specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać. 1. Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają. Przepis tutaj- kremówka (klik
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego, że dzisiaj jest Dzień Matki wszystkim Mamom życzę samych cudownych chwil ze swoimi pociechami. Nie ważne czy mają kilka czy kilkadziesiąt lat. Cudownego świętowania :) Spód: 200 g ciasteczek zbożowych 4 łyżki zmielonych migdałów 4 łyżki wiórków kokosowych 50 g rozpuszczonego masła Sernik: (składniki w temp. pokojowej) 1 kg sera z wiadereczka 1,25 szkl cukru 2 łyżki cukru(...)ziemniaczanej 100 g wiórków kokosowych Spód: Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Dodać migdały, wiórki kokosowe i masło. Wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i uklepać. Spód sernika schłodzić w lodówce. Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Tortownicę owinąć z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej. Wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego
Smakołyki AsiDzisiaj tradycyjne polskie smaki, które goszczą w kuchni mojej mamy. Smażone pierogi z kaczką to smak mojego dzieciństwa. Robiła je moja babcia, mama, teraz ja robię
Oryginalny smakKolejny przepis, który kojarzy mi się z moją mamą. Różnego rodzaju pieczenie były nieodzownym elementem Świąt i zawsze gościły na naszym stole. Pieczona łopatka z dużą
Oryginalny smakpozostały krem i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie na wierzchu ciasta należy powciskać biszkopty, tak żeby stały prostopadle oraz w równych odstępach. (Aby ciastka lepiej się trzymały - najlepiej z małych delikatnie ściąć doły, a duże przekroić na pół.) Przygotować polewę. Masło/margarynę rozpuścić w rondelku, a następnie wymieszać z wodą i cukrem
Di gotujeżelazne klasyki jak muffinki czy brownie. Co bym ugotowała z “Deserownika” ? Wybrałabym babeczki z rabarbarem, śliwki w cieście, krem czekoladowy z solą i oregano, brownie z matchą, czyli greenie, ciasteczka z sosem sojowym, bekonem i czekoladą, tartę z kremem z palonym masłem, pastę z czarnego sezamu lub z fasoli azuki, sernik z shiro miso i słonym karmelem, ciasteczka z miso
Ugotowane pozamiatanepołową kremu, położyć kolejny spód - nasączyć, posmarować dżemem oraz wyłożyć pozostały krem i umieścić ostatnią część biszkoptu, którą także należy nasączyć. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem, aby ciastka z opłatkiem mogły się trzymać. Tort dookoła obłożyć biszkoptami, a na wierzchu umieścić opłatek. (W skrócie: biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - dżem - krem - biszkopt - nasączenie - krem - opłatek
Di gotujeBardzo smaczne włoskie ciasteczka. Jeżeli chcemy aby pozostały miękkie cały czas, musimy je zamknąć w szczelnym pojemniku. Jeżeli nie zamkniemy, staną się kruche i stwardnieją ,ale również są dobre. Właściwie nie zdążą zbyt długo poleżeć:)) Składniki 250 g mąki pszennej 300 g mąki kukurydzianej 250 g cukru pudru 350 g masła 5 żółtek 2 … Czytaj dalej Crumiri- ciasteczka włoskie
gotuj ze mnądojrzałe banany 1 duże jajko 1/2 szklanki cukru 75 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka orzechów włoskich (ja dodatkowo dodałam 2 pokruszone ciasteczka oreo) Przygotowanie: Zapomnijcie o używaniu miksera. Przygotujcie widelec i łyżkę :) Banany obieramy ze skórki i widelcem ugniatamy, aż powstanie w miarę gładka masa. W czasie ugniatania rozpuszczamy w małym garnuszku(...)studzimy. Do bananów dodajemy cukier, jajko i rozpuszczone masło. Mieszamy łyżką. W małej miseczce przesiewamy mąkę i sodę. Sypkie składniki wrzucamy do mokrych i mieszamy. Przygotowane wcześniej orzechy i ciasteczka drobimy (mogą być duże kawałki orzechów) i przesypujemy do masy. Przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (grzanie z termoobiegiem
ChilliJemymamą kupowałyśmy go kilogramami i wykorzystywałyśmy do kompotu, ciasta czy ciasteczek. Od małego lubiłam pomagać Jej w kuchni i tak nam zostało - jesteśmy zgranym teamem! Składniki na 9 ciastek: 10 łyżek mąki (pszennej, pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 10 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru 1 jajko 3 łyżki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 korzenie rabarbaru (2 garście pokrojonego
CzarnawisienkaDzisiaj jedno z najsmaczniejszych mlek roślinnych, czyli mleko migdałowe . Może być zamiennikiem mleka zwierzęcego, nie zawiera laktozy i jest idealne dla wegan oraz osób odchudzających się
Oryginalny smakSerek z migdałów przygotowałam z masy pozostałej po mleku migdałowym . Jest delikatny i pyszny! Dodałam do niego jogurt naturalny, w związku z czym serek nie jest
Oryginalny smakDziś mam dla was przepis na proste, domowe kruche ciasteczka. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe. Do tego w robienie ciastek można zaangażować dzieci. Mogą one wycinać ciasteczka szklanką lub swoją ulubioną foremką. Po 15 minutach pieczenia ciasteczka są gotowe i może się nimi zajadać cała rodzina. 1 i 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 15 dag margaryny bezmlecznej
Dieta bez mlekaProste szaszłyki z grilla to błyskawiczna propozycja na danie z grilla. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, bowiem nie wypada od nas marynowania mięsa. Lista składników oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobiłam spód do tarty. Po schłodzeniu podałam ją z wiosennymi warzywami i stwierdziłam, że takie danie częściej zagości w naszym domu. Mam nadzieję, że się skusicie i spróbujecie :D ciastka na spód: 200 g mąki owsianej bezglutenowej 180 g masła 70 g tartego parmezanu 3 łyżki zimnej wody 3 żółtka spora szczypta soli spód tarty: pokruszone ciasta
Mienta blog