ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1096/2542)

Mini serniczki na zimno na kruchym spodzie z malinową galaretką 1432

listków żelatyny Galaretka z owocami: 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub malinowej 100 gram świeżych malin lub mrożonych pestki z 1/2 granata Dodatkowo: świeże maliny i borówki Kruchy spód Herbatniki, ciastka i rozpuszczone masło miksuję w malakserze do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Obręcze lub tortownicę smaruję masłem a na ich dnie umieszczam ciasteczkowy spód mocno go przygniatając. Obręcze ze spodem

Mango Papaja
Tort Szwarcwaldzki 141

Dzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam

Ciastkozercy
Faworki 109

bowiem panny na wydaniu produkowały ten przysmak, by pokazać, że są dobrymi gospodyniami. Faworki mają swoje odpowiedniki na całym świecie. Chorwaci mają krostole, Duńczycy klejner, a Słowacy fańkę. Chrupiące ciastka są znane również w Szwecji, Białorusi, w Niemczech, w Rumunii czy na Ukrainie. Obecnie nie wyobrażamy sobie tłustego czwartku bez faworków. Są to tak popularne smakołyki, że z łatwością

Wędrówki po kuchni
Makaron z tuńczykiem i cukinią (Penne con tonno e zucchine) 222

Dzisiaj kuchnia włoska, a dokładniej to makaron w kształcie rurek w sosie śmietanowym z tuńczykiem (z puszki) i cukinią posypany parmezanem i zielonym pieprzem. Potrawa jest

Oryginalny smak
jabłecznik z bitą śmietaną 152

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto biszkoptowe: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe serduszka 91

pieczemy około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wierzch ciasta równamy, ścinając nożem wszelkie nierówności. Foremką w kształcie serduszka wycinamy ciastka. Polewa Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy mleko i mało. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy odrobinę czerwonego barwnika i mieszamy, aby polewa równomiernie zabarwiła

Wędrówki po kuchni
Porzeczkowiec wg Aleex 183

Zaczął się długi sierpniowy weekend. Będzie można złapać trochę oddechu. Razem z Dariem mamy w planach króciutki wyjazd – odwiedzimy moją przyjaciółkę, która zapraszała nas do siebie

W mojej kuchni
Jesienna szarlotka wg Aleex 163

Jak fajnie jest mieć dwa wolne dni. Wprawdzie wówczas tyle jest do zrobienia w domu, że nie wiadomo, w co włożyć ręce, ale można przynajmniej złapać

W mojej kuchni
Szarlotka na kruszonce z pianą wg Aleex 206

Listopad nadal rozpieszcza nas pogodą. Po nieco nostalgicznym i lekko mglistym weekendzie, poniedziałek powitał nas słońcem. Od rana szykowałam się do wyjazdu, musiałam być służbowo w

W mojej kuchni
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 253

składniki: wyjąć je wcześniej z lodówki, aby trochę się ogrzały. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. 2. Przygotować spód: ciasteczka pokruszyć (np. w kubku blendera lub tłuczkiem w misce czy w woreczku). Wymieszać z kremem orzechowo - czekoladowym i roztopionym masłem. 3. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno i część boków tortownicy(...)miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę serową zmiksować ze śmietanką wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym. 7. Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. 8. Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Po tym czasie od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni

W mojej kuchni
Sernik z makiem wg Aleex 151

Ledwo zdążyłam upiec pierniczki, a już w kolejce czekały następne przepisy do wypróbowania. Dzisiejszy zapożyczyłam z grudniowego „Mojego gotowania”. Zainteresowało mnie zdjęcie wypieku, po przeczytaniu przepisu

W mojej kuchni
Owocowa delicja w biszkopcie wg Aleex 158

Słoneczna niedziela to doskonała okazja, aby upiec ciasto. Na zewnątrz jest już ciepło, słychać śpiew ptaków, a promienie słońca zapowiadają wiosnę, która, mam nadzieję, szybko do

W mojej kuchni
Truskawkowe trifle wg Aleex 129

Miksować na najwyższych obrotach przez minutę. 5. Na warstwę galaretki pokruszyć po 1,5 herbatnika. Nasączyć 1 łyżeczką alkoholu. 6. Pozostawione truskawki pokroić na plasterki. Ułożyć je na warstwie ciasteczek, dokoła ścianek szklanki. Na ciasteczka wyłożyć warstwę puddingu. 7. Ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru waniliowego. Wyłożyć na pudding, zwieńczając deser. 8. Ozdobić według własnego pomysłu, ja wykorzystałam truskawki

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania