczkętruskawkowej tarty nie powinno sprawić Wam trudności. Jest to przepis prosty, nieskomplikowany. Czekoladowy spód do tarty przygotować możecie na bazie różnych ciastek. Poszperajcie w szafkach i wykorzystajcie "resztki" kruchych ciastek i biszkoptów. Polecam Wam też mój sposób. Jeśli tylko zostają mi okrawki lub ostatnie kawałki ciast ( biszkopt, babka, ciasto piaskowe ) suszę je i blenduję. Okruszki takie wykorzystuję
kolorowotorcikowo