Cześć! Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta. Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło
Pieprzyć z Fantazją[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 250 g śledzi w oleju 1 pomarańcza 1 czerwona cebula 2 goździki sól, pieprz opcjonalnie przyprawa do piernika wykonanie
Domowy Smak Jedzenia[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto: 350 g mąki 2 jajka 3 łyżki masła roztopionego 1/2 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody wykonanie
Domowy Smak JedzeniaTort Elsa z Krainy Lodu (Frozen) na pewno spodoba się każdej małej/większej księżniczce :) Jeśli widzieliście już wpis o cieście czekoladowym z zeszłego tygodnia wiecie
Ciastkozercy[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki: 2 łyżeczki przyprawy do piernika 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru pudru 500 ml śmietanki 30 % 200 ml
Domowy Smak JedzeniaMleko makowe to pyszny napój roślinny, który w Wigilię pojawia się na większości litewskich stołów. Tradycyjnie podawane w formie zupy z malutkimi drożdżowymi ciasteczkami z makiem, zwanymi ślyżykami, są jedną z najbardziej wyczekiwanych potraw przez najmłodszych :) Słodkie, makowe, z kruchymi kosteczkami drożdżowych ciastek są uwielbiane ze względu na pyszny smak i lekkość. Kiedy trafiłam w sieci na ten przepis, zachwyciła(...)się w Bożonarodzeniowy klimat, w którym i u nas maku nigdy nie brakuje. Napój jest naprawdę smaczny! Dosłodzony miodem naprawdę wprawia w świąteczny nastrój i świetnie komponuje się z ciasteczkami, dlatego myślę, że nawet Mikołaj w swej nocnej podróży po świecie nie pogardzi tym makowym przysmakiem :) Odcedzony mak można dodać do świątecznych wypieków lub jakiegoś nadzienia, co również uczyniłam
Kuchnia w Słońcu Skąpanapotraw, w Norwegii obowiązującą w tym czasie liczbą jest słodka siódemka. A słodka dlatego, że cała siódemka to słodkie wypieki, które miały zapewnić szczęście domownikom. Tradycję świątecznych ciasteczek zapoczątkowała w XIX w. Hanna Winses, która wydała w ówczesnych czasach jedną z najbardziej znanych książek kucharskich o daniach, które można było z łatwością przygotować z łatwo dostępnych i tanich(...)rozgrzewającą nutką czarnego pieprzu umilą świąteczne podjadanie i dodadzą skandynawskiego charakteru. To także idealna opcja dla tych, którzy nie zdążyli w tym roku z pierniczkami. Pieprzowe ciasteczka świetnie sprawdzą się jako zastępcy, a czas ich przygotowania to około 40min łącznie z pieczeniem! Poza tym…coś trzeba zostawić wieczorem dla Brzuchatego Brodacza w czerwonym skafandrze
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPolecam przepis na bardzo kruche ciasteczka. Przepis znalazłam w jakiejś gazetce z przepisami. Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej. składniki: 250 g ziemnego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 170 g mąki ziemniaczanej ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 % Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem
Monia miesza i gotujeBuche de Noel - rolada bożonarodzeniowa - francuski deser w kształcie pnia drzewa Buche de Noel - rolada bożonarodzeniowa wygląda jak prawdziwa kłoda drewna. Chociaż wydaje się pracochłonna, to
Cztery Fajeryporcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać w worku lub pod ściereczką aby nie obsychało. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać okrągłe kształty małym kieliszkiem lub małą foremką do ciastek (u mnie średnica 4 cm). Jest kilka metod lepienia uszek, ja robię w ten sposób: na każde kółko nałożyć farsz, złożyć koło na pół zlepiając brzegi jak w pierogach
Kocham..lubię..gotuję..Dzisiaj przygotowałam trufle czekoladowe z przyprawami korzennymi , pachnące klimatem zbliżających się Świąt. Prawdziwa uczta dla miłośników piernikowych smaków. Trufle są aksamitne, wprost rozpływające się w ustach
Oryginalny smak[Głosów:1 Średnia:5/5] składniki: 250 g mąki 100 g zmielonych orzechów 1 jajko 1 żółtko 60 ml miodu 60 g cukru 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaprzewodnika po pięknych zakamarkach Portugalii z dodatkiem tradycyjnych receptur na najlepsze portugalskie dania. Jestem pewna, że każdy, kto był lub planuje wizytę w tym pięknym kraju słyszał o najpyszniejszych ciasteczkach pasteis de nata- to delikatne ciasteczka z pyszną masą budyniową, które niesamowicie uzależniają. Ten i wiele innych pysznych przepisów znajdziecie w książce, która jestem pewna zostanie z Wami na zawsze
KukuleczkiCiasteczka orzeszki z kremem, to ciastka przypominające swoim wyglądem orzechy włoskie. Ciastka robimy w specjalnej patelni, smażąc je obustronnie. Jest możliwość wykonania skorupek również w elektrycznej maszynce, jednak nie miałam możliwości spróbowania tego wariantu ciastek i nie wiem jaka jest różnica w smaku. Jeszcze nie spotkałam osoby, która by nie lubiła orzeszków. Chrupiące skorupki wypełnione ulubionym kremem. Najlepiej przechowywać(...)puszce w lodówce. Wraz z przechowywaniem, ciasteczka miękną, co nie znaczy, że stają się gorsze. Ja robię je od kilku lat i na stałe wpisały się u nas w okres Adwentu. Robię je zwykle kilka razy w tym czasie, bo znikają tak szybko, a często dzielę się nimi ze znajomymi. W internecie znajdziecie kilka przepisów na orzeszkowe skorupki. Jedne przepisy
Mieszam w Garnku