Macie już upieczone ciasteczek na święta? Proponuję proste w wykonaniu i apetycznie wyglądające kruche ciasteczka, które stanowią smaczną i efektowną ozdobę świątecznego stołu. Mogą być również słodkim prezentem dla bliskich. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej(...)przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy i wycinamy ciasteczka z foremek różnego kształtu. Wykrojone ciasteczka układamy na natłuszczonej foremce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 12-15 minut. Lukier królewski: W misce miksera ubijamy białko
Podróż w kulinariaDzień dobry!Dzisiaj przybliżamy święta kolejnym świątecznym smakołykiem. Prezentuję Wam bardzo prosty sernik z korzenną nutą w postaci klasycznych ciasteczek speculoos. Tych ciasteczek chyba nie muszę Wam przedstawiać? Jest to wypiek przygotowywany w specjalnych drewnianych lub metalowych foremkach, dzięki którym zawdzięcza swój wyjątkowy wygląd. Doprawiane są specjalną mieszanką korzennych przypraw.Zazwyczaj kiedy kupię te ciasteczka, to znikają w zastraszającym tempie jako
Pora coś zjeśćWielkanocne kruche ciasteczka.Piękna ozdoba na świąteczny stół. Ja upiekłam też cieniutkie ciastka i przełożyłam je masą z mleka w proszku,ale zwykłe kruche ciasteczka są pyszne! Najlepsze po kilku dniach. Składniki: 150 g masła 200 g mąki 50 g cukru 1 cukier waniliowy 1 żółtko szczypta soli 10 kropli ulubionego aromatu do ciasta- może być sok i skórka
Przepisy mojej mamy[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 380 g mąki 150 g miodu 100 g cukru pudru 110 g masła 1 jajko 2
Domowy Smak JedzeniaŚwięta tuż tuż, to i mój ulubiony sernik zyskał świąteczną odsłonę. Tym razem zrobiłam go na spodzie z ciasteczek korzennych i udekorowałam dużą ilością żurawiny w cukrze. Tym razem użyłam tej o dużych owocach, które po przekrojeniu wyglądają jeszcze ciekawiej. Całość ma zaskakujący smak - piernikowy spód świetnie komponuje się z półsłodką, kremową masą twarogową, a kwaskowa żurawina balansuje smaki(...)nieco intryguje. Mój sernik w świątecznej odsłonie miał swoją premierę podczas rodzinnego spotkania w ubiegłym tygodniu i zrobił furorę! Zwłaszcza żurawina, która mimo początkowej niechęci (związanej z jednak dość kwaśnym smakiem), zyskała podczas kolacji prawdziwych fanów. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 750 g twarogu dwukrotnie mielonego 4 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kulinarne Inspiracjeżeliwną patelnie do ich pieczenia. Niestety foremka zaginęła i już się nie znalazła ale na szczęście ostatnio udało mi się kupić podobną na targu staroci. Takie ciasteczka zawsze pojawiały się u nas na świątecznym stole lub na weselach i większych uroczystościach. Koniecznie wypełnione były masą orzechową z alkoholem. Warto je zrobić, choć są bardzo czasochłonne. Przed pieczeniem kilak praktycznych(...)foremkę odwrócić, żeby równomiernie zarumieniły się z obu stron. Piec należy na średnim ogniu, trwa to około 3 minut ale można delikatnie uchylić wieko foremki żeby sprawdzić czy ciasteczka się rumienią. Pierwsza partia zawsze piecze się dłużej. Jeśli stałoby się tak, że ciasto wycieka bokiem z formy to znaczy, że kulki ciasta są za duże i trzeba lepić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego czasu używam maku mielonego, gdyż jest znacznie wygodniejszy do użycia. W poniższych ciastkach sprawdza się też zwykły mak, nie trzeba(...)pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych , z których możecie posklejać...choinki. Smacznego :) Ten przepis znajdziecie razem z innymi polecanymi przeze mnie na nadchodzące święta Bożego Narodzenia . Wystarczy, że klikniecie w świąteczny obrazek znajdujący się z prawej strony bloga
