Ciasto , które nie wymaga skomplikowanych składników ani dużej ilości poświęconego czasu - całe wykonanie i upieczenie zajęło mi 35 min. Rolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaProsty skład i niezwykle prosty sposób przygotowania zdrowych i smacznych ciasteczek . Oto kolejna kombinacja bananowych ciastek , które dla mnie są doskonałym dodatkiem do śniadaniowych koktajli, jogurtów i kawy. Bez cukru, jaj, mąki pszennej i zbędnych tłuszczy. To , co lubię najbardziej……… Składniki: 2 dojrzałe banany /średniej wielkości/ 1 łyżka(...)czekoladowe, ponownie wymieszać. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do temp.180st.C. -Łyżką do lodów /lub zwykłą / nakładać na blachę / w odstępach / niewielkie kupki ciasta , lekko je spłaszczać nadając ciasteczkom odpowiedni kształt. -Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika . -Piec ok. 25 minut. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia
Zakamarki mojej kuchniporto lub słodkiego czerwonego wina 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii skórka z 1 cytryny 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu migdały bez skórki do dekoracji Przygotowanie ciasteczek sassanelli : Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, mąkę(...)pieczenia, goździki oraz cynamon. Dodaj do ciasta, wymieszaj, a następnie zagnieć je. Jeśli ciasto będzie za suche, dodaj do niego trochę więcej wina lub ewentualnie wody. Z ciasta formuj małe kulki, które mają przypominać małe skały. W każde ciastko wetnij migdał. Ciasta ułóż na blasze i piecz 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciastka najpierw będą miękkie
Chilli Czosnek i OliwaPierniczki Katarzynki...Tradycyjne, niezbyt słodkie pierniczki.Wymagające kilkutygodniowego leżakowania.Wykrawane specjalną foremką.Delikatne i rozpływające się w ustach.Bez dodatku tłuszczu.Zapraszam!Składniki:200 g płynnego miodu
Gospodyni Miejskazdaniem, że zdrowe to musi automatycznie być droższe nawet 2-krotnie.😠 Fakt, że np. żywność ekologiczna potrafi się cenić, ale to już inna bajka, tam jest faktycznie zdrowo bez konserwantów i tego nie bierzemy do porównania. Zaczynając od chyba najpopularniejszego produktu- pieczywo Każdy od małego był pewnie chowany na białym chlebku czy bułce. Niestety zawartość błonnika, witamin oraz(...)jabłko czy banan, aby zaspokoić ochotę.☝ Podsunę Wam pomysły jak prosto możecie wykonać domowe łakocie: 👉Chipsy-obieramy ziemniaczki, kroimy w talarki, polewamy delikatnie olejem, przyprawiamy wedle uznania i pieczemy w piekarniku. 👉Ciastka, batony-gotowe przepisy znajdziecie u mnie w linkach tutaj i tutaj Ten produkt znajdziemy wszędzie i we wszystkim, czyli każdemu dobrze znany biały cukier
Zdrowie i pysznie na talerzupopracować – pierniczki mocno się wybrzuszą i napuszą. Pieczemy pierniki na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 170 ⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu przez 9-12 minut (dopasujcie czas do ich wielkości, mniejszym pierniczkom wystarczy krótsze pieczenie). Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy bardzo prostym, cienkim lukrem. Cukier puder (na tą ilość pierniczków zużyłam około 2/3 szklanki) przesiewamy(...)pierniki ozdobić dekoracjami cukierniczymi lub jak ja – kandyzowaną skórką pomarańczową – posypcie nimi lukier zaraz po nałożeniu go na ciastka. Zostawiamy pierniczki do zaschnięcia lukru (30-60 minut), a następnie przekładamy je do pojemnika. W szczelnym opakowaniu, w chłodnym miejscu bez dostępu światła, pierniki wytrzymają dzielnie 3 tygodnie (jedynym warunkiem tak długiego przechowywania jest
