schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia: 175 C Czas pieczenia : 20 min, 20-30 minut Składniki: Ciasto kruche 200 g masła 1/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 szkl. mąki Masa cytrynowa: skórka starta z 1 cytryny 1/3 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. cukru 4 całe jajka śmietana kremówka 30% Sposób przygotowania
Słodkości i nie tylkospodzie z ciastek,orzechów i miodu,do tego kokosowy środek i kakaowa galaretka-mniam,polecam do kawki Składniki : Spód: • 200 g herbatników • 100 g orzechów włoskich • 100 g masła • 150 g miodu Krem kokosowy: • 100 g kwaśniej śmietany • 100 g cukru pudru • 1 puszka mleka kokosowego(400ml) • 7 łyżeczek żelatyny • 400 g śmietany kremówki • 1 śmietan
Swojskie jedzonkododać do ciastek, wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć ciasteczkowy spód. Wyrównać, i wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175 stopni C przez około 12 minut aż do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej. Masę serową: 500 g sera z wiaderka 250 ml śmietany kremówki
Rusty Forkpieczenia. Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Przesypujemy do tortownicy i dociskamy do dna. Pieczemy przez około 7 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy. Krem I: 250 g sera mascarpone 1 puszka gotowej masy krówkowej (400 g) tabliczka białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej 3 batony snickers Krem II: 300 g śmietany kremówki 36% 1 płaska
Z butelką mleczka w tleciastek herbatników 40 g masła 40 g płynnego miodu Ciasteczka pokruszyć drobno (najlepiej w malakserze) i dodać masło oraz miód. Wszystko wymieszać aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową i docisnąć ją. Masa serowa 400 g serka mascarpone 600 g sera śmietankowego 250 cukru 6 jajek 100 ml śmietany kremówki Ser śmietankowy
O kuchni z uczuciemŚmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać czekoladę i wymieszać dokładnie. Na koniec wlać przestudzoną żelatynę i również wymieszać. Masę wyłożyć na brzoskwinie w miarę szybko, bo żelatyna będzie zastygać. Uformować z masy górkę (kopiec). Na wierzch posypać rozdrobnionym ciastem i lekko docisnąć. Kopiec kreta przechowywać w lodówce. Smacznego! Tutaj jeszcze przed pokrojeniem Przekrój ciastka - brzoskwinie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki na ciasto: 250 g mąki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 50 g masła (roztopionego) 50 do 80 ml białego, wytrawnego wina Nadzienie
Świat CiastaBabka kokosowo - kakaowa Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyczuwalna, choć nadaje kawie specyficznego charakteru. Do tego mnóstwo rozgrzewających przypraw, które nadają lekko pikantny ton. Nieodzowna w takim wypadku bita śmietana - i mamy cudowny deser, bo do popijania ciastka taka kawa zdecydowanie jest zbyt słodka. Nigdy nie piłam pumpkin spice latte w kawiarni, więc nie wiem, jak właściwie powinna smakować. Zobaczyłam ją jednak u Madame Edith(...)ciemnego brązowego cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu 50 ml śmietany kremówki (38%) Gorącą kawę i mleko, puree, cukier ekstrakt i połowę przypraw dokładnie zmiksować z blenderze. Przelać przez sitko do szklanek, udekorować ubitą śmietaną, posypać resztą wymieszanych ze sobą przypraw. Podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastka ucierpiała, ale na szczęście smak pozostał. Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 3 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru kawowego (ja użyłam Coffee Canari ) Kawowa Bita Śmietana: 250 ml śmietanki kremówki
Blondynka Gotujeznalazłam na stronie mojewypieki chyba nie muszę nikomu przedstawiać autorki tej strony :) Składniki: spód: 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo 30 g roztopionego masła Ciastka (w całości) i masło zblendować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier(...)dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową od dołu i boki, nie górę. masa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować
Cukier&Puderzmianami). Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu Składniki na spód( tortownica 24 cm): 240 g ciastek 80 g masła/dobrej margaryny Tłuszcz roztopiamy na małym gazie. Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i tłuczemy wałkiem. Do masy ciasteczkowej wlewamy rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypujemy(...)formy i wyrównujemy grzbietem łyżki. Schładzamy w lodówce przez 1 h. Mus truskawkowy: 250 g jogurtu greckiego ( u mnie dość gęsty zwykły) 250 g serka ricotta 125 ml śmietany kremówki 36%( można pominąć, użyłam śmietany, ponieważ resztę zużyłam na dekorację) 500 g truskawek 5 łyżek cukru pudru ( ilość cukru zależy od truskawek) 25 g żelatyny (ok. 2 ½ czubate
Mia Cucina Sofietakremówkę, wyłożyć na wierzch i udekorować truskawkami. Smacznego! Ciekawostką przyrodniczą (ja mawia Tatuś) jest moja Babcia (a Mama Tatusia). Otóż przepada ona za kawą, gdyby nie ograniczenia zdrowotne i zdrowy rozsądek, prawdopodobnie mogłaby żyć tylko kawą się posilając. Pije czarną, mocną, intensywnie pachnącą. Mleko i cukier nie dla niej. I kawowe słodycze też nie. Babcia nie tknie cukierków czy ciastek
Pożeraczka, czyli raz adobrzemieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę – powinna mieć konsystencję plasteliny. W razie potrzeby można dodać nieco więcej śmietany kremówki lub mąki. Ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 7 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni(...)być lekko zarumienione. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika delikatnie odklejamy czekoladowe nietoperze z folii i przekładamy na ciepłe ciasteczka – pod wpływem temperatury czekolada dobrze przyklei się do ciastek. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyKolejny sernik i znów czekoladowy:) Przepis od Dorotus76 . Spód: 120 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie, pokruszonych na piasek - dałam 150 g bez czekolady 70 g posiekanych orzechów włoskich 40 g masła, miękkiego - dałam 60 g Składniki wymieszałam, przesypałam do tortownicy o śr. 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekłam 10 min. w temp. 180*C i zostawiłam(...)przestygnięcia. Masa serowa: 500 g serka mascarpone 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki 4 jajka 130 g drobnego cukru - dałam 100 g fruktozy 2 łyżki Irish Cream lub dowolnego likieru - dałam Amaretto 2 łyżki mąki pszennej - dałam mąkę pszenną typ 1850 Czekoladę wraz z kremówką rozpuściłam w kąpieli wodnej. Krótko zmiksowałam ser, jajka, fruktozę, mąkę i likier. Dodałam
Zdrowa Kuchnia Sowy