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasteczka mince pies upiekliśmy po moim powrocie ze Świąt Bożego Narodzenia, które w zeszłym roku spędziłam w Anglii. Te małe słodkie ciasteczka, bez których Anglicy nie wyobrażają sobie świątecznego stołu, wypełnione są mieszanką orzechów, suszonych owoców i aromatycznych przypraw, co sprawia, że są jedyne w swoim rodzaju. Nasze mince pies to prawdziwa uczta dla podniebienia, gdyż do ich nadzienia użyliśmy(...)Wykonanie Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką, wykroić 12 kółek, wielkością odpowiadających wgłębieniom w blaszce do muffinek. Resztę ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć gwiazdki wielkości pasującej do góry ciasteczek. Każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie, następnie nałożyć nadzienie, brzegi posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie docisnąć do nich gwiazdki. Wierzch posmarować jajkiem, posypać cukrem. Ciasteczka mince pies wstawić
niecodziennikparyświąteczne warsztaty, których sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki
Mała Cukierenkaświąteczne warsztaty, których sponsorami byli kostka do pieczenia Kasia i Dr. Oetker. Bardzo dużo się działo! Wspólnie blogerami oraz innymi gośćmi przygotowaliśmy wiele wspaniałych świątecznych smakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki
Mała CukierenkaChyba każdy z nas cieszy się z niebanalnych prezentów Chciałam być zatem kreatywna i zamiast czekoladowych mikołajów i świątecznych czekolad wręczyłam tajemnicze woreczki a w nich przepyszne, kruche maślane ciasteczka i muffinki z marchewki z orzechami włoskimi. Żeby dodać aromatu i klimatu ✨ wrzuciłam do środka orzechy, goździki, pokruszone laski cynamonu, plasterki suszonej pomarańczy, gwiazdki anyżu Całość zapakowałam w materiał
Eat me! Fit me!mnie na około 3mm (grubość zależy od indywidualnych upodobań) i wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Kokosowe gwiazdeczki (ciasteczka) wycinaliśmy foremkami do ciastek i pierników marki Stella . Polecamy – idealne do wycinania świątecznych kształtów. Polecam również inne produkty Stella jak papier do pieczenia w arkuszach . Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Słodkie okruszkiWłaściwie to nie miałam pojęcia jak je nazwać. Ciasteczka? Mini tartaletki? A może jednak bardziej świątecznie... Mazurki? Mazurków nigdy sama nie przygotowywałam, ani nawet nie miałam na to chęci, ponieważ u mnie od wielu lat na świątecznym stole króluje ukochany sernik i ewentualnie bitowiec, natomiast mazurek nie pojawia się nigdy. W związku z tym postanowiłam wprowadzić kilka drobnych zmian
Kuchnia EllieDzisiejszy przepis już w tematyce świątecznej- mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z dodatkiem skórki pomarańczowej, cynamonu i orzechów włoskich. Składniki: 200 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2-3 kropelki aromatu rumowego Dr. Oetker, szczypta soli, do obtoczenia: cukier puder. Przygotowanie
Aga w kuchniobdarowywania najbliższych. Jednak prezenty nie zawsze muszą być drogie i zakupione w sklepie. Samodzielnie przygotowane i udekorowane przez dzieci pierniczki mogą apetycznie ozdobić świąteczne drzewko lub rodzinny stół. Małe korzenne ciasteczka, aromatyczne, kolorowe i ręcznie zdobione naturalnymi posypkami będą idealnym, autorskim upominkiem. Czas przygotowania: ok. 4 godziny Porcje: ok. 100 średnich pierniczków Składniki: Pierniczki
SzczyptaSmaQTakie ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, umilą nam Świąteczny czas Są pyszne. Migdały w skórkach zmielić na proszek razem z cukrem, odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek, potrzebne mam będą tylko białka. Żółtka ubić na sztywną pianę i powoli dodać proszek z migdałów. Po dodaniu proszku z migdałów, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Za pomocą łyżki nakładać
Kuchnia PokoleńProste ciasteczka, do których wracam zawsze w okresie świątecznym. Niby zwyczajne składniki, ale całość ma w sobie coś, co niezmiennie zachwyca degustujących. Można je jeść bez końca. Spróbujcie im ulec
Milion SmakówSzukacie pomysłu na świąteczne słodkie prezenty ? Polecam cytrynowe, pachnące, kruche ciasteczka z lukrem. Idealnie będą prezentowały się w szklanym słoju przewiązanym wstążką. składniki: 250 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu starta skórka z jednej cytryny 150 g cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Normal 0 21 false false
noteskulinarnyfigaorzechów laskowych kilka sztuk suszonej żurawiny kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowejCzasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj
Świat Ciasta