również fajne ozdoby na choinkę. Uwielbiam podchodzić do choinki i coś niecoś z niej oberwać. Korzenne ciastka to typowe szwedzkie ciastka na święta. Szwedzi lubią minimalistyczne wypieki. Ciastka , ciasteczka i słodkie bułeczki są tu bardzo popularne. Mówiąc szczerze zaraziłam się i też piekę po kilka rodzajów ciasteczek na święta. Korzenne ciastka przypominają kształtem ciastka szafranowe i ciastka karmelowe . Są bardzo
codojedzeniaFormę do muffinek wyłożyć papilotkami , wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Do pieczenia muffinków użyłam papilotek marki Stella . Są naprawdę trwałe i łatwo odchodzą od ciasta
Di gotujeskładniki na ciasto drożdżowe: 550-600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 250 ml mleka, letniego 90 g cukru 2 jajka 70 g masła
Domowy Smak Jedzeniajajkami, mocno kakaowy, no tak to u nas było. Z dodatkiem suszonych owoców, najczęściej rodzynek i śliwek, drobnych orzechów i połamanych herbatników. Wszelakie bakalie mile widziane, podobnie jak z ciastkami, wersje bloku z biszkoptami też jadłam, z pewnością każdy rodzaj zasmakuje. Taki blok jadaliśmy, dziś kiedy mam wybór i smakuje w różnych formach i przebieram w składnikach chętnie sięgam
Zasmakuj Kuchniskładniki: 200 g mąki pełnoziarnistej 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 300 ml maślanki 60 g masła, schłodzonego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowy Smak JedzeniaKruche, delikatne ciasteczka z dodatkiem masła orzechowego. Powstały przypadkiem, ponieważ chciałam jakoś wykorzystać masło orzechowe. Będę do nich wracać bo są naprawdę smaczne. Masło orzechowe jest delikatnie wyczuwalne, ale nadaje ciastkom delikatności i kruchości. Trzeba uważać przy wałkowaniu i wykrawaniu bo ciasto jest bardzo delikatne. Składniki: 2 szklanki maki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać śmietanę. Zagnieść na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce 2-3 godziny. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Następnie ciastka delikatnie przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 15-17 minut. Ściągać z blaszki po przestudzeniu
Agusiowe smakołykiskładniki na ciasto na muffinki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru 160 g masła, miękkiego 2 jajka 1 łyżka mleka 10 g kawy
Domowy Smak Jedzeniadomu wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy herbatniki i ok 1/2 puszki masy. Czas na kolejną warstwę herbatników i warstwę serka mascarpone. I na koniec trzecia warstwa ciastek i reszta masy orzechowej. Wierzch posypujemy orzeszkami arachidowymi. Schładzamy w lodówce kilka godzin aby herbatniki zmiękły. #helio #cukrynyskie
Życie zaczyna się w kuchniDzisiaj włoski deser lodowy z dodatkiem musu z dyni i pomarańczy. Rewelacyjny! Semifreddo jest przepyszne, bogate w smaku, puszyste i nie ma problemu z jego pokrojeniem
Oryginalny smakjestem fanką tych twardych i chrupiących ale moje dzieciaki też lubią wciągnąć ciastko prosto z pieca. Pod tym względem ten przepis jest w sam raz. Nie są to raczej ciasteczka do dekorowania, chyba że delikatnie, bo dość mocno wyrastają i są miękkie. Surowe ciasto ma konsystencję plasteliny i bardzo przyjemnie się z nim pracuje, nie klei się zbytnio do wałka(...)wymieszać i przesiać. Miód i masło rozpuścić, przestudzić. Do mieszanki mąki dodać jajka, miód z masłem i drożdże. Zmiksować a następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść i rozwałkować. Foremkami wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia w 180*C przez około 8 minut (nie przesuszyć, bo będą twarde). Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepis na ciasto pomarańczowe przyszedł mi do głowy, kiedy po latach upiekłam cytryniaka mojej mamy. Postanowiłam nieco go zmodyfikować i zrobić w wersji “do góry
Ciastkozercyskładniki na ciasto półkruche: 200 g mąki 80 g cukru pudru 80 g masła 1-2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 620 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 g mąki żytniej 80 g drożdży ok. 780 ml wody, letniej 3 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru ok
Domowy Smak Jedzenia