Jeśli wypróbowaliście już przepis na domowy karmel i jakimś cudem nie został jeszcze w całości zjedzony z lodami ;) możecie wykorzystać go w tym przepisie. Pyszne bananowe
Ciastkozercyposmarować żółtkiem jajka lub też tłustym mlekiem. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i skuteczny. O orzeszku! Uwielbiam orzechy i chętnie dodaje je do ciast i ciasteczek. Aby ułatwić sobie ich obieranie ze skórki warto przelać je wrzątkiem a następnie zimna wodą. Orzechy warto przeprażyć (ale nie spalić!) na suchej patelni (lub w piekarniku) przez około 10 minut(...)również możemy pozbyć się skórek. Warto tez orzechy oprószyć mąką, nie utoną w cieście. W cieście z orzechami warto 2 łyżki masła czy margaryny zastąpić 2 łyżkami masła orzechowego – ciasto będzie bardziej aromatyczne! Kto tu bije pianę? Ubita piana z białek to nieodłączna część wielu wypieków i podstawa biszkoptu. Ubija się ja w prostym celu – aby dodać ciastu lekkości
Pyry na GazNa każde Święta u mnie w domu oprócz pierników robiliśmy malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać
CiastkozercyChrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów. Zdrowsze od tradycyjnych, a jakie smaczne... Składniki: 100 g płatków owsianych górskich 6 łyżek mąki pszennej 1 jajko 4 łyżki zmielonych orzechów 100 g masła 5 łyżek cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodać jajko i orzechy. Osobno wymieszać(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i płatkami owsianymi. Dodać do masy jajeczno-orzechowej i wyrabiać ciasto do połączenia składników. Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Dopiero gdy wystygną, zdjąć
wyzwania kuchennePiekąc różnego rodzaju ciasta, ciasteczka bułeczki zaczęłam się dnia pewnego zastanawiać dlaczego właściwie nigdy nie upiekłam tortu. W zasadzie ciasto takie samo jak robiłam do tej pory tylko, że w okrągłej blaszce. Nie wiele więcej się zastanawiając postanowiłam upiec tort. Jak zwykle okazało się, że moje plany na temat wyglądu tortu okazały się nie spójne z stanem(...)rzeczywistym. Tort wyszedł gdzieś dwa razy większy niż zamierzałam, (no trudno lepiej w tę niż w druga stronę). Biszkopt orzechowy wyszedł mi tak duży, ze uzyskałam z niego 6 całkiem sporych krążków. Do tego zrobiłam kawową masę i przełożyłam nią poszczególne krążki, a resztę masy wyłożyła wierzch i brzegi tortu. Wszystko było gotowe, nie zajęło mi to dużo czasu
ciastkarnia na kruchym spodzieśmietankowym 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 3 łyżki przegotowanej, chłodnej wody Masa orzechowa z mascarpone: 250 gram mascarpone 150 gram białej czekolady 5 łyżek śmietanki kremówki 30 % 1 szklanka mielonych (grubo) orzechów włoskich Masa kawowa: 4 łyżki przygotowanej ( powyższej ) masy orzechowej 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 50 gram białej czekolady Masa śmietanowa(...)mielonych orzechów i mieszamy szpatułką. Cztery pełne łyżki masy odkładamy do mniejszej miseczki, resztę wykładamy na przygotowany w tortownicy, naponczowany spód biszkoptowy. Masa kawowa: Do odłożonej masy orzechowej dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy i łączymy z kremem, który następnie równą warstwą wykładamy na masę serową. Wygładzamy powierzchnię
Kronika PiekarnikaSkładniki masło orzechowe, 6 łyżek kopiastych mąka pszenna, 1 szkl cukier, 3/4 szkl czekolada gorzka lub mleczna, 100g jajka, 2 szt aromat waniliowy, kilka kropel cukier, kilka łyżek do obtoczenia Przygotowanie Czekoladę drobno siekamy. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dokładnie, ręcznie wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy każdą kulkę w cukrze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy(...)temperaturze 170st z termoobiegiem około 12-15 minut. Z przepisu wychodzi około 30 sztuk ciasteczek
