Przepis na te pączki jest jednym z moich ulubionych, wychodzą z niego puszyste pączki o aromatycznym, wilgotnym miąższu. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że pączki
Słodki BlogTyraj misiu, tyraj.... powiedział Paweł do Kohersen MyCook, włączając robota, po czym postawił mi przed nosem moje ulubione cafe latte. No cóż - nawyki managerskie nie
Cztery FajerySkładniki: 250g mąki 1 kostka masła 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu dębowego-balsamiczny ,leżakujący przed rozlaniem do butelek w beczkach 2 czubate łyżki cukru białego
mojej kuchniSkładniki: 250g mąki 1 kostka masła 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu dębowego-balsamiczny ,leżakujący przed rozlaniem do butelek w beczkach 2 czubate łyżki cukru białego
w mojej kuchniskładniki na ciasto kruche: 130 g mąki pszennej 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na biszkopt kakaowy: 25 g mąki orkiszowej 65 g cukru 5 jajek 12 g kakao 2 łyżki wody 2 łyżki oleju 1
Domowy Smak JedzeniaKiedy (znacznie wcześniej niż inni) dowiedziałem się jakie jest zadanie na ten tydzień, to kolana się pode mną ugięły, a w głowie poczułem pustkę ;) Przy okazji
zadanie-gotowaniePierniczki norymberskie to klasa sama w sobie. Na święta pojawiają się właściwie w każdym niemieckim domu. Pierniczki Elżbietanki należą również do „pyszności z Norymbergii”, ale to
Słodki sentymentPierniczki norymberskie to klasa sama w sobie. Na święta pojawiają się właściwie w każdym niemieckim domu. Pierniczki Elżbietanki należą również do „pyszności z Norymbergii”, ale to
Słodki sentymentsuszonymi owocami i japońskimi piklami (w pięknym papierku z naklejką z polską banderą). Chef: Zaiyu Hasegawa z Den w Tokio, Japonia (2*) Lody z pietruszki z zabaione z białą czekoladą i pyłkiem pszczelim Chef: Jonathan K. Berntsen z Clou, w Kopenhadz, Dania (1*) Zaczęłam od kalarepy. Szczerze mówiąc przy tej przystawce poczułam się jakbym trafiła nie do Sørena Selina(...)Tsumura jest jedynym szefem bez gwiazdki w tym gronie). Muszę się przyznać, że zjadłam 2 porcje, z czego jedną na nielegalu. Na deser było japońskie składane ciasteczko monaka. Bardzo podobało mi się szczególnie opakowanie ze specjalną inspirowaną polską banderą nalepką. Pyszne były też lody pietruszkowe z zabaione z wyczuwalnym aksamitnym pyłkiem pszczelim od Jonathana Berntsena. Przyjemnie było też popatrzeć
Ugotowane pozamiataneTa przekąska może nie jest najszybsza i najprostsza w przygotowaniu, ale mina dzieci, które rozgryzą tęczowego lizaka z pewnością jest warta naszego czasu i wysiłku. Lizaki
Ciastkozercyteraz ciemne strony margaryny.... Otóż margaryna jest tłuszczem utwardzonym, metoda zwaną uwodornieniem tłuszczów a w ten sposób powstają kwasy tłuszczowe typu trans ...Kwasy te występują również w chipsach, paczkach, czekoladach, batonikach żywności typu Fast Food w daniach z proszku i wyrobach cukierniczych. Kwasy tłuszczowe typu trans przyczyniają się do zmniejszenia stężenia dobrego cholesterolu we krwi i zwiększa stężenie złego cholesterolu(...)Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania domowych wypieków używaj margaryny miękkiej
NaKońcuJęzykalekkie i przepyszne. Gdyby to był sezon letni, owoce miałyby jeszcze więcej smaku, ale efekt i tak był bardzo dobry. Drugiego deseru nie zdążyłam spróbować, ale połączenie awokado z czekoladą podkręcone chili oraz puddingiem chia powinno zdać egzamin. Wojtek dodałby mu nawet więcej ostrości. Podczas naszej degustacji nie było jeszcze festiwalowego drinka, ale kelner zaproponował mi bardzo dobre wino. Warto(...)dzięki czemu idealnie komponowały się z żeberkiem. Równie duża porcja, więc ledwo starczyło mi miejsca na deser. Nie mogłam sobie jednak odmówić spróbowania przepysznego musu waniliowego, którym było przełożone ciasteczka oraz lodów. Tu nastąpiła mała pomyłka i zamiast lodów grejpfrutowych zostały podane cynamonowe (nastąpiła zamiana z lodami z drugiego zestawu), a szkoda, bo właśnie to pierwotne połączenie byłoby genialne. Mój
Pasja Smakuskładniki na biszkopt czekoladowy/kakaowy: 70 g mąki 30 g kakao 4 duże jajka 100 g cukru 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka
Domowy Smak Jedzenia