To ciasto to specjalność mojej siostry Agnieszki, a przepis - z Kuchni Lidla. Kiedy pierwszy raz je jadłam urzekło mnie konsystencją - puszyste i wilgotne jednocześnie, o pięknym
Kulinarne InspiracjeŚwięta wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Oprócz różnych słodkości, zapewne mazurki też będą gościć na Waszych stołach. Wersji tego pysznego ciasta jest mnóstwo i na pewno
Oryginalny smakcytryny szczypta soli Składniki na krem: 300 ml śmietanki 30 % lub 36 % 100 g białej czekolady 200 g mascarpone 40 g wiórków kokosowych Dodatkowo: kilka łyżek wiórków kokosowych 8 pralinek Rafaello Instrukcje Krem: Śmietankę przelewamy do garnuszka, zagotowujemy i odstawiamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Przykrywamy folią spożywczą i zimną wstawiamy do lodówki na całą(...)innych ciast na wykorzystanie białek zapraszam : Choinki bezowe. Kokosanki Mini bezy. Jak zrobić mini beziki Beza – mini beza Pavlova z owocami Beza Pavlova z frużeliną wiśniową tort bezowy Ciasteczka Amaretti Piegusek Tort bezowy z ajerkoniakiem Rolada bezowa z owocami Tort bezowy z kremem kawowym Raffaello na biszkopcie z białek to co lubie gotuje i polecam Artykuł Raffaello na biszkopcie
To co lubię - gotuję i polecamjuż miałam wbity 20 rangę sezonową. No cóż, taka rola Strażnika, trzeba wykorzystać dane nam Światło w dobrym celu, prawda? Jak już pisałam w ostatnim wpisie na ryżowe ciasteczka , Destiny 2 nie dysponuje arsenałem kulinarnych nawiązań – dlatego też w tym wpisie nieco bardziej zabawimy się konwencją inspirowanego jedzenia – glimmer jako podstawowa waluty w Destiny nie ma przeznaczenia(...)deser! Za jej wykonanie otrzymacie… sporo pysznego glimmeru! Tyle glimmeru! Hmm, a może taki kiedyś zrobić Ramen z Wieży? GLIMMER FUDGE DESTINY 2 słodko-kwaśne karmelki z białej czekolady z galaretką CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 min + 6h czekania CENA: 15 zł LICZBA PORCJI: 10 POZIOM: łatwe POTRZEBUJESZ miska metalowa lub szklana płaska forma garnek szpatułka ostry nóż SKŁADNIKI: MASA biała
Nerds KitchenPrzepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie mogąc się zdecydować, czy mam ochotę na ciasto z owocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie
Maślane ciasteczkoCiasto z truskawkami i śmietankową pianką jest pyszne. Idealne połączenie kruchego, kakaowego ciasta, truskawek i słodkiej śmietankowej pianki. Ciasto nawet nie zdążyło stężeć, błyskawicznie zniknęło, to
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciateczek Oreo Składniki na spód pieczony: Wykorzystałam jeden cienki blat z tego biszkopta stracciatella, który zawsze Wam wyjdzie i jest spektakularny! Zajrzyjcie do tego przepisu . Pominęłam czekoladę, ale za to dodałam do biszkopta masę makową wciskając ją po łyżeczce w masę biszkoptową, po to ,aby po upieczeniu uzyskać łaciatą fakturę i podbić smak. Oczywiście na takie upały możecie(...)cienki blat. Pozostałe blaty możesz wykorzystać do innego ciasta. Połóż blat na dno tortownicy. Jeśli nie chcesz bawić się w pieczenie i chcesz, aby sernik powstał bardzo szybko, wykorzystaj ciasteczka oreo. Ubij je porządnie wałkiem w woreczku strunowym lub przepuść przez malakser. Wymieszaj ciastka z rozpuszczonym masłem i ugnieć na spodzie tortownicy. Tortownicę wraz ze spodem włóż do lodówki
Z Kuchni Do Kuchnibliżej weekendu, tym ochota na słodkości rośnie, zatem dzisiaj przepis na drożdżowe, ale jednocześnie kruche ciasteczka z nadzieniem. PYCHA! Składniki: 1,5 szklanki mąki 125g masła kilka kropel ekstraktu waniliowego 1/4 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru pudru 25g drożdży 1 jajko Przygotowanie: W małej miseczce łączymy ze sobą ciepłe (ale nie gorące) mleko, drożdże, szczyptę cukru i odstawiamy(...)części i na każdą z nich nakładamy nadzienie (zgodnie z zasadą im więcej, tym lepiej) :) W wykonanych przeze mnie rogalikach wykorzystałam marmoladę, ale możecie ją zastąpić też czekoladą lub owocami, np. cząstkami jabłka. Trójkąciki zawijamy, formujemy rogaliki i układamy na przygotowanej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut. Po ostudzeniu obficie posypujemy
Taste Of My Daysię na wigilijnym stole. Prosta do przygotowania i bardzo słodka. Kutia zwyczajowo jest przyrządzana z obłuszczonej, gotowanej pszenicy, zmielonego maku i dużej ilości posiekanych bakalii (orzechów oraz rodzynek). 2. Ciasteczka przygotowane na mące krupczatce są idealnie chrupiące, nie za słodkie oraz maślane w smaku. 3. Domowa masa makowa. Wbrew pozorom przygotowanie takiej masy jest bardzo proste. Wystarczy namoczony mak trzykrotnie(...)dyniowego tiramisu . Idealnie kremowego i puszystego. Najlepiej poniższy deser przygotować kilka-kilkanaście godzin przed podaniem, ponieważ musi się mocno schłodzić. 8. Ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Fit deser na zimno, który zachwyca swą delikatnością - domowe ptasie mleczko o smaku truskawkowym oblane gorzką czekoladą. Wbrew pozorom poniższe pianki są łatwe i tanie do przygotowania. Będą idealne
UgotowaćPewnie nie tylko u mnie się tak zdarza, że coś kupimy i czasami zalega w szafce. I tak czasami dochodzi do zapomnienia ;-) Tak się tym razem
Gotowanie z pasjąOto obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny
Kuchnia domowa Animuffinka-zajączek Wi elkanocne muffinki: Pieczemy muffinki wg. swojego ulubionego przepisu, może to być ten przepis albo np ten podstawowy przepis . Babeczki wychodzą mięciutkie i
Aromatyczne Podróżeprzykryć ściereczką i pozostawić do powtórnego wyrośnięcia na około 15 - 20 minut. następnie należy przystąpić do smażenia. Formowanie pączków z krążków ciasta: Źródło: Czerniakowski Jan "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Wyd. Rzeszowskich zakładów Graficznych, Rzeszów 1990 r., s. 43 a) z rozwałkowanego ciasta wykrawa się krążki b) na krążki nakłada się nadzienie c) nadzienie przykrywa się mniejszym krążkiem ciasta(...)bardzo wolno i w naczyniu odkrytym. Dekoracja pączków. Pączki tradycyjnie posypuje się cukrem pudrem z dodatkiem wanilii lub lukruje , gdy są jeszcze ciepłe. Można również oblać roztopioną w kąpieli czekoladą i obsypać skórką kandyzowaną np. pomarańczową lub pączki obsypać orzechami
Ciastka - domowe słodkościDziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy – rocznica ślubu. A że ślub i wesele były fantastyczne – jest co wspominać. Dlatego na blogu też będzie
Poezja smaku