Rozpoczynamy kolejny tydzień, który będzie dla mnie wyzwaniem, nie miałam weekendu;/ a to dlatego, że zaczęłam studia podyplomowe, moje ambicje doprowadziły mnie do tego, że muszę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćLody, naleśniki, ciasta, ciasteczka, a nawet babeczki bardzo często podaje z różnymi smakowitymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się sosy, a jednym z moich ulubionych jest słony karmel , który pasuje do praktycznie wszystkiego… Jego przygotowanie nie jest trudne, więc naprawdę warto poświęcić te kilkanaście minut w kuchni, aby cieszyć się jego wyjątkowym i uzależniającym smakiem. Wegański słony karmel Do przygotowania tradycyjnego(...)zakręć i przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie. A może by tak zjeść słony karmel na śniadanie…? Pewnie, że tak! Upiecz klasyczne wegańskie gofry , gofry z płatków owsianych , placuszki bez jajek lub wegańskie naleśniki . Połóż na nich ulubione owoce, polej delikatnie słonym karmelem i delektuj się wspaniałym śniadaniem na słodko. Artykuł Wegański słony karmel pochodzi z serwisu Blendman.pl
BlendmanSerek z migdałów przygotowałam z masy pozostałej po mleku migdałowym . Jest delikatny i pyszny! Dodałam do niego jogurt naturalny, w związku z czym serek nie jest
Oryginalny smakSerek z migdałów przygotowałam z masy pozostałej po mleku migdałowym . Jest delikatny i pyszny! Dodałam do niego jogurt naturalny, w związku z czym serek nie jest
Oryginalny smakzawierają masła, ani jajek i są upieczone z mąki bez glutenu - dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie wegańskiej oraz bezglutenowej. Uwielbiacie chałwę? Spróbujcie tych ciasteczek, bo są "o niebo" lepsze! (około 13 sztuk) 1 szklanka mąki bezglutenowej (użyłam koncentratu mąki bezglutenowej) (*) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu (płynnego; płaskie) 5 łyżek pasty tahini 5 łyżek(...)zarumienione.) Ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo kruche i delikatne, ale później stwardnieją.) (*) Ja użyłam gotowego koncentratu mąki bezglutenowej, ale można użyć dowolnej mieszanki np. z mąki ryżowej, owsianej, kasztanowej itp. Wtedy należy dodać jej odrobinę więcej. Pastę tahini i inne produkty można nabyć tu (klik w zdjęcie
Di gotujeZróżnicowane menu – sprawdź ofertę cateringu dietetycznego w Bydgoszczy Catering dietetyczny jest skierowany przede wszystkim do osób, które chcą się odżywiać zdrowo i racjonalnie. Korzystając z
Cztery FajeryJeszcze co prawda nie ma pełnego sezonu na truskawki, ale powoli zaczynają się już pojawiać na półkach sklepowych czy straganach. Ja jestem niecierpliwa, więc desery
Czerwona PorzeczkaW końcu kiedy mam dostęp do internetu zaczęłam działać ;) Bardzo za tym tęskniłam i tak teraz popijając zieloną herbatę z imbirem, kiedy za oknem śnieg i
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćDomowe batoniki kakaowe są podobne do batoników Kinder Country! Są kaloryczne, trochę niezbyt zdrowe , ale są bardzo smaczne i jak wszystko zawierające kakao poprawiają humor. Bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzasami chce mi się szarlotki. Tak było i teraz, lecz tym razem zagościła u mnie pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu. W weekend zaszalałam ze słodkościami – w
Poezja smakunajpyszniejszy na świecie, o smaku i zapachu wiosny i lata. Pachnie tym, czym wiosna i początek lata pachnieć powinien. Truskawkami. Można go zrobić na 2 sposoby, na bazie z ciasteczek lub tradycyjnym biszkopcie. W wersji bez pieczenia – jest naprawdę super szybki do zrobienia. 3. Muffiny z truskawkami Wrzucam Wam przepis na muffiny z rabarbarem, ale oczywiście możemy je zrobić(...)papilotki. Preferuje i polecam foremki silikonowe wielokrotnego użytku. Mam zarówno 6-paki jak i foremki silikonowe pojedyncze. Bardzo wygodny produkt. Ciasto wyskakuje z nich niemal samodzielnie. 4. Placuszki owsiane z sosem truskawkowym Podaje Wam /klik na zdjęcie/ przepis na placuszki owsiane z dodatkiem twarożku. Sos truskawkowy, który proponuje do polania, to zblendowane lub rozgniecione widelcem truskawki, z odrobiną cukru białego
W KawiarenceDziś piątek ;) w końcu mogłam się wyspać i poświęcić więcej czasu na śniadanie bez presji że zaraz muszę wychodzić, po standardowych czynnościach takich jak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJuż bardzo dawno nie piekliśmy muffinek, aż do wczoraj, bo właśnie tak mnie jakoś "naszło" że postanowiłam coś wykombinować. I pokombinowałam: zużyłam resztę mleka kokosowego (pozostało od pieczenia ciasteczek), przeanalizowałam dotychczas przez nas pieczone muffinki i stworzyłam na ich bazie nowy twór, dodając nasze ulubione dodatki, wyszły cudowne- delikatne, mięciutkie i bardzo wilgotne i co najważniejsze nic nie tracą(...)proszku do pieczenia - 2 szczypty sody - 1/3 łyżeczki soli - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru) Składniki mokre: - 2 jajka - 200ml mleka kokosowego - 50g oleju kokosowego - 1/3 szklanki mleka ryżowego lub owsianego (ewentualnie zwykłego) Dodatkowo: - po ok.3 maliny mrożone na muffinkę - trochę wiórków kokosowych do posypania (nie trzeba) W jednej trochę większej misce wymieszać dokładnie suche składniki. W drugiej (może być mniejsza
Smaczne Zdrowefloat:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Składniki: Składniki na spód: 300g ciastek owsianych (u mnie Bonitki z Biedronki) 100g masła (wcześniej wyciągniętego z lodówki, miękkiego) Składniki na wierzch ciasta: ok. 350 g gotowej masy kajmakowej 2 duże banany sok z cytryny do delikatnego(...)mlecznej – wedle uznania) wcześniej schłodzonej i startej na tarce – do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Wykonanie: Ciasteczka pokruszyć za pomocą tłuczka lub w blenderze (do konsystencji mokrego piasku), połączyć z miękkim masłem i wyrobić jednolitą masę. Blaszkę (najlepiej małą formę do tarty o średnicy 20-21cm) wyłożyć
Kulinarne PrzebojeSkładniki na ok. 30 sztuk: 1 jajko L 80 g cukru brzozowego zmielonego na puder (ksylitolu) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (ok. 50 g) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ok. 150 g) 2,5 łyżki ciemnego kakao (ok. 25 g) 140 g masła ekstra 1 laska wanilii (nie konieczne - ale warto!) + mąka(...)Rozpłaszcz powstałe ciasto i włóż do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 15-20 min. 5. Blat do wałkowania oraz ciasto podsyp mąką. Rozwałkuj je i powycinaj ciasteczka. 6. Włóż do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz ok. 10 min. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 3 ciastek (1/10 całości): 191 kcal 3,5 g białka
Vroblewska-fitlife