ciastka gwiazdki - 121 przepisów (strona:2/9)

Mak, powidła, biała czekolada... 146

cukierniczego z okrągłą końcówką, wycisnąć paseczki na połowę ciastek. Odstawić do zastygnięcia.Na ciasteczka bez czekolady wykładać po pół łyżeczki (lub więcej, w zależności od wielkości ciastek) powideł, przykrywać gwiazdkami z czekoladą, lekko dociskając. Smacznego!Wiecie, że już tylko dziesięć dni do Wigilii...? Odliczacie, czekacie? Prezenty już kupione? Menu ułożone? Czy w codziennym zabieganiu jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka francuskie z truskawkami 185

minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej

mojewypiekiinietylko
Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami 198

Zawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę :) Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać... Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki . W oryginale były to ciastka stemplowane. Składniki: 250 g mąki pszennej

Czerwień i błękit
Eklery z bitą śmietaną i truskawkami 163

ognia i odstawiam do przestygnięcia. Gdy ciasto jest ciepłe, ale nie gorące, wbijam po jednym jajku, cały czas ucierając. Gotowe przekładam do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam podłużne ciastka na lekko natłuszczoną  blaszkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 10-12 min, do zrumienienia. Upieczone wyjmuję, przekładam na deseczkę, kroję wzdłuż

Ciasteczkowy Potwór
Churros z masą migdałową 128

ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając  kawałki  nożyczkami. Smażymy do uzyskania

mojewypiekiinietylko
Makowe Gwiazdki 192

zawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami  ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche  , z bakaliami , czekoladą ....A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku.Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków  :)Składniki : Na ok 50 szt.1(...)aromat migdałowy i całość zagnieść na gładkie ciasto ,Schłodzić ok pół godziny w lodówce/Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm , Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Ciastka pieczemy ok 8-10 min w 170'CSmacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciastka Red Velvet z Oreo 155

szalone, więc proponuję umieścić nie więcej jak 6 szt. na blachę, a najlepiej umieścić je w metalowych obręczach do potraw, bądź metalowych wykrawaczkach do ciastek (ja użyłam okrągłych i w kształcie gwiazdki). Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 14 minut, aż ciastka urosną i popękają na górze.  Porada: tuż przed włożeniem ciastek do piekarnika dobrze

Domowa Cookierenka Agi
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 173

białka, na przykład do ćwiczeń. Lukier do dekorowania ciastek cukrowych i pierniczków dzielimy na trzy kategorie użytkowe:   Lukier sztywny Taki powinien być lukier zaraz po zmiksowaniu albo po lekkim przeschnięciu. Jest smarowny jak masło orzechowe, zachowuje formę i nie pęka. Można wyciskać go ze szprycy z dowolną końcówką – np. gwiazdką czy listkiem. Lukier zastygnie w dokładnie takiej formie(...)jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa swój kształt

Karo in the Kitchen
Pierniczki świąteczne 215

wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę

prawdziwe jedzenie
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 257

Składniki:CIASTO:2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko.MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

kolorowotorcikowo
Świąteczne Gwiazdeczki Cytrynowe 177

Składniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki  margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka

Luźna Kuchnia
Bałwanki 188

Biszkoptowe ciasteczka w kształcie bałwanków w oczekiwaniu na zimę. Składniki:4 jajka80 g mąki pół szklanki cukru (lub mniej) szczypta soli łyżka soku

prawdziwe jedzenie
Vol-au-vent z pieczarkami brunatnymi 172

minut.  Pozostałe wycięte, najmniejsze kółka również smarujemy jajkiem i pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji.  Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu

mojewypiekiinietylko
Churros z cynamonem 314

cynamonem i wysypujemy na płaski talerz. Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy przez 5-10 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki wyciskamy przygotowane ciasto, formując paski o długości 5 cm. Ciastka smażymy w oleju mniej więcej minutę, aż będzie złociste i chrupiące. Przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, i obtaczamy w cynamonowym cukrze

Smakowity Blog Kulinarny