Zawsze warto mieć w zanadrzu przepis na szybkie ciastka. Te ciasteczka kojarzą mi się z domem, zawsze robiła je moja siostra:) Ja trochę wzbogaciłam je
Z miłości do słodkościskładniki:2 paczki ciastek owsianychsłoik masła orzechowego1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiejCiastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta
Bon Appetit MałgorzatyChrupiące, zdrowe FIT Ciastka jabłkowe bez pieczenia(...)Ciastka bez mąki, cukru, jajek czy mleka. Prosta, pożywna i błyskawiczna w przygotowaniu przekąska dla wszystkich. Na deser, na podwieczorek lub na drugie śniadanie. Polecam również przepis na “ Ciasteczka owsiane FIT z bananem, żurawiną i suszoną morelką ” oraz “ Fit batony owsiane z bakaliami i masłem orzechowym “. The post Fit ciastka jabłkowe bez
Moja DelicjaI kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia na ciastkach: Przekładamy warstwowo ciasteczka Petit Beurre ( 5 sztuk na porcję) musem jabłkowym, wierzch ostatniego ciasteczka również smarujemy musem, a potem lukrujemy (na 2 porcje wystarczy utrzeć 3 łyżki cukru pudru i 1 łyżką wody lub soku cytrynowego), obsypujemy wierzch siekanymi migdałami i wiórkami czekolady, zostawiamy tak przygotowane ciastka na 15 minut, aż ciastka zmiękną(...)wpływem musu, ot i cały przepis The post Ciasto bez pieczenia na ciastkach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłodkie gniazdka kokosowe wypełnione bitą śmietaną oraz plasterkami brzoskwiń, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Jak dla mnie deser doskonały! Jest bardzo prosty oraz szybki w przygotowaniu
Kuchnia MagdaLenyprzygotowaniu deser bez pieczenia, a co najważniejsze - długo utrzymuje świeżość. I nic się w domu nie zmarnuje! Składniki: ok. 800 g ciastek, ciast (resztki ciast bez masy, zakalec, babki, muffinki, drożdżówki bez owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii(...)masę - jeżeli jest mało słodka, to możemy dodać cukru pudru. Z powstałej masy formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i w celu schłodzenia wkładamy do lodówki na około
Kuchnia MagdaLenySkładane ciasteczka twarogowo-maślane o kształcie przypominającym gęsie łapki, stąd ta ich śmieszna nazwa 😉 Są banalnie proste i tanie w przygotowaniu. Składają się z 5 składników
Kuchnia MagdaLenyWykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy i przecinamy na pół. Każdą połówkę układamy na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedną połówkę ciasta, a następnie drugą, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy(...)truskawek. Delikatnie mieszamy łyżką. Masę z owocami wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie ją rozsmarowując i przykrywamy drugim płatem ciasta francuskiego, lekko dociskając. Na wierzchu rozsmarowujemy odłożoną masę bez owoców. Dekorujemy pozostałymi truskawkami, malinami oraz borówkami. Wkładamy do lodówki na około 2 godz. Przechowujemy w lodówce
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale
Kuchnia MagdaLenyPizza w nietypowym wydaniu... z leczo z duszonymi warzywami i drobiową kiełbasą. Takie danie 2 w 1... Leczo przygotowane z papryki, cukinii, kiełbasy drobiowej oraz pomidorów
Kuchnia MagdaLenyBigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co
Kuchnia MagdaLenyNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też
Kuchnia MagdaLenyFlatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie
Kuchnia MagdaLenyBitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem
Kuchnia MagdaLenyPieczone udka z kurczaka w marynacie z masła i jogurtu greckiego, z dodatkiem czosnku oraz rozmarynu. Tak przygotowane udka są soczyste w środku i mają chrupiącą
