Witam Was!Cantucci, cantuccini, biscotti di Prato - czyli włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii (z miasta Prato). Idealnie smakują z kawą.Można je upiec z różnymi dodatkami jednak najpopularniejsze są migdały i skórka z cytrusów czy to cytryn, czy pomarańczy.Co w nich szczególnego? Pieczemy je dwukrotnie, końcowy efekt przypomina znane przez nas sucharki, jednak ich nie uświadczymy z tak pysznymi
Pora coś zjeśćsposób dom niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować!Dwa słowa o mielonych migdałach:Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach(...)białka - 4- cukier - 3/4 szklanki- sól - odrobinka* Masy kawowa i migdałowa - - masło, kostka,- cukier puder, 1/2-3/4 szklanki,- żółtka, 4- amaretto (najlepiej alkohol, ale może być też syrop)- kawa marcepanowa, do smaku (tu ją kupisz),- migdały mielone, do smaku (tu je kupisz),- serek mascarpone, 250 g+ 3-4 kostki mlecznej czekolady i płatki migdałowe.WYKONANIE:* biszkopt:Ubijamy jajka z cukrem
Wypisz Wymalujracji niedawnego zakończenia sesji (miejmy nadzieję, że z sukcesem), pierwszy post na tym blogu będzie o przepysznych, kruchutkich i kokosowych ciasteczkach - bo to właśnie na ich robienie nie było czasu w ciągu ostatniego miesiąca. Są idealne do kawy, a także do zwykłego pochrupania podczas relaksu w czasie ferii. Mnie, jako zdecydowaną fankę kokosowych pyszności ciasteczka te zadowalają w pełni. Składniki
psgotujemyskładniki: 1-2 opakowania wafli 200-250 g masła 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 250 g cukru lub do własnego smaku 125 ml mleka
Domowy Smak JedzeniaCiastka półkruche z makiem - kuchnia podkarpacka Niewielkie lekko chrupiące ciasteczka z dodatkiem maku to miły dodatek do popołudniowej kawy. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a im dłużej się je chrupie, tym bardziej docenia się ich smak. Przepis na te małe słodkości pochodzi z publikacji „Brzosteckie przepisy kucharskie”, a podała go pani Grażyna Maziarz, jako jeden z tradycyjnych lokalnych przepisów(...)Dodajemy jajko, żółtko, proszek do pieczenia, śmietanę i mak. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, podsypujemy delikatnie mąką. Ciasto grubo rozwałkowujemy (na grubość około 1 cm ) i wycinamy niewielkie ciasteczka. Każde ciasteczko smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Ciastka układamy na foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta
Trzeci talerzwolnych dni. Dzisiaj coś dla prawdziwych kawoszy. Uwielbiam zapach lawendy i nie raz zdarzyło mi się jeść coś z jej użyciem, m. in. bezy, ciasteczka i inne desery, lecz nigdy nie piłam lawendowej kawy. Chciałam poeksperymentować, w wyniku czego powstała wspaniała, aromatyczna kawa, którą zaskoczycie swoich znajomych! Składniki: - mała szklanka zaparzonej kawy tak jak lubicie (np. 1 espresso wlewamy
Be Fit Be StrongCoś pysznego, coś małego, coś słodkiego...Czyli COŚ do kawy, a ostatnio to tylko do herbaty :) Idealne jeśli nie zjemy ich od razu, ząb czasu się ich nie ima :)Ciasteczka kakaoweSkładniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 łyżka kakao1 łyżka cappuccino czekoladowego1 żółtko125 g margarynyPrzygotowanie:Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem na jednolitą, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao
Lawendowe NieboSerwus! Witamy po nieco dłuższej nieobecności, która spowodowana była wirem obowiązków na uczelni.. Jutro jest ostatni dzień letniego semestru, a z uwagi na to, że
