Norymberskie pierniczki to pierniczki mięciutkie wykonywane w całkowicie inny sposób niż dotychczasowe znane nam pierniczki, są układane na opłatku w kształcie koła. Postanowiłam stworzyć przepis na
SMYKWKUCHNIskładniki: 500 g mąki 110 g cukru 250 g miodu naturalnego 125 g masła 2 jajka 125 ml maślanki 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaciasto z darami jesieni, jabłkami, orzechami, marchewką i do tego z pysznym lekkim kremem na bazie serka almette. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że zrobi Wam się lepiej po takim ciasteczku. Dodam jeszcze, że dzięki użyciu mąki orkiszowej i małej ilości cukru można zjeść je bez wyrzutów sumienia. ;) Ciasto: 4 jaja 5 łyżek cukru 7 łyżek mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku(...)Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa: 330 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) czekolada do dekoracji Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie ostrożnie łączymy z serkami (dobrze jest przez chwilę zmiksować serki w oddzielnym naczyniu i dopiero stopniowo dodawać do śmietany
Cynamonowe szczęścieTym razem Ciasto na niedzielę i zaproszenie przez Bożenkę , to nie lada wyzwanie. Tematem są ptysie i eklerki. Jedne i drugie już piekłam. Są na blogu
mojewypiekiinietylkoŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są
Oryginalny smakCzy warto kupić maszynę do lodów lody i mrożone desery bez wysiłku. Czy warto kupić maszynę do lodów, skoro niezależnie od pory roku jakieś lody zawsze
Cztery Fajeryskładniki na biszkopt jasny: 3 jaja 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak JedzeniaTort Czarny Las Efektowny i baaardzo smaczny torcik Czarny Las zwany też często tortem Szwarcwaldzkim. Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz wiśnie to wprost idealne połączenie smakowe
Blog z ApetytemTrochę mnie nie było, ale w końcu były ferie ;-) więc był i czas na odpoczynek, od gotowania także! Wracam pełna sił i pomysłów, byle do wiosny
Radość kipiąca uśmiechem.Markiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak
mojewypiekiinietylkoTradycji pieczenia pierniczków (ani pierników) u mnie w domu nie było... Dopiero ja się tym zajęłam jako już dorosła osoba. W tym zestawieniu przedstawiam moje przepisy
Kolorowy PrzepisownikW tym roku nie miałam zbytnio ochoty na świąteczne gotowanie, co zapewne było wynikiem zmęczenia psychicznego po pracy oraz codziennego szykowania wałówki. Jednak mazurek wrył mi
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćfalse false false PL X-NONE X-NONE Szperając po internecie to tu ,to tam, przez istagram dotarłam na stronę tetiisheri.pl , na której znalazłam przepis na takie oto zdrowe ciasteczka na bazie masła orzechowego. Nie dość, że zdrowe to do tego szybkie w wykonaniu. Naprawdę smaczna propozycja na przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżki mąki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ksylitoli lub innego słodzidła 1-2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki masła orzechowego 1 jajko dodatkowo posiekana czekolada lub kropeczki czekoladowe (pominęłam) Wykonanie: ze wszystkich składników czyli mąki, proszku do pieczenia, ksylitolu, cynamonu, masła orzechowego oraz jajka zagniatamy ciasto, następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce
Słodkie zapomnieniemikserem na gładki krem. Ganache do posmarowania tortu z wierzchu 400 ml śmietany kremówki 800 g czekolady (użyłam deserowej 54%) Śmietanę mocno podgrzać (odstawić z ognia), wsypać pokruszoną czekoladę i pozostawić na 4 minuty. Następnie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Schłodzić w lodówce (uważać aby nie stężała) Ma mieć konsystencje nutelli. Jeśli wam stężeje za mocno podgrzejcie(...)równo go pokryć. Schłodźcie w lodówce około 20 minut. Schłodzony tort oprószcie sypkim kakao, używając do tego pędzelka. Teraz możecie ozdobić według pomysłu własnego. Ja użyłam ciasteczek Jaffa cake i drażetek czekoladowych. Posypałam złotym pyłkiem jadalnym. Przechowywać w lodówce. Kroić tort ciepłym nożem ( zamoczonym we wrzątku
Piekarz-Kucharz-GarkotłukPszczółka Maja Proste i przepyszne, warstwowe ciasto na biszkopcie, z kremem miodowo-budyniowym i musem brzoskwiniowym. Ciasto jest w sumie łatwe w wykonaniu, jednak trochę więcej
Blog z Apetytem