Kuchnia MagdaLenyTagliatelle z szynką szwarcwaldzką oraz pomidorami suszonymi i pomidorkami koktajlowymi to kolejne, szybkie danie makaronowe, które zalicza się do moich ulubionych. Składa się z kilku składników
Kuchnia MagdaLenyOmlet chłopski to nie byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. To omlet z gotowanymi
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka z pomidorków koktajlowych i makaronu tortellini, z dodatkiem mozzarelli oraz szczypiorku, podana z sosem czosnkowym. Tylko 4 składniki + sos - gotowa w 10 minut! W
Kuchnia MagdaLenyBagietki bogato nadziane farszem i zapieczone pod mozzarellą w piekarniku. Na farsz składają się pieczarki, kiełbasa drobiowa, pomidorki koktajlowe oraz miąższ wydrążony z bułek i
Kuchnia MagdaLenyFilety z kurczaka w niezwykle aromatycznym sosie z pieczonych pomidorów i czosnku, z dodatkiem serka mascarpone. To właśnie dzięki pieczeniu pomidory wraz z czosnkiem zyskują
Kuchnia MagdaLenyBrzoskwiniowe desery w pucharkach z masy serowej z galaretką oraz bitej śmietany i chrupiącej posypki z prażonych wiórek kokosowych. To lekkie jak puszek serniczki na zimno
Kuchnia MagdaLenyRozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera
Kuchnia MagdaLenyOwsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem
Kuchnia MagdaLenyMięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie kotlety w wersji fit.... z kaszy jęczmiennej z dodatkiem brokuła oraz mozzarelli, pieczone w piekarniku. Takie kotlety wegetariańskie to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych i
Kuchnia MagdaLenyUrozmaicone placki z cukinii... z dodatkiem siekanego kurczaka. Nie są to jednak tradycyjne placki z cukinii. Cukinia starta na tarce o dużych oczkach oraz kawałki fileta
Kuchnia MagdaLenyCynamon - najstarsza przyprawa świata, to kora cynamonowca, która sprzedawana jest w formie lasek lub drobno zmielonego proszku. Ma słodki, korzenny i bardzo aromatyczny smak oraz zapach
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na odczarowanie kalafiora! Kąski kalafiorowe w cieście oraz panierce z płatków kukurydzianych, pieczone w piekarniku. Chrupiąca panierka na zewnątrz, a w środku soczysty kalafior. To
Kuchnia MagdaLenySernik na śniadanie? Czemu nie! Fit serniczek wykonany z kostki twarogu półtłustego z dodatkiem pszenicy prażonej w miodzie, pieczony w piekarniku. Bez dodatku cukru - słodzony
Kuchnia MagdaLenyMinestrone to włoska zupa pełna warzyw... głównie cukinii, fasolki szparagowej, marchwi, szpinaku oraz pomidorów. Jest podawana na różne sposoby: z drobnym makaronem, ryżem, grzankami
Kuchnia MagdaLenyWegetariańskie curry z dynią oraz ciecierzycą, przygotowane na bazie mleczka kokosowego. Jest to kremowy i bardzo aromatyczny sos o wyrazistym, orientalnym smaku z lekko pikantną nutą
Kuchnia MagdaLenyCiecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez
Kuchnia MagdaLenyLahmacun, czyli turecka pizza to cienki, drożdżowy placek z farszem mięso-warzywnym, bez sera. To tradycyjna turecka potrawa, którą bardzo często można spotkać na ulicach
Kuchnia MagdaLenyCiasto z jabłkami z dodatkiem śmietankowego proszku budyniowego oraz cynamonu, w wersji bezglutenowej - z mąką jaglaną zamiast pszennej. Bez cukru - słodzone miodem lub syropem z
Kuchnia MagdaLenyOmlet, czyli potrawa w formie placka z roztrzepanych jajek z różnymi dodatkami to jedno z najsmaczniejszych i pożywnych propozycji śniadaniowych. Do tego jest bardzo prosty oraz
Kuchnia MagdaLenyNutella to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kremów orzechowo-czekoladowych. Niestety jest ona też bardzo niezdrowa, gdyż główne jej składniki to cukier i olej palmowy
Kuchnia MagdaLenyMajeranek to przyprawa, która znajduje się prawie w każdej kuchni. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i nadaje potrawom wyjątkowego smaku oraz aromatu. Większość z nas nie wyobraża