Gotowanie moimi oczamirisotto. Można go dodawać do zup, które z powodzeniem zagęści. Sposób gotowania: Kubek ryżu wsypać do 1,5 kubka wody. Ryż jest bardzo odżywczy o charakterystycznym orzechowym smaku - zawiera błonnik, magnez, żelazo i witaminy z grupy B. Wymaga dłuższego gotowania niż ryż biały. Jest dobrym dodatkiem do farszów. Słonecznik łuskany 250 g BIOOAZA: "Ekologiczne ziarna(...)oraz niacyny (witaminy PP), a także składników mineralnych: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Mogą one być jadane na surowo, prażone lub stosowane do wypieków ciast, herbatników i ciasteczek. Zarówno do dań pikantnych jak i słodkich, dań z ryżu, makaronu, zup, zielonych sałatek." Skład: 100% ekologiczny słonecznik łuskany Gramatura: 250 g Opakowanie: Woreczek Kraj pochodzenia: Grecja Wartość energetyczna
Różowa kuchniaGotowe kieliszki czekoladowe, przepyszny mus czekoladowy i kawałki orzechów- świetna słodycz do przygotowania w kilka chwil. Składniki: 50 gotowych korpusików czekoladowych ze sklepu CUKIETERIA
Z Majeczką w kuchniDziś sobota, może zdążycie jeszcze przygotować na jutro. Ciasto jest pyszne a krakersy bardzo fajnie chrupią pod zębami... Zapraszam! Składniki; 7 jajek 3/4 szkl. cukru 1
Radość kipiąca uśmiechem.Witajcie, początek tygodnia to dobry moment, żeby zrobić coś słodkiego!:) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka Jeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła(...)jakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko
Health-Fit-LifeWitajcie, początek tygodnia to dobry moment, żeby zrobić coś słodkiego!:) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka Jeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła(...)jakich dodatków użyjecie;) Składniki Spód - 80 g mąki owsianej - 30 g syropu daktylowego lub innego płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko
Health-Fit-Lifegram masło 120 gram Masa I: ryż preparowany 1 i 1/2 kubka mleko 1/4 szkl. mleka czekolada mleczna 200 gram Masa II: twaróg chudy 500 gram masło orzechowe 300 gram mleko skondensowane słodkie 305 ml ( jedna mała puszka ) żelatyna 5 łyżeczek + mleko 1/2 szkl. mleko 3/4 szkl. Wierzch: masa krówkowa 4 łyżki (np. gostyńskie) mleko(...)blenderze, robocie lub utłuc wałkiem na miał. Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do herbatników i wymieszać ( powinna powstań konsystencja mokrego piasku ). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasteczka. Dokładnie ugnieść. Masa I: Mleko podgrzać w garnuszku. Dodać posiekaną czekoladę i rozpuszczać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada będzie płynna. Lekko przestudzić i dodać ryż. Wymieszać
Kuchnia Paulettesmnie kakaowe) KREM: 350g miękkiego masła 3/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru waniliowego 400g pełnego mleka w proszku 1 duża puszka kajmaku orzechowego POLEWA: 1 gorzka czekolada 2 orzechowe czekolady 2 łyżki masła 2 łyżki wody 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych Przygotowanie: KREM: Płynne mleko i cukier zagotować, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę.Wlać mleko z cukrem i mleko(...)POLEWA: Składniki polewy umieścić w rondelku, rozpuścić na maleńkim ogniu. Odstawić do przestudzenia. SKŁADANIE: W blaszce o wymiarach 25x35cm ułożyć jedną warstwę herbatników, połowę masy mlecznej i drugą warstwę ciasteczek. Na niej rozsmarować kajmak, przykryć znów herbatnikami. Wyłożyć pozostały krem, ostatnią warstwę herbatników. Polać ostudzoną polewą. schłodzić całość w lodówce
Cakes By Kejtskładniki na ciasto miodowe: 600 g mąki 110 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 200 g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki sody
Domowy Smak Jedzenia