Nie raz i nie dwa wspominałam Wam o tym jak to ciężko dogodzić mojemu Małżonkowi, mając oczywiście na uwadze kwestię domowym wypieków ;) No taka z niego
Kuchnia w czekoladzieWitam Kochani tego deszczowego jesiennego wieczora W sklepach zaczyna być coraz bardziej świątecznie, jakby nie patrzeć jeszcze miesiąc i święta. Uwielbiam ten czas w roku, mam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPoczątkiem listopada nastawiłam ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Po miesiącu dojrzewania w chłodnej piwnicy z części postanowiłam przygotować pierniczki. Z pomocą przyszła mi bratanica, mała Hania
Tajemnice SmakuŚwiąteczne pierniczki. Bardzo aromatyczne, z dodatkiem orzechów i rodzynek. Najlepiej zrobić 2 tygodnie przed Świętami a polukrować kilka dni później. Rodzynki i orzechy sprawiają że pierniki
Bulliowilgotnym środowisku bardzo szybko aktywuje się . Oznacza to, że nasz środek spulchniający reaguje z innymi składnikami ciasta produkując gazy . Gazy te ulatniają się przez ciągle płynne powłoki naszego ciasteczka. Z tego samego powodu ciasto ucierane /muffinkowe nie może być przetrzymywane po zmieszaniu składników suchych i mokrych. Ciasto ucierane po połączeniu składników musi być jak najszybciej przelane do foremek , a blachę(...)szpatułką tylko do połączenia składników . Ciasto przelewamy do wcześniej naszykowanych papilotek. Wierzch możemy posypać pestkami z dyni lub innymi ziarnami bądź siekanymi orzechami. Dobrze komponuje się również z kawałkami czekolady. piecz w temperaturze 180*C przez 18 – 20 min. Notes Masło możesz zastąpić olejem roślinnym w stosunku wagowym 1:0,8 czyli np. 150g masła można zastąpić przez 120g
SmartBake.plMuffiny z jabłkami to pyszny i łatwy do zrobienia deser na jesienne dni. Smakują i pachną delikatnie piernikiem i pieczonymi jabłkami. Muffiny są cudownie mięciutkie i
Kuchcik gotujeskładniki na biszkopt czekoladowy/ kakaowy: 4 jajka 70 g mąki 30 g kakao 100 g cukru 2 łyżki oleju 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka
Domowy Smak JedzeniaDziś Tłusty Czwartek, a już w sobotę wyczekane Walentynki, więc pomyślałam, że zrobię coś, co pasuje do obu okazji i co już od dawna
Gotowanie to kochanieTa czekoladowo kokosowa kostka w moim domu gościła pod nazwą kokosanki, ale wiem , że ma też inne nazwy. Ja jednak zostaję przy swojej. To mój smak
Radość kipiąca uśmiechem.Zanim upiekłam to ciacho zrobiłam przegląd innych blogów i opinii na jego temat. Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru, a mimo to i tak wyszło bardzo
Delicious Titbitslistonosze roznoszą te paczki krętymi drogami w różne strony świata. Czasami zazdroszczę, że to nie ja dostanę jedną z nich, bo choć znam przecież cudowny zapach i smak tych ciasteczek, mogę sobie tylko wyobrazić, jak wspaniały i pachnący jest moment otwarcia pudełka. Gdy część tej magii powraca i nie pozwala zapomnieć. I ja nie zapomniałam o przepisie na pierniczki spisanym(...)podniesieniu do góry łyżeczki lukier ma ściekać "po nitce" czyli jednym wąskim strumieniem. Przy okazji ostatniego TU I TAM (klik) poprosiłam Was o napisanie jakie są Wasze ulubione smaki czekolady. Zgodnie z obietnicą trzy wylosowane przeze mnie osoby otrzymują zestaw folii cukierniczych do zdobienia czekolady. A oto szczęśliwa trójka: 1. Pincake 2. muffingirl 3. Cukrowa Wróżka Wskazane osoby proszę
KUCHARNIACiasto jeżynowo malinowe na czekoladowym biszkopcie. Czy może być coś lepszego. Lekko kwaskowe, mocno owocowe. Na jednym kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka wielkość M 1/3
wesoła kuchniaPewnego dnia nabrałyśmy ochoty na kruche ciasteczko oblane Nutellą.... a z powodu braku wspomnianego kremu oraz ciasteczek musiałyśmy zrobić sobie je same 😄 Wykorzystałyśmy już dobrze znane z naszych przepisów wege kruche ciasto i poszalałyśmy z kremem, który na daktylach i paście laskowej Nutura smakował genialnie 💚 Nie trzeba robić osobno kruchych blatów, czekać aż ostygną i przekładać(...)dopieczeniem spodu ciasta więc ostatnie ok 10 minut piekłyśmy tylko dół. 12. Po wystudzeniu i schłodzeniu ciasta polać je pastą z orzechów laskowych i można udekorować orzechami oraz czekoladą
Candy Pandascukierni, o której dotąd wrocławianie mogli tylko pomarzyć. Nanan to również obietnica, że to miejsce nie jest tylko zwykłą ciastkarnią, a miejscem słodkich pragnień o eklerkach, bezikach, magdalenkach, ciasteczkach i wszystkim, o czym fantazjuje każdy łasuch w swych cukrowych snach. W Nanan te marzenia się ziszczają. A wszystko to za sprawą prawdziwej cukrowej wróżki — Justyny Kawiak, która po ukończeniu(...)temat, która odświeżyła ich nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe
Food SquareDziś spieszę do Was z przepisem na pyszny staropolski piernik, dojrzewający. Dziś już ostatni dzwonek aby wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno leżakować
Radość kipiąca uśmiechem.