Kuchnia MagdaLenyZłociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich
Kuchnia MagdaLenyKolejny przepis na racuchy, ale tym razem bez drożdży. Puszyste placuszki przygotowane na maślance, z dodatkiem sypkiego budyniu waniliowego oraz owocami - jabłkami i ananasem. Są
Kuchnia MagdaLenyZapiekanka z chleba tostowego z duszonymi porami, szynką, serem żółtym i ananasem. Składniki układamy warstwowo, zaczynając i kończąc na zgrillowanym chlebie tostowym, a przed włożeniem do
Kuchnia MagdaLenyKasza manna zwana grysikiem to drobno zmielone ziarna pszenicy, które są produktem ubocznym podczas przemiału pszenicy na mąkę. W smaku jest lekko słodkawa i delikatna, a
Kuchnia MagdaLenyKluski kładzione łyżką do wrzątku, w odmienionej wersji... z kaszy manny. Tradycyjne kluski kładzione, wykonane z mąki prawie każdy z nas zna z dzieciństwa. Ja dzisiaj
Kuchnia MagdaLenySezon na śliwki trzeba wykorzystać! Ciasto ze śmietankowym proszkiem budyniowym oraz śliwkami i kruszonką. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które smakuje świetnie prawie z każdymi owocami
Kuchnia MagdaLenySałatka wiejska z ziemniaczkami gotowanymi w łupinach, jajkami na twardo oraz podsmażaną kiełbasą, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Typowo polskie smaki
Kuchnia MagdaLenyProsta, a zarazem bardzo smaczna surówka do obiadu... z sałaty lodowej i świeżych ogórków z dodatkiem szczypiorku oraz koperku, przygotowana na bazie kefiru ze śmietaną. Surówka
Kuchnia MagdaLenyOgórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek
Kuchnia MagdaLenyPotrawka jednodaniowa z białej kapusty z dodatkiem wołowiny, duszona w soku pomidorowym. Pyszne, a zarazem proste danie obiadowe - zaledwie 5 składników głównych plus przyprawy. Samo przygotowanie
Kuchnia MagdaLenyDomowe nachosy z gotowych placków tortilli o smaku słodkiej chili, pieczone w piekarniku. Pikantne chipsy z nutą słodyczy z pewnością przypadną do gustu wielbicielom ostrych smaków
Kuchnia MagdaLenyTortilla z dodatkami w stylu greckim... sałata lodowa z kurczakiem, pomidorami, ogórkiem, czerwoną cebulką oraz serem feta i opcjonalnie oliwkami, podana z sosem tzatziki. Smakuje
Kuchnia MagdaLenySałatka kebabowa to sałatka z kapusty pekińskiej z wołowiną oraz dodatkiem świeżych warzyw - pomidorów, ogórka, papryki i czerwonej cebuli. Podana jest z sosem czosnkowym i obowiązkowo
Kuchnia MagdaLenyPlacuszki drożdżowe wykonane na wzór racuchów tylko w wersji wytrawnej... z szynką, żółtym serem i szczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby
Kuchnia MagdaLenySałatka z komosy ryżowej z dodatkiem pieczonego łososia oraz brokuła i jego kiełek, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie jogurtu greckiego. Pyszna i pożywna sałatka
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka z pomidorów i szpinaku z dodatkiem sera sałatkowego typu feta oraz czerwonej cebuli, podana z sosem czosnkowym na bazie kefiru i jogurtu naturalnego. Gotowa
Kuchnia MagdaLenyPuszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja
Kuchnia MagdaLenyFasolka szparagowa to przysmak lata! Najczęściej podaje się ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją
Kuchnia MagdaLenyPieprz czarny obok soli to najpopularniejsza przyprawa na świecie. Jest ostry, piekący, niezwykle aromatyczny i nadaje daniom wyrazistości. Znajduje się w każdej kuchni! Każdy z nas
Kuchnia MagdaLenyW sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie
Kuchnia MagdaLenyKremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyPyszny pomysł na naleśniki na słodko... z serem oraz z białą czekoladą i jagodami. Białą czekoladę oraz jagody znajdziemy zarówno w nadzieniu twarogowym, jak i na
