deserki w kształcie filiżanek kawy nie tylko świetnie wyglądają, lecz także smakują wybornie. Składniki: wafle do lodów w kształcie rożków czekolada ciasteczka owsiane (ja zrobiłam 3 deserki więc 3 ciasteczka) krem do tortów (ja dałam troszeczkę masy sernikowej do sernika na zimno) 1 łyżeczka kakao do posypania wiórki czekoladowe – 2 łyżeczki Sposób przygotowania: Wafle musimy przekroić tak by zrobić(...)kubeczki. Stawiamy na ciasteczku owsianym i zalewamy gorącą roztopioną czekoladą tak by się skleiły, wierzch kubeczka również moczymy delikatnie w czekoladzie i obtaczamy wiórkami czekoladowymi. Wciskamy krem i posypujemy kakao. Autor przepisu: Barbara Tyburska Artykuł Ciastko filiżanka kawy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyzapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na klasyczne pierniczki , pierniczki na kubek , ciasto piernik czy mini domki z piernika . Do pochrupania w sam raz będą ciasteczka imbirowe , a przepis na klasyczne babeczki znajdziecie tutaj . Składniki: 300 g mąki 3 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 120 g miodu 150 g masła
Ciastkozercywysokości nie powoduje ich uszkodzenia. 2 stalowe samoostrzące się ząbkowane ostrza ze stali Sabatier, jedno do dużej i średniej misy, drugie do małej misy. mieszadło do gęstych ciast i ciasteczek oraz ciast na makaron, chleb, pierogi i podobnych ubijak do piany, śmietany, masła, ale również do wegańskich zamienników jaj, jak np. aquafaba. Pozwala też przygotować desery lodowe, musy i ciasta
Cztery FajeryPrzepis na muffinki z czekoladą. Idealne, super proste do zrobienia babeczki czekoladowe na każdą okazję. Są fantastyczne, miękkie i smaczne. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji
karolgotujesoli 1/3 szklanki gorącej wody 50 g czekolady deserowej 250 śmietany 30% 250 ml mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu Przygotowanie: W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę(...)pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek
Niezły MłynekZielone figi Dzisiaj mam dla Was ciasteczka w kształcie fig. Każdy znajdzie w nich coś dobrego dla siebie. Jest tu mak, kokos, sezam i pyszny dżem ( u mnie daktylowy ). Wbrew pozorom ciasteczka są dość proste w wykonaniu. Ciasto : mąka tortowa 200 g mąka krupczatka 100 g smalec, lub olej kokosowy 50 g masło lub margaryna 50 g świeże(...)foremek z okrągłym dnem. Każe ciastko szczypiemy na górze, tworząc ogonem. Pieczemy w 160 C około 30 minut. Barwnik mieszamy z kilkoma kroplami alkoholu. Po upieczeniu, na każdym ciasteczku wykałaczką malujemy fioletowe pionowe paski
Smaczne mojeBardzo prosty przepis, według którego łatwo i szybko przygotujesz takie ciasteczka, które po prostu rozpływają się w ustach. Mąkę zaparzamy gorącym tłuszczem, stąd zaparzane ciasteczka. mąka pszenna 250 g masło lub margaryna 100 g proszek do pieczenia 10 g ciepła woda ok.6-8 łyżek szczypta soli do obtaczania : cukier ok. 80-100 g cynamon 2 płaskie łyżeczki(...)dolać więcej wody. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Cukier wymieszać z cynamonem. Potem ciasto rozwałkować na grubość max do 1 cm i wykrawać dowolne wzory. Każde ciasteczko obtoczyć w cukrze i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Piec 12-16 minut
Smaczne mojekawy. Miękkie masło zagniatamy z pudrem, miętą i początkowo 220 g mąki. W miarę potrzeby dosypujemy mąkę. Należy pamiętać że im mniej dodamy mąki , tym bardziej chrupiące będą ciasteczka. Blat obficie posypujemy mąką, wałkujemy ciasto na grubość 3/4 cm, i wykrawamy kwadraty. Ciasto jest dość miękkie i trochę trudno wałkować, wtedy można lepić kuleczki, lekko rozpłaszczać wzorki zrobić widelcem(...)foremką. Ciasteczka posypujemy drobnym cukrem, a jeszcze lepiej cukrem miętowym z moich przepisów. Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 185-190 C około 15 minut. Powinny mieć delikatnie beżowy kolor. U mnie łakomczuchy zjadły i do zdjęcia zostały same delikatnie przepieczone
Smaczne mojeherbatniki pełnoziarniste 20 dag masa krówkowa 15 dag orzeszki ziemne 10 dag opakowanie kremu do karpatki sok z cytryny 2 łyżki kakao do posypania Każde ciastko polewamy łyżką mleka i lekko rozprowadzamy po nim. Polane herbatniki układamy w formie (21 X 21 cm.). Gdy już zapełnimy formę , herbatniki pokrywamy warstwą masy krówkowej , a na nią wykładamy następną warstwę(...)ciastek. Teraz pędzelkiem maczanym w mleku lekko nawilżamy herbatniki. I znów kładziemy warstwę masy krówkowej. Orzechy grubo siekamy i rozsypujemy po cieście. Krem karpatkowy wykonujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Na orzechy wykładamy krem , wyrównujemy boki i oprószamy kakaem
Smaczne mojenadprogramowego czasu. Niespodziewanie. Takiego, którego nie mogłam wykorzystać na nicnierobienie. W zasadzie mogłam. Stwierdziłam jednakże, że to czas na zapełnienie słoika na ciastka, od jakiegoś czasu straszącego pustkami. Takimi ciasteczkami chrupiącymi, maślanymi, może owsianymi, może razowymi, co to za zdrowsze od wersji "masło - cukier - mąka - jajo" można uznać. Upiekłam - pyszne, chrupiące, maślane, pachnące, z ciekawym posmakiem. Idealne, jak się(...)później okazało do przekładania nutellą, masłem orzechowym, lub masą ciasteczkową. Jeśli lubicie ciasteczka rodzaju bellvita, albo krakuski pełnoziarniste, to będziecie usatysfakcjonowani. To herbatniczki, do szybkiego upieczenia, gdy cierpicie na niewielki nadmiar czasu. Oby dane nam było, częściej takich cierpień doświadczać. Składniki: 1 żółtko 130 gram mąki ( w tym połowa u mnie to mąka grahama ) 50 gram masła miękkiego
Kronika Piekarnikasmak ocenić, nie jestem go w stanie przecenić. Dziś wykorzystałam kuchnię matki, jak już wspomniałam. By jej pięciu misek nie brudzić i miksera nie używać ( cały czas zepsuty ), upiekłam ciasteczka. 100% słonecznika w słoneczniku. Plus cukier, żółtko i żurawina, nic więcej. Przepis znalazłam w książce "Ale ciacho" naszego rodzimego Master Szefa. I cóż.. jeśli lubicie smak ziaren palonego słonecznika(...)będziecie ukontentowani. Nawet bardzo. Są przepyszne. Składniki: - 30 dag słonecznika - zmielonego - około 1/3 szklanki cukru pudru - można mniej, w zależności czy wolicie mniej, czy bardziej słodkie ciasteczka - dwie garście żurawiny suszonej ( posiekałam na drobniejsze cząsteczki) - 3 żółtka - cukier waniliowy - szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, zagniatamy dość lepkie ciasto. Odrywamy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i kulamy
Kronika Piekarnikamleku, zachodzi z moją umiejętnością logicznego formułowania wypowiedzi. Dziś progności złowróżą 34 stopnie. Więc, by względnie czytelnym było to, co pragnę tu zamieścić, ciesząc się ostatnimi podrygami rześkości - zaczynam. Ciasteczka z ciasta z ricottą to dobry pomysł na upał, bo cała procedura ich wykonania jest szybka i banalna. Ciasto zagniata się błyskawicznie, ciasteczka pieką się 20 minut. Można wykorzystać(...)proszkiem do pieczenia, cukrami, orzechami. Dodajemy masło i rozdrobniony wcześniej widelcem ser ricotta. Mieszamy dokładnie widelcem, aż składniki się połączą. Wbijamy żółtko, białko przyda się do posmarowania wierzchu ciasteczek. Całość zagniatamy i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu wałkujemy na około 2 mm, wycinamy trójkąty lub kwadraty. Na środek kwadratów nakładamy nadzienie z jabłek i zlepiamy
Kronika PiekarnikaPołączenie chrupiących kruchych, maślanych ciasteczek z kokosankami. Pyszny duet. Z dodatkiem powideł śliwkowych przełamujących słodycz masy kokosowej. Wbrew pozorom szybkie do wykonania. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w jednej z książek kucharskich, zmodyfikowałam go i myślę, że efekt jest równie smaczny. Proporcje wystarczają na upieczenie jednej blachy dość dużych ciasteczek ( 15 sztuk ), o średnicy około 7 cm. To idealna ilość(...)kopczyk, na jego wierzchołek nakładamy pół łyżeczki powideł śliwkowych. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni, na około 20 min. Grzanie góra - dół, dolna półka. Ciasteczka są gotowe, gdy ich brzegi są zarumienione a masa kokosowa lekko brązowa. Studzimy na kratce przynajmniej 10 min. Wgryzienie się w ciepłą bezę kokosową jest bolesne. Za tydzień znów niedziela
Kronika Piekarnikakawą nie można tu ogrzać dłoni, filiżanki mają podwójne ścianki. Czasem to ciepło pod palcami mogłoby być praktyczne ( w minioną niedzielę na jarmarku świątecznym było zimno :)) Wszystkiemu winne ciasteczka. Popękane, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Czekolada z nich prawie się wylewa. Pytanie, czy potrafiłabym upiec Takie ciastka, słyszałam razy sto. Potrafiłabym. Udało się przy trzecim, może(...)poszatkowanych orzechów. Masę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki, na godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem, kładziemy łyżką porcje ciasta, w sporych odstępach, ponieważ ciasteczka rozpłyną się w trakcie pieczenia. Długość pieczenia nie może przekroczyć 8 - 10 min. Ciastka powinny w środku pozostać mięciutkie, jak brownie. Na wierzchu utworzy się popękana skorupka. Po upieczeniu ciasteczka
Kronika Piekarnika