zdarza czasem :) Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, przepis lub gdzie można nabyć produkt. SPÓD: 200 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła roztopionego 1 łyżeczka cynamonu 50 g orzechów laskowych ( podpieczonych i obranych z brązowej skórki) Wszystkie składniki wrzuciłam do malaksera i zmiksowałam do konsystencji mokrego piasku(...)minut. MASA SEROWA: 750 g twarogu półtłustego (przecisnęłam przez praskę do ziemniaków) 2/3 szklanki cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego domowego 3 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% (125 ml) 400 g masy krówkowej orzechowej Helio (podzielonej 200 g + 200 g) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg przecisnęłam przez praskę do ziemniaków
Blondynka GotujeHiszpański przysmak ze smażonego ciasta parzonego, znany również jako "hiszpańskie pączki". Posypywane po usmażeniu cukrem drobnym i cynamonem oraz podawane z sosem czekoladowym. Szybkie w przygotowaniu
wyzwania kuchennejutro za przygotowanie, to Nowy Rok przywitacie sącząc ten fantastyczny w smaku likier :))) 900 ml Malibu: * rum- 350 ml * wiórki- 200 g * mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka) * cukier- 1 szklanka * opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżki Wiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku(...)następnie przelać przez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki. Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**. Na zdrowie! :) * pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek, do batoników typu Bounty, jako dodatek do ciasta albo podsuszyć i zmielić na mąkę. ** na górze utworzy się około 7mm warstwa, którą wystarczy 'przebić' patyczkiem do ciasta/szaszłyków
Kraina Miodem Płynącaśliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa świeżych malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo. Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo(...)łyżeczki soli 125 g zimnego masła 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 10 g cukru masa serowa: 400 g serka kremowego 50 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie galaretki malinowej 200 ml wrzątku 200 g świeżych malin wierzch: 200 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 50 g świeżych malin Mąkę przesiać do miski
Pożeraczka, czyli raz adobrzelubię spędzać czas w kuchni, chcę się rozwijać i uczyć, pracować nad dekoracjami. A takie maleństwa są do tego idealne! Dlatego, gdy zobaczyłam przepis na jagodowe praliny na blogu Ciastko z dziurką , aż westchnęłam z zachwytu. Ten kolor! No coś fenomenalnego. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia, i, tym razem nie zwlekając, ruszyłam do kuchni. Z racji braku jagód(...)cały osobny post. Bo to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać... Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki: (na 20-25 sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 3 łyżki liofilizowanych truskawek Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto nam się zbytnio nie ogrzało. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie możemy je schłodzić kilka minut w lodówce. Moje było zimne, od razu rozwałkowywałam je na blacie i wycinałam ciastka. Ciasto ma być dość zbite, gdyby było zbyt miękkie dosypać trochę mąki. Gdy chcemy uzyskać kształt dropsa, ciasto formujemy w kształt wałka i odcinamy kawałki po ok.5mm. Można(...)nagrzanym do 180*C piekarniku ok.15 minut (termoobieg). Ja swoje jeszcze dodatkowo polukrowałam i posypałam migdałami. Lukier przygotowałam z cukru trzcinowego z dodatkiem kilku kropli olejku waniliowego i kremówki. Dodałam także odrobinę własnej konfitury wiśniowej. W zależności od ilości konfitury uzyskamy lukier mniej lub bardziej różowy. Można zabarwić także lukier rozduszoną mrożoną maliną. Smacznego
Smaczne Zdrowedeser z banami wymienia banoffee pie. Spróbujcie. Deser ekspresowy. Troszkę go zmodyfikowałam. Przepis - na okrągłe naczynie ceramiczne, lub tortownicę 22cm średnicy 85 g masła 150 g ciastek pełnoziarnistych 25 g mielonych migdałów 25 g mielonych orzechów włoskich 30g siekanej czekolady deserowej Wszystkie produkty zmiksować w malakserze na konsystencje mokrego piasku. Naczynie żaroodporne lub okrągłą formę(...)jeszcze żółte banany sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka pasty waniliowej 1 puszka gotowej masy foffi 50 g masła 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy w proszku 300 ml śmietany kremówki wiórki czekoladowe 2 łyżki (lub mniej ) cukru pudru Masło i masa toffi powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietana kremówka koniecznie schłodzona. Masło ucieramy z masą toffi i kawą rozpuszczalną
