powinny być w temperaturze pokojowej): 750 g twarogu sernikowego z wiaderka (użyłam "Delfiko") 4 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietany kremówki 36% ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 cukier wanilinowy skórka otarta z 1 dużej pomarańczy DODATKOWO: 3/4 porcji Orange Curd (Krem Pomarańczowy) z tego przepisu(...)papierem do pieczenia. Boków nie wykładaj. Nie smaruj niczym tortownicy. Owiń ją z zewnątrz dwu-trzykrotnie szczelnie folią aluminiową, ponieważ ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej. SPÓD CIASTECZKOWY: Ciastka wraz z kakao umieść w malakserze lub blenderze i zmiel na piasek (lub rozgnieć tłuczkiem). Masło roztop w małym garnuszku i dodaj do ciastek. Zmiksuj całość lub wymieszaj
Słodko-Słony Świat IlonyNazwa ciasta pochodzi od połączenia smaków banana z masą toffi i bitą śmietaną. Jest to ciasto na kruchym spodzie. Żeby móc się nim delektować , wystarczą zaledwie
Różne smaki w kuchniróżne dodatki do kremu, teraz padło właśnie na wafelki. Całe opisane bogactwo, wspiera się na pysznej warstwie kruchego ciasta. Tak pysznej, że mąż prosił mnie potem o upieczenie najzwyklejszych ciastek kruchych. Co do kremu, to pamiętajcie, zbyt długie ubijanie śmietanki, może spowodować jej „przebicie” i krem wyjdzie zważony. Jeśli chcecie mieć gładki krem, to wafelki wkładamy(...)dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette cappuccino Beza 5 białek 150 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej Sposób przygotowania Galaretka
Mieszam w GarnkuNie trudno się domyśleć, dlaczego leśne... wystarczy spojrzeć na zielony kolorek i wczytać się dokładnie w przepis, gdzie znajdujemy mojego dobrego kolegę Pana Szpinaka ;). Nie
Nastoletnie Wypiekanieherbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie. Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie! A przepis i troszkę informacji na temat kremówki/napoleonki macie tu - klik . (Forma o wymiarach 16 x 27 cm) Krem: 2 budynie waniliowe (bez cukru; u mnie z eSłoneczka ) 1/2 szklanki cukru (można nieco mniej) 750 ml mleka(...)czas przemieszać.) Masło ubić do białości i po łyżce zmiksować z zimnym budyniem. Na dnie formy ułożyć połowę herbatników i następnie wyłożyć masę budyniową. Krem wyrównać i przykryć pozostałymi ciastkami. Na wierzchu rozsmarować warstwę toffi. Ciasto schłodzić w lodówce i opcjonalnie udekorować wg uznania
Di gotujeBiszkoptowe ciasto czekoladowe połączone z delikatnym ptasim mleczkiem Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na stronie wiedziałam , że kiedyś na pewno je upiekę i dzisiaj właśnie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPtysie - przepis na ciasto 34/ szkl. mąki 60 g margaryny 4 jajka 3/4 szkl. wody 1/2 łyżeczki soli Zagotować wodę z margaryną i solą. Wsypać mąkę
kolorowotorcikowocukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 180 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej (400-500 g) 500 ml śmietanki kremówki 36% 1 śmietan – fix 1-2 łyżki cukru pudru 1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach 75 sztuk herbatników (około 400 g) Przygotowanie: 1. Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować(...)wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego
Nastoletnie WypiekanieJuż dawno ich nie piekłam, chyba ostatnio ponad rok temu. Są przepyszne i wymagają dużej uwagi podczas pieczenia. Ja na chwilę zostawiłam piekarnik ( tak mi się
Na słodko lub wytrawniepłatkami) 1/4 szklanki soku z cytryny 3 łyżki likieru limoncello (ja dałam likier z płatków róży) szczypta soli skórka otarta z jednej cytryny i limonki 1 szklanka śmietany kremówki 1/4 szkl cukru kilka ciasteczek amaretii (z ich braku były herbatniki). Wykonanie: Ubijamy żółtka, cukier, sok z cytryny, syrop różany i sól w dużej metalowej misce. Ustawiamy(...)dokładnie mieszająć. Wykładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, zakładamy zwisającą folię na kremem i wkładamy do zamrażarki, mrozimy co najmniej 8 godzin lub do 3 dni. Podajemy z pokruszonymi ciastkami (powinny być to ciasteczka amaretti, ale z braków herbatnik też dobry). Polecam gorąco
Malinowe Pocałunkikażdemu . Składniki: Biszkopt: 4 jaja 60 g cukru około ¼ szklanki 80 g mąki około ¾ szklanki 30 g stopionego masła ziarenka z 1 laski wanilii kremowa pianka: 200 ml śmietany kremówki 30% 250 g mascarpone 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka łyżek dżemu porzeczkowego 300 g białej czekolady Sposób przygotowania: Czekoladowe kopułki: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie(...)równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki. Kremowa pianka: Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką
Podróż w kulinariaChrupiące, solone orzeszki dopełniają całości. Składniki na spód ciasteczkowy: 180 g ciastek owsianych lub herbatników 50 g masła Ciasta kruszmy na drobny pył. Masło roztapiamy. Dodajemy do pokruszonych ciastek i całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm natłuszczamy, po czym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową. Wykładamy na dno spód ciasteczkowym, wygładzamy i lekko dociskamy. Wkładamy(...)połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Dodatkowo: 2 średnie banany sok z cytryny 200 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru garść orzeszków ziemnych solonych Banany kroimy na plasterki. Układamy na stężałym serniku. Polewamy odrobiną soku z cytryny, by nie ściemniały. Śmietanę ubijamy z cukrem
Made By Mom And SonMaślane tartaletki z ciasta kruchego z dosyć kwaśnym nadzieniem pomarańczowym i słodką lekko zarumienioną bezą. Dla zaawansowanych informuję, że możliwe jest pojawienie się
Nastoletnie WypiekanieRolada biszkoptowa... chyba każdy wie , że należy do ciast , których wykonanie nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawięcej 1/2 łyżeczki kropli miętowych) 125 g mąki pszennej 15 g ciemnego kakao 1/4 łyżeczki soli morskiej 75 g drobnego cukru brązowego demerara Wypełnienie: 40g białej czekolady 2 łyżki kremówki 1 łyżeczka esencji miętowej (użyłam ok 6-7 kropli miętowych) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W tym celu przekładamy kawałki czekolady do suchego (to ważne) rondelka. Do większego rondelka nalewamy(...)woreczka i wkładamy do lodówki na 40 minut. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy każdą w cukrze demerara (ja o tym kroku zapomniałam, posypałam uformowane ciastka tylko po wierzchu i bokach, ciasto miałam miękkie i już nie chciałam niepotrzenie ogrzewać go w dłoniach). Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko nieco spłaszczamy
Smaki Na Talerzu