ciasteczka orzechowe - 2468 przepisów (strona:117/165)

DOMOWE MARKIZY 154

Cookiesssss 🤤 Dziś wpadłam na zdrowe i domowe zastępstwo sklepowych z toną cukru i chemii ciasteczek Składniki: 90 g mąki żytniej 1 jajo woda 100 g twarogu olej kokosowy do smażenia 1. Mąkę,jajo i wodę wymieszać do konsystencji masy wygodnej to smażenia ( lekko gęstawa) 2. Rozgrzewamy patelnie, rozpuszczamy olej i smażymy mini placuszki (wielkości małej łyżeczki) 3. Czekamy jak ostygną(...)przekładamy je zmiksowanym twarogiem. Wkładamy do lodówki na godzinę (schłodzone lepiej smakują 🤗 ) Możecie dodać wedle uznania więcej dodatków np: kakao, masło orzechowe, bakalie itp. Ja dziś wybrałam wersje "light" 😜 Makro: 452,9 kcal

Zdrowie i pysznie na talerzu
Szukamy alternatywy dla mąki pszennej! 188

również w celu zwiększenia ogólnej wydolności energetycznej, wytrzymałości i kondycji. Mąka migdałowa ( click )- stanowi idealną alternatywę dla tradycyjnej mąki w słodkich wypiekach. Nada się idealnie do stworzenia tortów, ciast, ciasteczek. Może posłużyć jako dekoracja deserów i posypka sałatek. Perfekcyjna do zup i sosów. Mąkę migdałową można zastosować jako dodatek do naleśników i panierkę. Może również być wykorzystana do stworzenia mleka(...)wodą źródlaną i syropem z agawy i zmieszać na wysokich obrotach w blenderze. Może być również dodana i zmieszana w blenderze ze świeżo wyciskanym sokiem, napojem kakao lub mlekiem orzechowym, tworząc w ten sposób napój bogaty w substancje odżywcze

Mia Cucina Sofieta
Ciastka z cebulą 281

Jak wcześniej wspominałam ciasto francuskie znakomicie smakuje zarówno na słodko jak i przygotowane w wersji wytrawnej. Proponowane przeze mnie ciastka znakomicie sprawdzają się jako przekąska np

Kuchnia Pełna Pasji
Drożdżówki z cynamonowo-orzechowym nadzieniem 73

Uwielbiam rozpieszczać rodzinę drożdżowymi wypiekami. Szczególnie jesienią, kiedy już samo ich przygotowywanie wprowadza do domu cudowny nastrój błogiego spokoju. Dlatego mam dla Was przepis na mięciutkie

Fitsweet.me
CIASTO WIEWIÓRKA 181

Pachnące cynamonem,orzechami i pieczonymi jabłkami. Jesienne ciasto wiewiórka, wraz z kubkiem ciepłej herbaty poprawi humor w te ponure, deszczowe dni. To mogę Wam zagwarantować. Składniki

Z Majeczką w kuchni
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-OWSIANE BEZ PIECZENIA 395

robiła je dla mnie i dla brata. Przepis został jednak zapomniany i postanowiłam wypróbować ten- nie różni się wiele od przepisu mojej mamy. Ba, powiedziałabym nawet, że jest lepszy!:) Ciasteczka są bardzo delikatne, i rozpływają się w ustach. Może i nie wyglądają cudownie...ale wynagradzają to swoim smakiem! Warto spróbować:)) Przepis znalazłam tutaj , jednak troszkę go zmodyfikowałam. Składniki(...)łyżki kakao (ja dałam 2 zwykłe i 1 pokruszonego surowego kakao) -140g niesłodzonego, skondensowanego mleka -3 szklanki płatków owsianych (2 błyskawicznych i 1 górskich) -3 łyżki masła orzechowego (użyłam słonego) -0,5-1 łyżki nutelli (nie trzeba) Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać masło orzechowe. Pierwsze 5 składników zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować 1 minutę