Kuchnia MagdaLenyWegańskie mini tarty z musem czekoladowym tylko z 4 składników! Bez pieczenia! Bez mąki, jajek i dodatku cukru! 2- składnikowe korpusy owsiano-daktylowe
Kuchnia MagdaLenyJagody leśne (czarne borówki) ceni się nie tylko za walory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie
Kuchnia MagdaLenyProste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowe naleśniki w wersji wytrawnej z przepysznym nadzieniem polecają się na obiad. Naleśniki wykonane są z mąki ryżowej z dodatkiem mąki ziemniaczanej oraz mleka ryżowego. Takie
Kuchnia MagdaLenyKuleczki a'la rafaello z sera białego z dodatkiem wiórek kokosowych oraz świeżych malin. Pyszne domowe pralinki - tylko 6 składników! Są tak kremowe i delikatne
Kuchnia MagdaLenySernik czekoladowy z masą serową o smaku advocata, na spodzie z herbatników oraz kremem czekoladowo-advocatowym i płatkami migdałowymi na wierzchu. Smak i aromat advocata jest
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy
Kuchnia MagdaLenyDomowe lody mleczne o smaku Milky Waya. Bez jajek! Tylko 4 składniki! Dzięki połączeniu mleka, śmietanki kremówki i serka mascarpone lody wychodzą delikatne i kremowe
Kuchnia MagdaLenyAronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę
Kuchnia MagdaLenyTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyMięso w słoiku to taka domowa konserwa, tylko że bez konserwantów i sztucznych e-dodatków. Tylko mięso, czosnek i przyprawy. Taka domowa konserwa to doskonała
Kuchnia MagdaLenyKuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni - uwielbiam ją! Dlatego postanowiłam przygotować danie w iście włoskim stylu... Domowy makaron tagliatelle z carpaccio z czarnej trufli oraz
Kuchnia MagdaLenyPomysł na bardzo prostą, ale jednak wykwintną kolację we włoskim stylu. Bruschetta z mozzarellą oraz carpaccio z czarnej trufli. Bruschetta to rodzaj grzanki wywodzącej się z
Kuchnia MagdaLenyCzerwone porzeczki to małe niepozorne owoce sezonowe, które mają kwaśny smak, ale za to dużą wartość odżywczą. Te czerwone perełki są jak multiwitamina! Zawierają liczne witaminy
Kuchnia MagdaLenyCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie
Kuchnia MagdaLenyPieczarki portobello nadziewane kaszą kuskus ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zapieczone z żółtym serem. Pyszna przekąska, którą można przygotować w piekarniku lub na grillu. Suszone pomidory
Kuchnia MagdaLenyDieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Może nie tylko zapobiegać nadwadze, ale także może wydłużyć nasze życie, zapobiegając różnym chorobom cywilizacyjnym i poprawić
Kuchnia MagdaLenySerowa rolada z pieczarkami to hit na stole na różnego rodzaju imprezach. A co jeśli ktoś jest weganinem lub nie może jeść nabiału? Jest na to
Kuchnia MagdaLenyPomysł na wykorzystanie botwinki inny niż zupa czy chłodnik... Duszone filety z kurczaka w śmietanowym sosie botwinkowym. Danie jest naprawdę pyszne! Jednak należy dobrze je doprawić
Kuchnia MagdaLenyCiasto kakaowe z kokosową pianką oraz czerwonymi porzeczkami. Spód wykonany jest z ciasta kruchego i to samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce
Kuchnia MagdaLenyLody to najpopularniejszy zamrożony deser, po którego najczęściej sięgamy latem. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze są lody domowe - mają lepszy smak oraz naturalny i
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z musem truskawkowym. Jest to ciasto bez pieczenia, wykonane na podłużnych i kruchych biszkoptach, z masą serową z prawdziwego twarogu oraz
Kuchnia MagdaLenyCiekawy pomysł na zapiekanki z pieczarkami... na bezglutenowych gofrach. Chrupiące gofry z dużą ilością pieczarek i żółtym serem, zapieczone w piekarniku. Pyszna alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek
