ciasteczka - 39423 przepisów (strona:914/2629)

Blok czekoladowy z piernikami 145

wstawić na ogień i mieszając od czasu do czasu czekać aż składniki się rozpuszczą. Dodać kakao - rozmieszać dobrze, najlepiej za pomocą trzepaczki, następnie dodać mleko i całość dobrze wymieszać. Ciastka pokruszyć i dodać do masy. Wylać do keksówki i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny a najlepiej na noc. Blok podawać pokrojony w plastry

Smaczny zeszyt
Sernik z likierem Baileys i migdałami w karmelu 167

font:minor-latin;} Wyjątkowy, czekoladowy sernik z likierem Baileys na ciasteczkowym  spodzie, posypany migdałami w karmelu. Bardzo kremowy, łączący różne smaki i tekstury- od lekko słonawych ciasteczek digestive na spodzie, przez pyszną czekoladowo- serową masę z nutką kawową i likierem Baileys, do chrupkich, słodkich migdałów w karmelu. Myślicie, że to lekka przesada i rozpusta? Być może(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka Migdały karmelu 50 g masła 60 g brązowego cukru 1 łyżka miodu Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno (można w mikserze albo ręcznie) wlać do nich roztopione masło, wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, ugnieść. Wstawić do piekarnika i piec ok 7 minut. Czekoladę

Smaczny zeszyt
Kakaowe ciasteczka w cukrze i cynamonie 136

Pyszne kakaowe ciasteczka obtoczone z cukrze i cynamonie na przywitanie Nowego Roku. Słodkie, chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Żeby dobrze zacząć rok i zanim się oddamy noworocznym postanowieniom, dietom i ograniczeniom. Nie ma co tak od razu, lepiej od następnego poniedziałku :) :) Szczęśliwego Nowego Roku! Kakaowe ciasteczka w cukrze i cynamonie 0 false

Smaczny zeszyt
Tarta z rabarbarem truskawkami 172

zdarza się, że przy podpiekaniu zjeżdżają boki tarty - w takim wypadku trzeba tartę wystudzić i z części odłożonego ciasta nadsztukować boki. Pozostałe ciasto rozwałkować i za pomocą foremek do ciasteczek wyciąć serduszka ( albo inne kształty). Na ciasto wylać masę rabarbarową, na wierzch ułożyć ciasteczka. Wstawić do piekarnika (180 stopni) i piec 25-30 minut. Ostudzić całkowicie przed podaniem. Można podawać

Smaczny zeszyt
Owsiane ciastka z żurawiną i białą czekoladą 146

Dziś pierwszy września, jutro pierwszy dzień szkoły, więc to najlepszy moment na przepis ciasteczka, które świetnie sprawdzą się jako przekąska do szkolnej lunchówki. Owsiane ciastka z dodatkiem skórki pomarańczowej i migdałów, z żurawiną i białą czekoladą. Najlepsze połączenie smaków. Jak nie macie dzieci to zróbcie dla siebie. Na pewno będą smakować. Owsiane ciastka z żurawiną i białą czekoladą Składniki(...)ciasto i delikatnie rozwałkować na grubość 1/2 cm. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Z ciasta za pomocą formy do ciastek (albo małej szklanki) wycinać ciasteczka i przekładać na formę do pieczenia. Piec 18 minut, odłożyć do całkowitego przestygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą kulinarnego pędzelka smarować zimne ciastka z jednej strony, odłożyć żeby

Smaczny zeszyt
Ciasteczka dyniowe z pomarańczą i żurawiną 143

strony i jedną z nich jest na pewno dynia i to wszystko co można pysznego z niej zrobić:) Na osłodę faktu, że jesień za rogiem mam dziś dla was ciasteczka dyniowe z dodatkiem skórki z pomarańczy, cynamonu i żurawiny. Pyszne, miękkie korzenne ciastka przełamane cierpkością żurawiny. Ciasteczka dyniowe z pomarańczą i żurawiną Składniki: ½ kg dyni (potrzebne będzie finalnie

Smaczny zeszyt
Ptysie w trzech odsłonach 118

Dzisiaj przepis na ptysie z nadzieniem w trzech wariacjach smakowych. Ciasto bardzo proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Ciasto: 1 szkl wody 100g masła 1 szkl

Słodki Blog
Sernik bez sera 134

Właściwie nazwy sernik powinnam użyć w cudzysłowie ponieważ prezentowane powyżej ciasto nie zawiera ani grama sera! Głównym składnikiem jest tutaj kwaśna, gęsta śmietana i to ona

Słodki Blog
Jak dobrze ubić śmietanę? 141

Chcesz się nauczyć ubijać śmietanę? Musisz najpierw zrobić masło:) Jeśli tak jak ja masz odwieczny problem z konsystencją bitej śmietany, a to za płynna, a może

Słodki Blog
Sekrety ciasta kruchego 129

Większość przepisów, w których wykorzystywane jest kruche ciasto zaleca użyć zimnego masła do jego wykonania, tymczasem to wcale nie jest dobry pomysł… Zapraszam do obejrzenia

Słodki Blog
Najprostsze lody waniliowe 126

Połączenie bitej śmietany, ubitej piany z białek oraz żółtek utartych z cukrem i prawdziwą wanilią. A wszystko to bez użycia maszynki do lodów i bez mieszania

Słodki Blog
Łatwa babka piaskowa 242

Zrobiłam babkę piaskową z dwóch przepisów. Nie były to moje wymarzone babki piaskowe ale obie były smaczne i łatwe do wykonania. Babka piaskowa 1 Składniki: 150

Słodki Blog
Babka cytrynowa 140

Poszukiwania idealnej babki trwają. Dziś kolej na babkę cytrynową. Znów przetestowałam kilka różnych przepisów, czas na moje wrażenia. Babka cytrynowa Składniki: 1 szkl cukru 1 szkl

Słodki Blog
Ciasto pomarańczowe nasączone sokiem z pomarańczy 140

Cytrusowych wypieków ciąg dalszy. Kolej na ciasto z pomarańczą w roli głównej, lekkie i aromatyczne a przy tym wilgotne dzięki nasączeniu sokiem pomarańczowym. Składniki: 120g miękkiego

Słodki Blog
Muffiny jogurtowe z jabłkami i kruszonką 143

Wariacja na temat francuskiego ciasta “kubeczkowego”. Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką

Słodki Blog