Smaczne Zdrowe
Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem 137

Sałatka z arbuzem serem feta i szpinakiem  Najlepsza sałatka na upały Sałatka z arbuzem fetą i szpinakiem, posypana pestkami dyni i nasionami konopi jest idealną

Cztery Fajery
KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA 141

Ciecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów(...)gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego (wit. B9), który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu. Kwas

Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #45 - CIECIORKA 141

Ciecierzyca (cieciorka) to roślina strączkowa o lekko słodkawym, orzechowym smaku. Popularna jest w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Jest dobrym źródłem białka roślinnego, dlatego ceniona jest przez wegetarian i wegan. Polecana jest również dla osób na diecie bezglutenowej oraz chory na celiakię. Najpopularniejsze potrawy z udziałem cieciorki to hummus oraz falafel. Świetnie się też sprawdzi jako składnik do sałatek, makaronu, sosów(...)gulaszu, a także jako farsz do pierogów. Można ją też zmielić na mąkę i użyć do wypieku chleba, ciast, ciasteczek... Ciecierzyca poza walorami smakowymi, posiada również liczne właściwości zdrowotne. Jest bogatą skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim to prawdziwa kopalnia kwasu foliowego (wit. B9), który jest bardzo ważny dla kobiet w ciąży, gdyż zapobiega występowaniu wad wrodzonych płodu. Kwas

Kuchnia MagdaLeny
Owsianka w formie ciasteczek wegańskich 120

gałki muszkatołowej 2 łyżki melasy/syropu z agawy/klonowego lu b cukru trzcinowego Przygotowanie: Daktyle zalej 100 ml gorącej wody o odstaw na 15-30 minut, po czym zblenduj z masłem orzechowym i melasą. Płatki owsiane zblenduj dosyć drobno, połącz z papką daktylową i pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto schłodź przez chwilkę (15 minut w lodówce) Porcje ciasta odmierzaj dużą łyżką (taką(...)grubsze niż 5 mm Piecz w temp. 180 C przez 10-12 minut na środkowej półce piekarnika. Smacznego! ps. Ciacha spokojnie wytrzymają tydzień i dłużej. Artykuł Owsianka w formie ciasteczek wegańskich pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Sernik z orzechowym spodem i kruszonką 245

gustu. Jeśli chcecie aby kruszonka również miała orzechowy smak możecie zastąpić płatki owsiane mielonymi orzechami. Sernik z orzechowym spodem i kruszonką Składniki : Spód : 3 łyżki masła 250 g ciastek orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł(...)waniliowego ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości) 5 białek 5 żółtek aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka i orzechy mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.  Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi

Mania Gotowania
Placuszki szpinakowe z kozim serem i sosem jogurtowo-orzechowym 145

Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa

Oryginalny smak
piernik staropolski dojrzewający 376

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 200 g cukru 250 g miodu 60 ml mleka 2 jajka 40 g przyprawy do piernika

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z nutellą i masłem orzechowym 191

dziś - skończyć tort, upiec bułki czosnkowe (czy może być coś lepiej pasującego do grilla?) i może taki jeden cudaczny chlebek, który znalazłam w czeluściach internetu... I babeczki. Albo ciasteczka. A najlepiej to jedno i drugie - dzieci będzie pięć sztuk, a i te większe, i mniejsze, wolą małe słodkości niż tort, jak piękny i dobry by nie był (jeszcze nie wiem(...)zimno najlepiej. Ok, niech będzie i tak... Myślałam długo, czym by tych jego współpracowników uraczyć. Najpierw wpadła mi do głowy nutella, później orzechy. Ale jak tu zrobić warstwę orzechową, żeby była kremowa i pyszna? Trzeba by je zmielić... A wtedy wyjdzie co? Masło orzechowe przecież! Połączyłam więc to wszystko w jedno, i wyszedł mi całkiem zgrabny serniczek. Jak smakowała całość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
sernik z orzechami 141

składniki na ciasto kruche: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 4 żółtka 3/4 kostki masła lub margaryny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Domowy Smak Jedzenia