żółto i na niebiesko; niech na niebie stanie tęcza, malowana twoją kredką(...) " Przepis znalazłam na Moje Wypieki . Składniki na spód: 120 g ciastek pełnoziarnistych 50 g masła Wykonanie: Ciastka bardzo mocno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem. Ja to robiłam w malakserze. Wymieszać do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku. Formę o średnicy 20 cm ( ja robiłam(...)niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz. Śmietankowa chmurka: 250 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, uważając, by jej nie przebić. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać. Schłodzony sernik wyjąć
Blondynka Gotujemąki ziemniaczanej - 4 łyżki ciemnego kakao - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki octu - esencja kawowa i waniliowa - szczypta soli (do ubicia piany) Składniki na masę: - 500ml śmietany kremówki (30-36%) - 300g kwaśniej śmietany 30% (creme fraiche) - 4 łyżki cukru pudru - 1 łyżka żelatyny - ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny) Składniki na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku(...)obrotach. Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż, na dwie części. Połową ponczu nasączamy spód ciasta i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Na dżem wykładamy masę śmietanową (zostawiamy trochę do ozdobienia ciastek), wyrównujemy powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej
mojewypiekiinietylkojadł Delicji, ten musiał wychować się w jakiejś dziczy. Kolejność pożerania warstw ciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą obgryzają biszkopt; albo takich, którzy wolą w pierwszej kolejności wchłonąć galaretkę. A gdyby tak istniała wielka Delicja? Nie ciasteczko, a ciasto? Otóż, istnieje. Ps. To ciasto przygotowywałam(...)pomarańczowego (można pominąć) - 3 łyżki soku z pomarańczy - 30 gramów masła, w temperaturze pokojowej - 3 jajka, osobno białka i żółtka - 50 gramów drobnego cukru do wypieków - 100 mililitrów śmietany kremówki 36%, schłodzonej - kakao Przygotowanie musu czekoladowego: W małym garnuszku umieszczamy czekoladę, alkohol, masło, sok i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Studzimy. W międzyczasie, ubijamy
Życie zamknięte w smakuPo Katarzynce przyszedł czas na Kubusia :) Oba ciasta są całkowicie inne, ale i jedno i drugie jest pyszne :) Kubuś to znane i lubiane ciacho, przygotowane na
Domowa cukiernia EwyPyszna kombinacja dwóch smaków, które tak silnie kojarzą mi się z latem i słoneczną pogodą :). Kostka cytrynowo - jagodowa to połączenie cytrynowego kremu ( znanego Wam z
Opowieści z piekarnikaKolejne ciasto z bananami w roli głównej :) Puszysty biszkopt, masa bananowa i śmietanowa, ciasto jak marzenie... Pięknie się prezentuje a i w smaku jest rewelacyjne. Smakuje
Domowa cukiernia EwyJuż od dawno za mną chodziły rurki z bitą śmietaną... wyszły naprawdę pyszne! Kruche rurki można przechowywać w szczelnych pudełkach i nadziewać, kiedy ma się
Aga w kuchniPolecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia. Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis
O kuchni z uczuciemOstatnio jestem obeznana w remontach i aranżacji wnętrz, że aż znajomi zaczęli prosić mnie o pomoc ;) Nie czuję się jednak na siłach, by podjąć się dekorowania
Domowa cukiernia EwyPrawdziwy biszkopt to idealna baza do wykwintnych tortów a także świetna propozycja na deser. Bardzo prosty i szybki przepis na ciasto bez proszku do pieczenia
prawdziwe jedzeniehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Dlaczego na szybko? Dlatego, że pieczone są z gotowego ciasta kruchego. Osobiście nie lubię "gotowców
Di gotujereżyserii Sofii Coppoli. Same ciastka oryginalnie wywodzą się z Włoch. Przywiezione zostały na francuski dwór przez Katarzynę Medycejską , by później się stać jednymi z najsłynniejszych ciastek świata. Przez wiele lat nosiłem się z zamiarem sprawdzenia swoich możliwości we własnoręcznym ich wykonaniu. Przeczytałem mnóstwo informacji na ich temat, jednak ich domniemana kapryśność mnie ciągle odstręczała. Kilka(...)stopni piekarnika na 10 minut. Po wystudzeniu ściągnąć połówki z maty i odłożyć. Przygotować kolejne masy. Masa pistacjowa: 200 g niesolonych pistacji 100 g białej czekolady 100 ml kremówki Pistacje zetrzeć w młynku lub w malakserze. Kremówkę zagotować, a następnie zdjąć z gazu. Dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić. Dosypać następnie pistacje. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem zagęszczenia. Gdy masa
Food Squarejajka -> 100 ml jogurtu naturalnego/greckiego -> 200g mąki -> 25g kakao -> 1 łyżeczka proszku do pieczenia -> Sól -> ½ łyżeczka sody oczyszczonej Krem mascarpone: -> 400ml śmietany kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń Klej „do cukierków” -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina -> Garść mrożonych malin(...)ciasta 2) zawieszenie papierka po cukierkach). Wbijamy gotowe wykałaczki. Na wierzch wylewamy masę oraz wysypujemy pozostałe cukierki, które należy rozprowadzić po całej powierzchni oraz na boku pozbawionym ciastek. Cały tort należy otoczyć wstążką związać lekko ( dzięki czemu wszystko mocno się ze sobą połączy) i przekładamy do lodówki , najlepiej na całą noc. Smacznego! Większość składników użytych
Jedz zdrowo żyj zdrowo!naczynia (użyłam tacy ) poukładać maliny i wystudzić, poczekać tak długo aż stężeje. Śmietanę ubić razem z mascarpone na stabilny krem. Krem 3 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 1/4 małej puszki słodkiego mleka skondensowanego (można dodać mniej lub więcej w zależności jak lubicie) 300 gram borówek amerykańskich 300 gram truskawek pokrojonych jeśli są duże. Śmietanę z mascarpone(...)rączkę garnka- nie mieszać . Przelać na wysmarowany olejem papier do pieczenia i odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu pokruszyć i zmiksować w malakserze. Krokant orzechowy zmieszajcie z pokruszonymi ciastkami owsianymi i obsypać nimi tort. Poustawiać choinki i resztę dekoracji
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZ dzisiejszym przepisem łączy się ciekawa i dość zabawna historia, którą chętnie się z Wami podzielę. :) Tiramisu kocham od kiedy pamiętam, czyli ... Nie pamiętam od kiedy
Garniec Magalie