wafelków Prince Polo Przygotowanie: Spód z herbatników: Masełko stopić, a herbatniki drobno pokruszyć, np. w malakserze lub tak jak ja- przy pomocy wałka. Do ciastek dodać roztopione, jeszcze ciepłe masełko oraz łyżkę mleka. Wyrobić rękami jak kruszonkę. Masa powinna przypominać mokry piasek. W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę mleka. Herbatnikową masę wysypać do kwadratowej blaszki
Nastoletnie Wypiekaniebył raczej zapomniany. Wiele zmieniło się stosunkowo niedawno. Zdrowa żywność stała się popularna, a z nią orkisz. W rezultacie w sklepach pojawił się chleb orkiszowy, płatki orkiszowe, a nawet ciastka orkiszowe. Jednak nie spotkałam w sklepach chleba wypiekanego w 100% z mąki orkiszowej. Przeważnie są to wypieki z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, ze znaczną przewagą mąki zwykłej pszennej
Wędrówki po kuchniskładniki na ciasto kruche: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka 125 g masła, schłodzone 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 12 dużych pieczarek ok. 90 g ser feta ok. 1 szkl razowej bułki tartej 1 duża cebula 2-3 łyżeczki świeżego, posiekanego
Domowy Smak Jedzeniasłodkości użytego sera; mój był dość kwaskowaty Przygotowanie Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy
Słodkie okruszki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki
Domowy Smak Jedzeniamisy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe dno (natłuszczonej i obsypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) tortownicy. Masę ugniatamy lekko ręką. Tortownicę wkładamy do lodówki
Słodkie okruszkiciasto nie miało takiej konsystencji jak powinno to i tak zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne.. Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u : 1 paczka krakersów 1 duża paczka herbatników 4 szkl.mleka 3 czubate łyżki mąki pszennej 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej laska
Moje domowe kucharzenie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 300-400 g rabarbaru 100 g cukru 100 g mąki orkiszowej 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g masła, zimnego cukier
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 0,9 l młodych pędów sosny ok. 500 g cukru wykonanie: Młode pędy sosny zrywamy z dala od drogi. Następnie wykładamy
Domowy Smak Jedzeniaokoło 50 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania ciasta wykorzystałam powidła śliwkowe z rumem , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Powidła ORZECH to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Mają doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasikońcu po odrobinie dodajemy zmiksowane wiśnie. Ja użyłam swoich przetworów- przygotowanych w miodzie pitnym. Tak przygotowanym kremem nadziewamy mini tarty i zdobimy pozostałymi wiśniami, posypką oraz miętą. Ciastka najlepiej schłodzić przed podaniem, ale nie jest to konieczne
Kuchnia w czekoladziekilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową. Świetnie sprawdzą się też na zimno, jako drugie śniadanie do pracy (nie tylko dla górników!). Ten mój przepis kojarzy się z niedawnym
zadanie-gotowanie(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto czekoladowe: 140 g mąki orkiszowej 150 g cukru 100 g czekolady deserowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (najlepiej
Domowy Smak JedzeniaZupa krem pomidorowa z czerwoną soczewicą i aromatyczną mleczną pianką z dodatkiem kurkumy. Zupę doprawiłam suszonym imbirem, kminem rzymskim, kurkumą i odrobiną cynamonu, dzięki którym nabrała
Oryginalny smak