Kuchnia MagdaLenyZupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie
Kuchnia MagdaLenyPierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi. Następnie nadziałam je kawałkami świeżych
Kuchnia MagdaLenyGruszki to bardzo popularne owoce w Polsce. Cenione są za swoje walory smakowe i dość uniwersalne zastosowanie w kuchni. Nadają się do jedzenia na surowo, ale
Kuchnia MagdaLenySprawdzony przepis na drożdżówkę z truskawkami i kruszonką. Drożdżówka jest puszysta i miękka, a rośnie naprawę wysoka. Ciasto drożdżowe wykonane jest na oleju zamiast masła
Kuchnia MagdaLenyChłodnik, czyli zupa na zimno to świetne rozwiązanie na obiad w upalny dzień! Jednym z prostszych chłodników jest chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki oraz dużej ilości
Kuchnia MagdaLenyProste ciasto cappuccino bez pieczenia w kilka chwil! Dokładnie jest to sernik na zimno o smaku cappucinno, wykonany z prawdziwego twarogu z dodatkiem śmietanki
Kuchnia MagdaLenyLeczo to danie kuchni węgierskiej, składające się głównie z duszonych warzyw - pomidorów, świeżej papryki i cebuli, czasami z dodatkiem kiełbasy, doprawione papryką w proszku. W Polsce
Kuchnia MagdaLenyPomidory to najpopularniejsze warzywa w Polsce, a do tego bardzo lubiane. Cenione są nie tylko za walory smakowe, ale także właściwości zdrowotne. Są bogatym źródłem składników
Kuchnia MagdaLenyBarszcz z buraków z dodatkiem kiszonych ogórków oraz ziemniaków, przygotowany na wodzie z kiszonych ogórków. To danie pochodzące z kuchni kaszubskiej i łączy w sobie barszcz
Kuchnia MagdaLenyGdy żar się leje z nieba szukamy sposobu, by ugasić pragnienie. W tej roli świetnie sprawdzą się różnego rodzaju domowe lemoniady - nie tylko z cytrusów, ale
Kuchnia MagdaLenySałatka na wypasie... z brokułami, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem na twardo, wędzonym łososiem oraz kiełkami rzodkiewki, podana z sosem czosnkowym na bazie jogurtu i ziarnami słonecznika. Pychota
Kuchnia MagdaLenyNadciągnęła do nas fala upałów i częściej sięgamy po różnego rodzaju zimne desery, jak np. lody. Jednak najlepsze i najzdrowsze są lody domowe, przygotowane z naturalnych
Kuchnia MagdaLenyKukurydzianki czyli bułeczki pszenno-kukurydziane na kefirze, z dodatkiem miodu oraz posypane sezamem. Są pyszne! Mięciutkie i bardzo maślane. Mają chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Są
Kuchnia MagdaLenyChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. W wersji podstawowej jest lubiane i dobrze znane przez większość z nas. Jednak moja wersja tego chlebka
Kuchnia MagdaLenyPlacki, które stały się HITEM w moim domu! Bezglutenowe placki z kaszy gryczanej niepalonej w wersji wytrawnej... z dodatkiem smażonej cebulki oraz czosnku. Tylko 3 składniki
Kuchnia MagdaLenyMiód Manuka jest to naturalny miód wytwarzany w Nowej Zelandii, z nektaru kwiatów krzewu Manuka (Leptospermum scoparium) zwanego również drzewem herbacianym. Jest to rzadki i
Kuchnia MagdaLenyModa na gotowanie trwa w najlepsze! W dzisiejszych czasach nie służy ono już tylko temu, by zaspokoić głód. Gotowanie dla jednych może być sztuką, pasją i
Kuchnia MagdaLenyKawa - zwana "płynnym czarnym złotem", to najpopularniejszy napój na świecie! Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznie . Jest to też jeden z najważniejszych
Kuchnia MagdaLenyBagietki z mąki orkiszowej przygotowane na kefirze. Wystarczy kilka składników, aby otrzymać pyszne, domowe bułeczki, bez żadnych polepszaczy. Chrupiące z zewnątrz, a w środku mięciutkie
Kuchnia MagdaLenyKiełki to przeogromna skarbnica witamin, minerałów, białka oraz innych składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Kiełki powstają z nasion. Jednak