Piekarz-Kucharz-GarkotłukKruche, maślane, z czekoladą... ciasteczka którym nic nie brakuje. Schowaj je głęboko bo znikną zanim się obrócisz ;) SKŁADNIKI: (na około 60 sztuk) 200 g masła
Pyry na GazTarta o smaku ciastek Jeżyków. Po przeanalizowaniu wszystkich warstw, jakie znajdują się w tych popularnych ciasteczkach, przygotowałam tartę na ich bazie. Jest kruchy spód, na nim słodka masa karmelowa, dalej różnego rodzaju bakalie i w końcu czekolada. Jakby spojrzeć z przymrużeniem oka, to takie ciastko Jeżyk w rozmiarze XXL ;). Jak wczoraj zapowiadałam, masa karmelowa przygotowana jest na bazie domowego(...)mąki ziemniaczanej 60 g cukru pudru szczypta soli Masa karmelowa: 800 ml mleka 300 g cukru 70 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 200 g wymieszanych bakalii: orzechów laskowych, rodzynek, migdałów, żurawiny, orzeszków ziemnych 300 g gorącej wody do zalania bakalii Przygotowanie: Kruchy spód: Wszystkie składniki szybko zagnieść w gładką kulę
Nastoletnie WypiekanieIdealne ciasto na upały :) bez użycia piekarnika i miksera. Znalezione na Moich wypiekach Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 150 g ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny(...)Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny i żelatynę. Wymieszać dokładnie i pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Ostygnięte włożyć w garnku do lodówki
Moja Galeria Smakupójdzie więc może sobie spokojnie zajadać te smakołyki Ciasto 3 Bit forma 25/30 cm Składniki: ok 400 g herbatników (niecałe 2 duże opakowania) puszka masy krówkowej 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru tabliczka gorzkiej czekolady masa budyniowa: 750 ml mleka 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej łyżka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru (można(...)się mleka - całość dalej miksujemy aż masa zgęstnieje. Formę wykładamy folią aluminiową i układamy na jej dno pierwszą warstwą herbatników. Na herbatniki wykładamy masę krówkową, przykrywamy ją kolejną warstwą ciastek. Następnie wykładamy gorącą masę budyniową i po raz kolejny i ostatni układamy herbatniki. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i wykładamy ją na wierzch ciasta następnie ścieramy czekoladę. Gotowy deser
sierotka maRysia w kuchniPołączenie ciastka kruchego z masą sernikową (na zimno) i dodatkiem karmelizowanych śliwek, to propozycja nie do odrzucenia. Może deser trochę pracochłonny, ale jak rozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej(...)cukru pudru - 1 jajko + 2 żółtka - 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - skórka starta z cytryny Składniki na krem serowy: - 470g twarogu półtłustego - 250ml śmietany kremówki (30 – 36%) - 1/2 szklanki cukru pudru - 4 łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - ekstrakt waniliowy Dodatkowo : - 10 śliwek - 3 łyżki cukru brązowego
mojewypiekiinietylkoostygnięcia. Miękkie masło ubijamy mikserem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy stopniowo łyżką niewielkie porcje zimnego budyniu do powstania gładkiego budyniowego kremu. śmietankowy wierzch: 500 ml schodzonej śmietany kremówki 2 opakowania śmietan-fix opcjonalnie: cukier z prawdziwą wanilią lub cukier puder do smaku 20 g gorzkiej czekolady Schłodzoną śmietanę ubijamy krótko mikserem, aż zacznie gęstnieć. Dodajemy śmietan-fixy(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy jedną warswę herbatników/krakersów. Na herbatniki wylewamy ciepłą masę krówkową i wygładzamy ja łyżką. Na masie krówkowej układamy kolejną warstwę ciastek, a na ciastka wykładamy masę budyniową, którą również wygładzamy łyżką. Trzecią warstwę ciastek układamy na kremie budyniowym i pokrywamy gładką warstwą bitej śmietany. Wierzch posypujemy tartą czekoladą
Zawsze głodna!Mini ptysie to małe ciasteczka z ciasta parzonego nadziewane śmietaną. Zwykle polewa się je jeszcze czekoladą, jednak dla mnie są wystarczająco słodkie posypane tylko cukrem pudrem
Zrób to smaczniezłożonych ciasteczek) 200 g mąki pszennej 75 g zimnego masła 25 g cukru 1 jajko skórka otarta z 1 cytryny 100 g suchego maku 2 łyżki śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 80 g białej czekolady 130 g gęstych powideł śliwkowych Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, makiem i skórką z cytryny. Dodać masło, całość posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 175 st. C. przez 10 minut. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przełożyć do woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką, wycisnąć paseczki na połowę ciastek. Odstawić do zastygnięcia. Na ciasteczka bez czekolady wykładać po pół łyżeczki (lub więcej, w zależności od wielkości ciastek) powideł, przykrywać gwiazdkami z czekoladą, lekko dociskając. Smacznego! Wiecie
Pożeraczka, czyli raz adobrze