Symfonia Smakówzrobić na podwieczorek! Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm) Ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 140 g masła Masa czekoladowa: 200 ml mleka 60 g masła 260 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka 150 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady Masa śmietankowa: 360 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej(...)kilka łyżek soku z cytryny do skropienia bananów Przygotowanie: Ciasteczkowy spód: W malakserze, blenderze lub w młynku do kawy zmiksować płatki owsiane, ale niezbyt mocno, by nie uzyskać czystej mąki (tylko do momentu, aż powstaną "wiórki"). Do płatków dodać kruche ciasteczka, zmiksować, aż drobno sie pokruszą. Masełko stopić w garnuszku, a po lekkim przestudzenia wlać do ciasteczek z płatkami
Nastoletnie Wypiekaniepiekłam na moje urodziny. Ciasto udało się doskonale, miało aksamitną konsystencję, migdałowo-kawowy smak i wyrazisty, kakaowy spód. Sernik migdałowy dobrze smakuje podany z kawą i kieliszkiem likieru Amaretto. Składniki na spód sernika: 180 g ciasteczek digestive 70 g masła 4 łyżki migdałów w płatkach 5 łyżeczek kakao Masa sernikowa: 0,7 kg twarogu na sernik (trzykrotnie mielonego
Codziennik Kuchennyciastek. Lepiej użyć masła niż margaryny. Szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml. * Ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Ciasteczka pieczarki zaskoczyły mnie nie tylko swoim wyglądem. Kruche, wręcz piaskowe, idealne do kawy lub herbaty. A naprawdę – zwyczajnie wymagają czegoś do popicia. Ale nie mogę powiedzieć, że to ich wada, bo rozpływają się w ustach. Strukturą
mojewypiekiinietylkogalaretka przezroczysta np. Winiary MASA ŚMIETANOWA: 330 ml śmietany 30 % 400 ml jogurtu greckiego 2-3 łyżki cukru pudru ciasteczka oreo lub ich odpowiednik 154 g 2 łyżki żelatyny ORAZ: 0,5 opakowania okrągłych biszkoptów (z Biedronki) kawa do nasączenia WYKONANIE: SERCA: Najlepiej dzień wcześniej rozpuścić wiśniowe galaretki w 2 szklankach wody. Rozlać do jakiegoś płaskiego naczynia (wyłożyć folią spożywczą(...)miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć wlewamy parę łyżek masy na galaretkę i wyrównujemy. Do pozostałej masy wsypujemy pokruszone ciasteczka i mieszamy łyżką. Wlewamy połowę masy, wyrównujemy oraz układamy pokrojoną galaretkę. Zalewamy ją pozostałą masą. Biszkopty dobrze nasączamy w kawie i układamy na torcie wypukłą stroną w krem, jeśli trzeba docinamy. Tort nakrywamy folią i chowamy do lodówki na całą
Pani na deserdekorujemy listkami melisy i kuleczkami Smacznego :) MAŁA RADA: Taki deser możemy również zrobić w niewielkiej foremce typu keksówka. Zamiast spodu z ciasteczek możemy wykorzystać okrągłe biszkopty (trzeba trochę przyciąć do wielkości blaszki i nasączyć w kawie
Pani na deserDzisiaj polecam przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe przełożone konfiturą z płatków róży. Przygotowanie ciasteczek zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Ciastka to idealny deser do kawy lub herbatki. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 4 jajka, 5 łyżek cukru, 1/2 szklanki mąki, 1,5 łyżki suchego maku, 1/2 słoiczka konfitury z płatków róży Polska Róża . PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam(...)przerywając ubijania dodaję stopniowo cukier oraz żółtka. Na końcu wsypuję mąkę. Delikatnie mieszam. 2. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą nakładam łyżką niewielkie porcje ciasta formując okrągłe ciasteczka. Ciastka posypuję makiem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Przestudzone ciasteczka smaruję konfiturą z płatków róży i sklejam. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam konfiturę z płatków róży
Tradycyjna kuchnia Kasirano lub podaję ją do słodkiego deseru. Dzisiejsza wersja sama w sobie stanowi swego rodzaju deser, wiec… wystarczyły tylko zbożowe ciasteczka i… można było się cieszyć z wolnego dnia. Spróbujcie i Wy, polecam. A jaką kawę polecam? U mnie Mexico RFA Finca Muxbal z palarni CoffeeForYou. O palarni CoffeeForYou pisałam Wam już tutaj. Zachęcam do zapoznania się
Słodkie okruszki