Kuchnia MagdaLenyOmlet śniadaniowy na słono z zielonymi szparagami i pomidorkami koktajlowymi to pomysł na szybkie i lekkie śniadanie. A do tego pyszne i zdrowe! Taka śniadanie jest
Kuchnia MagdaLenyZdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego
Kuchnia MagdaLenyMałe pizze w wersji wegetariańskiej, wypełnione serem mozzarella oraz pomidorkami koktajlowymi, podane ze świeżymi listami oregano. Ciasto na pizze jest dość nietypowe, gdyż zostało przygotowane z
Kuchnia MagdaLenySmalczyk roślinny - 100% wegański, który zarówno z wyglądu, jak i ze smaku przypomina tradycyjny smalec. Jest to pasta z białej fasoli z suszonym jabłkiem oraz smażoną
Kuchnia MagdaLenySernik z kajmakową masą serową, na spodzie z herbatników oraz polewą z kajmaku i popcornem. Wyjątkowy w smaku! Bardzo kremowy, dosłownie rozpływający się w ustach
Kuchnia MagdaLenyMakaron z serem i owocami to danie z mojego dzieciństwa. Jednak tutaj nie będzie to typowy, najprostszy przepis na makaron z serem, ale w odmienionej wersji
Kuchnia MagdaLenyNietypowa wersja pierogów wegetariańskich... pomidorowe pierogi z czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu
Kuchnia MagdaLenyRzeżucha (pieprznica siewna), pojawia się najczęściej w naszych domach w okolicach Wielkanocy i pełni głównie rolę dekoracyjną stołu lub potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowy chleb - bez mąki, bez drożdży, bez nabiału i bez tradycyjnego zakwasu. Tylko 4 składniki! Wystarczy kasza gryczana niepalona, woda, ziarna i
Kuchnia MagdaLenyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku
Kuchnia MagdaLenyForszmak to jednogarnkowe danie z Lubelszczyzny przypominające gulasz. U mnie na Podkarpaciu był on zazwyczaj podawany w formie gęstej zupy gulaszowej. Jest to świetny sposób na
Kuchnia MagdaLenyRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLenyPolędwica zamarynowana w marynacie musztardowo-majerankowej z dodatkiem czosnku i ugotowana na parze. To pomysł na domową wędlinę lub mięso do obiadu, bo można ją serwować
Kuchnia MagdaLenyNie ma Wielkanocy bez żurku! To podstawowa potrawa tych świąt. Jednak nie każdy przepada za tradycyjnym żurkiem pełnym kiełbasy i innych wędlin lub po prostu
Kuchnia MagdaLenyJajka faszerowane to jedna z podstawowych pozycji na świątecznym stole. Przepisów na nadzienia do jajek jest sporo, bo tak naprawdę to można faszerować je czym tylko
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który
Kuchnia MagdaLenyPolędwica długodojrzewająca to surowa, suszona wędlina, przygotowana na wzór włoskiej szynki Prosciutto czy hiszpańskiej szynki Serrano. Rożnica w wykonaniu jest taka, że ta nasza domowa wędlina
Kuchnia MagdaLenyBułeczki w stylu śródziemnomorskim - pomidorowe z dodatkiem ziół toskańskich. Są to bułki drożdżowe, wykonane z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dzięki któremu zyskały swój oryginalny
Kuchnia MagdaLeny"Schronisko Smaków Magda Gessler" to znana restauracja w sercu polskich Tatr, której menu oparte jest o najlepsze lokalne produkty i zostało stworzone przez Magdę Gessler. Ale
Kuchnia MagdaLenyDomowa wędlina - schab gotowany w mleku z dużą ilością czosnku. Bez konserwantów i innych zbędnych dodatków - tylko mięso, czosnek i naturalne przyprawy. Nie jest też
Kuchnia MagdaLenySzybka przekąska na imprezę, kolację lub do lunchboxa. Tortille zapiekane z szynką, serem żółtym oraz mozzarellą i sosem czosnkowym, podane w postaci roladek. To bardzo proste
Kuchnia MagdaLenyFasola biała należy do roślin strączkowych i posiada ona kilka odmian, a do najpopularniejszych należą fasola jaś oraz perłowa. Jest ona jednym z najbardziej wartościowych pokarmów
Kuchnia MagdaLenyPomysł na babkę wielkanocną... znane i lubiane ciasto marchewkowe w formie babki, z domowym karmelem oraz płatkami migdałowymi. Jest tak pyszna, że znika w tempie ekspresowym
