pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie. Do ciastek wykorzystałam cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Zrób to smacznieWszystko nawiązuje do świąt. Nawet codzienna kawa, którą pije przygotowywana jest w odświętny sposób. Z polewą czekoladową, konfiturą malinową, z dodatkiem laski wanilii i ciasteczek piernikowych. Z miodem pszczelim, z przyprawą korzenną do smaku i odrobinką, dosłownie, tahini do smaku. Przepyszna, z pewnością tylko od święta, kawa idealna. Za sprawą zbożowej kawy Inka napój jest pełen zdrowia, za sprawą
Mango PapajaWitam cieplutko :) Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo pyszne ciasteczka makowe przełożone kremem mascarpone z cynamonem. Ciasteczka pysznie pachną i tak samo smakują. Polecam podać z filiżanka aromatycznej kawy. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 20 dag masła lub margaryny 2 żółtka 1 lekko kopiasta
IzabelawkuchniPyszne kruche ciasteczka orzechowe przełożone dżemem morelowym z polewą czekoladową. Tak do poobiedniej kawy, na przyjęcie urodzinowe, na Boże Narodzenie. Składniki ciastek orzechowych: 30 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru pudru 10 dag zmielonych orzechów 2 żółtka cukier waniliowy szczypta imbiru szczypta soli kilka kropel soku cytrynowego Przełożenie: marmolada/dżem morelowy 100 g czekolady + łyżka masła(...)oraz sok cytrynowy i szybko zagnieść ciasto. Z zagniecionego uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto wałkować na grubość 3 mm i wykrawać ciasteczka i układać na tacach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-200 °C na złoty kolor. Po upieczeniu zdejmować z blach i studzić na kratce. Zimne
Rodzinka w kuchnirozmaitymi serami, wędlinami, mięsem, warzywami, sosami, nawet w wersjach na słodko. Takie mini porcje francuskich babeczek ze śmietankowym kremem z karmelizowanymi owocami, do kawy. Wspaniałe! Lubię przygotowywać ruloniki, ślimaczki, palmiery, krążki, roladki, tartaletki, ciasteczka kwadratowe, okrągłe czy trójkąciki z ciasta francuskiego, nawet szybkie grissini z makiem czy gruboziarnistą solą. Ciasto francuskie sprawdza się naprawdę kulinarnie, jest wygodne, inspiruje do tworzenia
Zasmakuj Kuchnidopadnie mnie ciasteczkowy głód. Zazwyczaj jedna sztuka wystarcza, ale gdy upiekłam te ciasteczka, na jednym niestety się nie skończyło... Ale sumienie zagłuszam tym, że ciasteczka są pełne wartościowych składników:) Do kubka mleka lub zbożowej kawy są idealne! Składniki (na ok 35 sztuk): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mąki pszennej razowej (dałam graham typ 1850) 1/3 szklanki mielonych orzechów
Obiad gotowypokruszone ciasteczka oreo wraz z kremem (plus krem zeskrobany z wcześniejszych ciastek). Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę i rozprowadzić równomiernie na cieście, Pozostałe ciasteczka oreo zmielić na drobny proszek (np. w młynku do kawy) i posypać przez sitko cały wierzch ciasta. Ciasto udekorować wedle uznania np. żelowymi dżdżownicami
Passions hobbies lifePyszne, aromatyczne i mocno migdałowe ciasteczka rodem z Toskanii. Idealnie smakują zanurzane przed zjedzeniem w kawie lub deserowym winie "Vin Santo". Dotychczas zaopatrywałam się w nie w marketach, polując na tzw. "włoski tydzień". Aż do dzisiaj, od teraz piec będę je sama :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia w opałachSerniczek jest delikatny, orzeźwiający i rozpływa się w ustach. Idealny z filiżanką dobrej kawy. Wypróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie. Spód: 210 g ciasteczek digestive 60 g masła Sernik: (Składniki w temperaturze pokojowej) 700 g sera na serniki 6 jaj 150 g cukru budyń waniliowy 4 dojrzałe banany sok z 1 cytryny Galaretka: 2 banany galaretka cytrynowa Spód: ciasteczka bardzo
Smakołyki AsiMoja babeczkowa lista „do zrobienia” jest długa na kilkanaście pozycji, ale czasem piekę coś konkretnego, bo przeglądając szafkę ze słodkimi różnościami wpadnie mi w
CiastkozercyZłożyć i pozostawić do wysuszenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku 3-4 tygodnie Uwagi: zamiast cukru użyłam do ciasta jak również do posypania ciasteczek ksylitolu. Zmieliłam go wcześniej na puder w młynku do kawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Chyba wszyscy znamy i lubimy te ciastka. Tym razem dostałam przepis od koleżanki i nareszcie wyszły! Już 2 razy wypróbowałam przepisy z internetu i wychodziły strasznie
W kuchni bez szafekTo najlepsze ciastka owsiane domowe jakie jadłam do kawy. Do ciastek można dodawać przeróżne dodatki, to na co mamy ochotę i to co lubimy. Składniki: 150
Smaczne Potrawyczarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru, co z resztą w ostatnim czasie i tak okazuje się być strasznym burżujstwem. Poza kawą serwowano do picia herbatę lipową, natomiast tradycyjne ciasta i ciasteczka na deser, zastępowano tzw. ciasteczkami wiekuistymi, nazywanymi tak z powodu wyjątkowej trwałości (można je jeść jak piernik, nawet pół roku po upieczeniu). Poza wymienionymi wyżej
Przepysznik - BLW i nie tylkogram serka mascarpone 100 gram śmietany 30% 50 gram cukru pudru ½ szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 25 ml wódki Wiórki czekoladowe (najlepiej zmrożone) Wykonanie: Zaparzyć kawę i dodać do niej alkohol. Następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami petit beurre. W między czasie ubić śmietankę z cukrem pudrem, dodać do serka mascarpone i dokładnie wymieszać. Przekładać na przemian warstwami skruszone, namoczone ciastka oraz
Tradycyjna Kuchnia