bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy:* ciastka
Kraina Miodem PłynącaUwielbiam orzechy włoskie (najbardziej ze wszystkich), więc nie mam innego wyjścia jak napisać - pychota! Ogólnie rzecz biorąc - ciastka cudownie pachną, są chrupiące (nie twarde) i lekko słodkie. Nadzienie z masy orzechowej - to taka kropka nad "i", ale ciasteczka świetnie też smakują bez żadnych dodatków. A jeśli ktoś lubi mleko, to maczając ciasteczka - można wszystkie zjeść... (około(...)dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna - można dosypać orzechów.) Masę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora. Na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) wyciskać (zachowując odstępy) małe porcje ciasta (o średnicy około 2 cm). (Ciastka podczas pieczenia lekko podrosną i rozejdą się na boki.) Piec (*) (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Powinny być
Di gotujeDrożdżowe, puszyste, pachnące! Wypiekanie na śniadanie po raz kolejny zainspirowało ciekawym przepisem. Piekliśmy tym razem bułeczki czekoladowo-cynamonowe Erica Lanlarda z książki "Czekolada" . Moja wersja jest
Grunt to przepis!zrobi swoje. W przepisie zrobiłam kilka modyfikacji. Do bezy nie dodałam migdałów. Ogólnie miałam więcej białek niż w przepisie oryginalnym, więc moja beza jest prędzej taką pianką niż bezą, co wcale nie czyni jej gorszą No i krem. Tutaj w ruch poszły wafelki Lusette o smaku cappuccino, które doskonale podkręciły smak kremu kawową nutką. Kremy mają to do siebie(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego) 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Galaretka 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 450 g mrożonych truskawek Krem 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 wafelki Lusette cappuccino Beza 5 białek
Mieszam w GarnkuKlasyczne ciasto Milky Way bez pieczenia już znacie - klik . Przyznam, że jest obłędne w smaku i nie potrzebuje ulepszania, ale chciałam je połączyć z moim ukochanym kokosem i białą czekoladą, do której mam... ogromną słabość. Wyszło przepysznie! Rewelacyjny krem mleczno-kokosowy doskonale komponuje się z miękkimi herbatnikami i kuszącą polewą z białej czekolady. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)dnie formy wysłanej papierem do pieczenia kolejno ułożyć warstwę herbatników, połowę masy mleczno-kokosowej, herbatniki, resztę masy oraz ponownie ciastka. Na końcu wierzch ciasta równomiernie pokryć płynną polewą czekoladową oraz obficie posypać dodatkowymi wiórkami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby masa stężała i ciastka zmiękły. (*) Mleczną mieszankę należy dodawać
Di gotujerzecz właśnie ciasteczek. Staram się, żeby co roku były inne, dlatego w te Święta będziemy się zajadać między innymi takimi. Proste kruche ciastka cynamonowe, nadzienie znane z popularnego ciasta "Milky Way" i cynamonowy cukier puder. Bez udziwnień ale jakże smacznie. Składniki na około 120 ciasteczek: na ciasto: 350 g mąki + do podsypywania 250 g masła(...)ciasteczka. Układać na papierze do pieczenia i piec w `180*C około 10 minut. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrem i wystudzić. Miękkie masło utrzeć dodając na zmianę mleko w proszku i mleko z cukrem. Na końcu dodać wódkę. Ciasteczka smarować kremem i sklejać po dwa. Cukier puder wymieszać z cynamonem i posypać ciastka przez siteczko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamlekiem i dwoma łyżkami oleju rzepakowego rozpuszczamy w garnuszku lub na patelni. Po rozpuszczeniu wrzucamy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Mieszankę należy lekko przestudzić. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, drożdżami, solą do głębokiej miski. Wlewamy margarynę z mlekiem, mieszamy całość do uzyskania gęstego, lekko wilgotnego ciasta. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, szybko je zagniatamy, jeśli jest za bardzo lepkie(...)powideł, całość zamknąć szczelnie, jak sakiewkę i utoczyć kulkę. Zostawić do podrośnięcia. Są na tyle dobre, że obronią się i bez nadzienia. Te pączki najlepsze są świeże, zaraz po usmażeniu, pierwszego dnia. Przez brak jajek w składzie ciastka kolejnego dnia odczuwalnie czerstwieją, ale można je odświeżyć w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. SKŁADNIKI 250g mąki pszennej
