"Tydzień bez ciasta w domu tygodniem straconym". Tak mówi mój mąż, który w dodatku nie lubi powtórek, a jego lista życzeń na przyszłość jest długa, oj
Delicious Titbitsskładniki na 1 biszkopt orzechowy: (potrzebujemy 2 biszkopty) 1 łyżka mąki 4 łyżki cukru 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 4 jajka (białka
Domowy Smak Jedzenia'Szyszki', hm... Szyszki, albo nawet kulki, to by były, jakbym miała czas na czekanie na ostudzenia i lekkie stężenie powstałej czekoladowo-karmelowej masy. Niestety, w chwilowym
Lejdi of the houseBabka pomarańczowa piaskowa to jedno z ciast obowiązkowo pojawiających się na Wielkanoc. Zdjęcie zrobiłam w zeszłym roku. Ta babka pomarańczowa piaskowa jest delikatna, puszysta, sypka i
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgotowe do jedzenia od razu po upieczeniu. Podczas pieczenia unosi się ich cudowny zapach w całym domu. To moje ulubione ciasteczka i koniecznie muszą być na moim świątecznym stole. A i przed świętami czasem wyjadam z pudełka te pyszne ciasteczka :) Jak to jest u Was? Pierniki już gotowe? Jeśli nie to polecam Wam ten przepis :) Podobał Ci się film? Koniecznie(...)ciastka. Piekarnik nagrzać do 170'C. Ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec pierniki około 10-12 minut. Po wystudzeniu pierniki można polukrować lub polać mleczną czekoladą. Użyłam gotowej polewy mlecznej Helio
Zrób to smacznieChurros, czyli hiszpański specjał przygotowany z ciasta parzonego, smażonego na oleju. Muszę powiedzieć, że dobre to to. Co prawda dużo bardziej mi smakowała wersja solo, jedynie
Smaki Na Talerzusobą magiczny weekend. Trwał zdecydowanie zbyt krótko ale cóż zrobić. W sobotę odwiedziliśmy Ewkę z Domu Mokoszy , rozmowom nie było końca, powstał obiad na 4 ręce, chlebek i ciasteczka, a Małżon wybrał się na grzyby i wrócił z nie lada łupami. Dzieci dokazywały, grały, przebierały się i odgrywały scenki. Wróciliśmy przed północą a wczoraj od rana piekłam, piekłam i jeszcze(...)termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej 30 g masła do posypania: 1 szklanka wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia śmietanę kremówkę i kawę, i natychmiast zdjejmujemy z palnika. Dorzucamy czekoladę, masło, mieszamy i odstawiamy
Dzieje kuchennej WiewióryMiękkie pierniczki alpejskie Świąteczne pierniczki alpejskie to zdecydowanie mój ulubiony przepis na pierniczki na Boże Narodzenie . Piekę je od lat, bo wszyscy je uwielbiają :) Korzenne, miękkie
Lekcje w kuchniNiewiele już czasu pozostało do Świąt, a jeszcze tyle różnych rzeczy do zrobienia;)Na szczęście moje pierniczki zostały upieczone na początku grudnia i pięknie przystrojone.
Lawendowe NieboNiestety sezon na truskawki powoli dobiega końca... Ale zdążycie jeszcze upiec pyszne tartaletki:) Intensywnie czuć w nich miętę, która wspaniale łączy się z musem czekoladowym oraz
Z miłości do słodkościDobrze wiem, że tak samo jak ja kochacie serniki miłością bezgraniczną! Ostatnio pokazałam Wam fantastyczny sernik z musem z mlecznej czekolady, a dziś zapraszam Was na przepyszny kokosowy sernik z musem mango ( równie obłędny! ). Do jego przygotowania wykorzystam Przecier z mango 100% marki PURENA , który już od dłuższego czasu gości w moim domu. Zresztą nie tylko przecier z mango(...)MANGO GALARETKA: * przecier z mango 100% PURENA – 150 g * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier * 1 łyżeczka * żelatyna – 6 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SPÓD: Ciasteczka mielimy, zalewamy masłem, wylepiamy formę, chłodzimy. MASA SEROWA: Ser mieszamy z jajkami,śmietanką kokosowa oraz budyniem i cukrem – miksujemy krotko , tylko do wymieszania składników. Wylewamy do formy obkładając ją wcześniej folią aluminiową
Ostra na SłodkoPoczątkowo sądziłam, że wpis ten nie ukaże się na blogu, gdyż mnie te pralinki nie zachwyciły. Oderwać natomiast nie mogły się od nich moje chłopaki. Z
Smaki Na TalerzuTe kasztany to zupełny przypadek. Piekąc rogale Marcińskie w trakcie zorientowałam się że nie mam orzechów, bo Miśka się do nich dobrała, a że jakiś czas
greenscarfPyszne, lekko wilgotne z dużą ilością bakalii – takie babeczki marchewkowe lubię najbardziej. W dodatku można się bezkarnie zajadać, bo skoro z marchewki to prawie jak
Ciastkozercy