Karo in the KitchenPączki jogurtowe przygotowałam lekko modyfikując zeszłoroczny przepis na karnawałowe kwiatki puchatki. Tłusty czwartek w tym roku przypada 23 lutego, czyli jutro, a zgodnie z polską tradycją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztywną pianę,dodać cukier i jeszcze dalej ubijać aż stanie się szkliste i cukier się trochę rozpuści,dodać wiórki i wymieszać,łyżeczką wykładać na papier piec ok 20 min w 150 stopniach --------------------------------------------- CIASTKA PÓŁKSIĘŻYCE Składniki: 25 dag mąki pszennej 25 dag masła 20 dag cukru pudru 6 ugotowanych żółtek skórka z jednej cytryny marmolada czekolada do roztopienia Przygotowanie(...)wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny(żeby stwardniało ) po tym czasie kroimy na ok 2-3 cm kawałki i układamy na blaszce na papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 20 min smacznego.... ----------------------------------------------------------------- KOCIE OCZKA Składniki: 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 25 dag masła 1 jajko dodatkowo: białko
Swojskie jedzonkociekawego smaku. Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki(...)szklanka mąki gryczanej Radix-Bis 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki) 100 g pistacji Radix-Bis Wykonanie: Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym
Kuchnia MagdaLenySkładniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka: 500 g mąki pszennej (tortowej) 200 g miękkiego oleju kokosowego (wersja wegańska) lub masło 150 g cukru 1 banan w wersji wegańskiej lub 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru opakowanie cukru waniliowego
greenscarfciekawego smaku. Ogólnie, ze względu na zdrowszy skład, różnią się smakiem od tradycyjnych ciastek, ale nie jest to ich wada, a zaleta. Ciasteczka są naprawdę pyszne, a do tego miękkie i kruche. A co najważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki(...)szklanka mąki gryczanej Radix-Bis 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego z puszki) 100 g pistacji Radix-Bis Wykonanie: Pistacje obieramy ze skorupki i drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą mąkę gryczaną z kakao, cukrem kokosowym
Kuchnia MagdaLenyPogoda za oknem nie sprzyja pieczeniu, dlatego dziś postanowiłam zrobić ciacho bez pieczenia, oczywiście z truskawkami, bo trzeba je wykorzystać maksymalnie póki jeszcze są. Pomysł był prosty - jogurt grecki i truskawki, co z tego wyszło możecie zobaczyć na zdjęciach. Co do smaku to zdecydowanie lekkie ciasto, niezbyt słodkie, mocno truskawkowe, posmakuje małym i dużym łasuchom. Składniki(...)jogurtu greckiego 1 galaretka truskawkowa 500 g truskawek 5 łyżeczek żelatyny opcjonalnie 2-3 łyżki cukru 1 opakowanie ciastek francuskich Brześć Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i studzimy. Żelatynę zalewamy ok 1/3 szklanki wody, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Umyte i pozbawione szypułek truskawki blendujemy (ja swoich nie słodziłam, ale jeśli chcecie możecie
Cynamonowe szczęścieŚnieżny puch to ciasto bez pieczenia. Bardzo szybkie w przygotowaniu, łatwe,delikatne, "niebo w gębie". Jeśli jesteście miłośnikami kokosa to ten przepis jest właśnie dla Was. Ciasto ma jedną wadę :) Bardzo szybko znika :) Kto się skusi na taką delikatną piankę? Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego(...)dałam wiaderkowy) 400 g śmietany kremówki (36%) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka żelatyny ciastka herbatniki cukier puder według własnego smaku (dałam 1/2 szklanki ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w dwóch szklankach wody i przestudzić. Galaretka powinna być zimna, ale płynna. Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Dodać ser i zmiksować, a następnie
O kuchni z uczuciempieczenia i odstaw chociaż na 15 minut. Ideał to ponowne podwojenie objętości, czyli do godziny, ale nie przesadzajmy, i tak wyrośnie. Drugie wyrastanie daje już obraz jak duże będzie ciasto po upieczeniu a poza tym będzie bardziej delikatne i miękkie. 14. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170-180 stopni. Pamiętaj, aby drożdżowe ciasto piec bez termoobiegu
greenscarfTo ciacho skradło nasze podniebienia, nawet mnie, stroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już
Smaczne Zdrowe