Dzisiaj upiekłam ptysie z bitą śmietaną. Małe, słodkie i kaloryczne. Ale co tam kalorie, przecież od czasu do czasu wolno. Jak zawsze największym łasuchem na słodkie
O kuchni z uczuciemW końcu kupiłam sobie nowy rękaw cukierniczy i zestaw tylek ;) Tak naprawdę dopiero zaczynam się uczyć dekoracji tortów/ ciast/ ciasteczek ... te kwiatki na waflach
Aga w kuchnimasła 1 garść orzechów laskowych IGLOTEX Horeca Orzechy laskowe wysypałam na blachę i podpiekłam chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Potem z jeszcze ciepłych usunęłam brązową skórkę. Ciastka i orzechy wrzuciłam do malaksera i szybko, niezbyt długo zmiksowałam,następnie wlałam rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie zmiksowałam do połączenia się składników. Konsystencja przypomina mokry piasek(...)Ulubiony Wileluń, gdyż nie jest wodnisty jak inne z wiaderka i nie trzeba go mielić) 50 g serka mascarpone 2 łyżki syropu Limonkowy z Miętą ETERNO 100 g śmietanki kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody cukier puder do smaku, ja dodałam około 2 łyżki DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych
Blondynka GotujeMleczna kanapka, to ciastko-batonik mego dzieciństwa! Kiedyś ciężko było je znaleźć w sklepach ale dziś bez problemu można się nimi zajadać :) A jakie są Wasze słodycze z dzieciństwa? poniżej przepis na ciasto ala "mleczna kanapka" :) Składniki na ciasto: 6 jajek szczypta soli 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki dobrego kakao(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka na polewę: 1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki masła 2 łyżki śmietanki kremówki Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Później dodajemy cukier, następnie żółtka, cały czas ubijając. Dodajemy olej, mąki z proszkiem do pieczenia, kakao i wszystko delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy
Bon Appetit Małgorzatyblogu są już klasyczne eklerki z kremem budyniowym ( przepis- klik ). Dzisiaj, tak jak obiecałam, nowoczesna wersja eklerów- z kawą :). Podłużne ciastka z ciasta parzonego nadziane kremem kawowym i polane czekoladową polewą również z nutą kawy. Obłęd!! A od jutra zaglądajcie po inspiracje na Tłusty Czwartek! Będą pączusie i to nie jedne ;). Składniki: (na 8 sztuk) Ciasto(...)mąki ziemniaczanej 90 g cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżka masła Polewa kawowa: 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g), posiekanej 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej 20 g miękkiego masła Przygotowanie: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną. Wodę i mleko przelać do garnuszka, zagotować
Nastoletnie WypiekaniePołączenie ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki(...)jajko 100 g masła Masa puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 op. budyniu waniliowego 100 g cukru 15 g mąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka śnieżki 1 łyżka cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą szybko zagniatając. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół
Złote przepisyUlubione "ciastka" mojego syna! Nie mam pojęcia do jakiej kategorii zaliczyć Kokoski......do ciastek? Sama nie wiem. Ważniejsze od kategorii jest jednak smak, a to musicie sami sprawdzić! Powodzenia! To naprawdę proste! Składniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ok. 2 opakowania wiórek(...)upieczeniu i wystudzeniu ciasto pokroić w grubą kostkę, którą obtaczamy w ganache czekoladowym, a na końcu w wiórkach kokosowych. Wstawiamy na chwilę do lodówki. Ganache: 250-300 ml śmietanki kremówki 30% 150-200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej połamanej na kosteczki 50 g masła o temperaturze pokojowej (około 5 łyżek) 2-3 łyżki cukru pudru W małym rondelku zagotować
Blondynka Gotujepył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki. Czekoladowa pianka: 400 g jogurtu greckiego 150 g czekolady(...)odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy jogurt grecki z 3 łyżkami cukru pudru i roztopioną, wystudzoną czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder (3 łyżki). Następnie wolnym strumieniem wlewamy żelatynę do naszej masy czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie
Walijskie PichceniePyszne ciasto znalezione tutaj troszkę zmodyfikowane. Smak wiśni doskonale przełamuje słodycz bezy. Ciasto wychodzi wysokie i z powodzeniem możne zastąpić tort. Ciasto: 6 żółtek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapolewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 g śmietany kremówki + kolorowe cukiereczki do dekoracji, Oreo Brownie przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, śmietankę kremówkę podgrzewamy (można w mikrofalówce) i zalewamy nią pokrojoną czekoladę. Całość przykrywamy i odstawiamy na 10 – 15 minut. Cukierki segregujemy kolorami. Przestudzone ciasto kroimy na kostki (nie muszą być równe(...)zawsze było dobrze przykryte). Kiedy pierwsza warstwa czekolady lekko stężeje, możemy nałożyć kolejną i wyrównać nożem lub szpatułką. Oreo przekrawamy wzdłuż, tak żeby całe nadzienie zostało na jednej połowie ciastka. Dekorujemy ciasto Oreo i kolorowymi cukiereczkami. Uśmiechy można namalować prostym lukrem: do kilku łyżeczek cukru pudru dodajemy kilka kropel syropu wiśniowego lub malinowego i dokładnie mieszamy. Lukier przekładamy
Ciastkozercysłodkiego, Do sklepu nie chce ci się jechać nie pozostaje więc nic innego jak przeszukać zakamarki kuchennych szafek i lodówki, a nóż-widelec uchowało się w nich coś pysznego ? Ciastek brak, cukierków brak, ale za to z zamrażarki spoglądają na mnie przyjaznym okiem... mrożone czarne kuleczki 😎. Szybka burza mózgów i już jest plan: robimy pyszny gęsty(...)Domowy kisiel z czarnej porzeczki Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g mrożonej czarnej porzeczki Poltino 2 szklanki wody 4 łyżki cukru 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Czarną porzeczkę wsypujemy do garnka zalewamy ją 1,5 szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż owoce będą miękkie
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka GotujeSKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić
Blondynka GotujeDzień dobry w maju! Rozpoczynam ten najpiękniejszy miesiąc w roku zaległym co prawda, ale najlepszym przepisem na pieczony sernik Oreo - cudownie delikatnym, śmietankowym, z kawałkami ciasteczek
Słodkie inspiracjedosłownie kilkoma kroplami barwnika opartego składem na alkoholu lub kwasie, w momencie kiedy już skończymy dodawać cały cukier, dalej miksując aż do rozpuszczenia i rozprowadzenia barwnika. Takie pastelowe ciastka też są śliczne. Upieczone bezy możecie przechowywać do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach – szybko chłoną wilgoć z powietrza. Jeśli pieczecie małe bezy – nie róbcie ich z więcej niż(...)Suszyłam 1 godzinę 20minut w piekarniku z termoobiegiem, w 120⁰C. Podałam z bitą śmietaną z likierem Bailey’s (dodany na sam koniec ubijania, 2 łyżeczki na 120ml śmietany kremówki) i świeżymi truskawkami. Kiedy tylko zacznie się sezon na świeże, polskie owoce przepis na wykwintny tort Pavlova też będzie. I na torcik bezowy z kremem kawowym na spirytusie
Karo in the Kitchen