Kuchnia MagdaLenySernik na zimno z połówkami brzoskwiń i galaretką krystaliczną z wyglądu przypominający sadzone jajka to idealna propozycja na Święta Wielkanocne. Masa sernikowa wykonana jest z
Kuchnia MagdaLenyPodudzia z kurczaka po marokańsku to pyszne danie jednogarnkowe, pochodzące z "Sekretów kuchni arabskiej". Kurczaka najpierw marynujemy w aromatycznych przyprawach kuchni marokańskiej (kurkuma, kumin, kolendra) z
Kuchnia MagdaLenyLubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To
Kuchnia MagdaLenyKefir należy to fermentowanych napojów mlecznych. Powstaje w wyniku fermentacji mleka przy użyciu odpowiednich szczepów bakterii i drożdży, tzw. ziaren kefirowych. Ma wyrazisty, kwaskowaty smak i
Kuchnia MagdaLenyPralinki daktylowo-orzechowe z zatopionym orzechem laskowym w środku, obtoczone w kawałkach orzechów i oblane gorzką czekoladą... coś na wzór domowych ferrero rocher, tylko w dużo
Kuchnia MagdaLenyEkspresowe danie wegetariańskie dla całej rodziny. Klasyczny, biały sos z marchewką i groszkiem z roślinnymi klopsami. Aby sos nie był mdły w smaku, należy go dobrze
Kuchnia MagdaLenySos pieczarkowy w wersji bezglutenowej, przygotowany na bulionie, z dodatkiem śmietanki kremówki, zagęszczony mąką ryżową. To szybki i tani w przygotowaniu dodatek do wielu dań. Jest
Kuchnia MagdaLenyZupa curry w stylu tajskim z kurczakiem, cukinią, papryką oraz marchewką, na mleczku kokosowym. To szybkie i treściwe danie jednogarnkowe, które porządnie rozgrzewa od środka. Na
Kuchnia MagdaLenyRyż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością
Kuchnia MagdaLenyPaluszki chlebowe grissini wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem suszonych pomidorów w płatkach. Chrupiące paluchy to idealny dodatek do zup, humusu, dipów, a także świetnie
Kuchnia MagdaLenyCzarna pomarańcza to połączenie czekolady z pomarańczą. Ciasto typu murzynek z dodatkiem konfitury pomarańczowej, przełożone masą z cząstkami pomarańczy, przygotowaną z serka mascarpone i śmietany kremówki
Kuchnia MagdaLenyPrzygotowanie domowego chleba wcale nie musi być pracochłonne i trudne. Oto przepis na domowy chleb o prostym składzie, który wyjdzie każdemu! Wystarczy tylko 10-15 min
Kuchnia MagdaLenyKremówka, w niektórych regionach zwana także napoleonką, to dwa płaty ciasta francuskiego przełożone masą budyniową - samą lub z dodatkiem warstwy bitej śmietany. Spotkałam się też z
Kuchnia MagdaLenyDomowa pizza w wersji dietetycznej... na cienkim spodzie z mąki pełnoziarnistej oraz dodatkiem zielonych warzyw - brokułem, fasolką szparagową i szpinakiem. A na wierzchu tarta mozzarella zamiast
Kuchnia MagdaLenyChałka z ciasta drożdżowego przygotowana na kefirze. Miękka, puszysta i lekko słodka bułeczka, której smak zna prawie każdy z nas. Szczególnie kojarzy się z dzieciństwem. Tradycyjne
Kuchnia MagdaLenyMaczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut
Kuchnia MagdaLenyImbir to bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Posiada liczne właściwości zdrowotne, a także odchudzające, dlatego stosowany jest nie tylko w kuchni, ale również w medycynie naturalnej
Kuchnia MagdaLenyTarta serowa z dwóch rodzajów sera - mozzarelli oraz pleśniowego gorgonzola (ser dojrzewający z niebieską pleśnią), z dodatkiem pieczonego czosnku, wykonana na spodzie z ciasta francuskiego. Dzięki
Kuchnia MagdaLenyMakaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na
Kuchnia MagdaLenyKotlet pożarski, zwany też kotletem Pożarskiego lub kotletem a'la Pożarski, był znany już w XIX wieku i pochodzi z kuchni rosyjskiej. Jest to po prostu
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w
Kuchnia MagdaLeny