Karo in the KitchenPączki dietetyczne można by rzec ;) Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób
prawdziwe jedzenieW ubiegłym roku piekłam te pierniki na Święta. W tym roku prawdopodobnie będzie powtórka, choć i mam ochotę na moje ulubione czeskie pierniczki :) W każdym razie
Kuchnia domowa Anizmieniać w przepisie, by zrobić wszystko dokładnie tak, jak to robiłam jako mała dziewczynka. Normalnie zamiast zwykłego białego cukru, który oprócz tego, że jest widoczny w ciastkach i chrupie pod zębami, użyłabym teraz cukru pudru, a do samego ciasta dodałabym zdecydowanie mniej mąki, by nie było ono tak kruche i sypkie jak na kruszonkę alee.... powiedziałam sobie(...)Ciasto od razu rozwałkować nie za cienko- na grubość około 4-5 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka i umieszczać na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstępy między ciastkami nie muszą być duże. Podczas pieczenia prawie w ogóle nie zmieniają kształtu, no może jedynie troszkę urosną. Blaszkę z ciastkami schować do lodówki, a w międzyczasie rozgrzać
Nastoletnie Wypiekanieprzekonałam i teraz staram się piec je co roku, wkładając w to całe serce i sprawdzając swoją cierpliwość przy ich ozdabianiu ;) Historia mojego "pierniczenia" nie jest zbyt długa bo piekę je dopiero drugi rok, ale już w kilku wersjach które strasznie nam smakowały i czasem nawet pośmiejemy się z tych moich dekoracji, czasami ja się nadenerwuje gdy nie wyjdą takie(...)Bożego Narodzenia nabierają tej swojej "magi" i wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru
Gotowanie...to proste !Trzeba silnej woli, aby nie zjeść wszystkich kawałków za jednym zamachem U mnie takie ciastko mimo, że jest zdrowe i zawiera dużo naturalnych cukrów podpada pod kategorie cheat meal ( tutaj możecie poczytać czy cheat meal rujnuję twoja dietę). Składniki : (Ja przygotowywałem w formie do pieczenia chleba o wymiarach 26cm x 12cm) Spód ciasta: ½ szklanki orzechów nerkowca ⅓ szklanki mąki migdałowej(...)łyżeczki kakao 1 łyżka miodu Przygotowanie: Orzechy musimy namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny, albo najlepiej przez całą noc. Wykładamy papierem formę do pieczenia. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, blendujemy i rozkładamy równo na formie. Odkładamy do lodówki. Karmelowe nadzienie: 1 ½ szklanki daktyli ½ szklanki mleka koksowego ½ szklanki oleju kokosowego szczypta soli Przygotowanie : Wrzucamy wszystko do blendera i mieszamy
PaleoLifebez dodatku cukru. Możecie do nich użyć dowolnej czekolady, a najlepsza będzie taka z orzechami. Ja pokroiłam do nich czekoladę kokosową i gorzką z migdałami. Świetnie chrupały pod zębami. Składniki na ok. 15 ciastek: 1,5 szkl. mąki 2 szkl. płatków owsianych 100 g masła (pół kostki) 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Czarnawisienkabez znaczenia jeśli weźmiemy pod uwagę jej cenę, gdyż do tanich nie należy. Wracając do ciastek - są naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają je jedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam(...)rodzynków 100 g ulubionych orzechów, z grubsza posiekanych 2 płaskie łyżeczki cynamonu opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Połączyć wszystkie suche składniki: płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym
Opowieści z piekarnika