myślę nad ostatnim snem. Doprawdy jakie to dziwne, że taki zwykły sen, szczypta urwanych myśli, potrafi tak zdominować człowieka, że się zawiesza. I przestaje pojawiać się pragnienie porannej kawy i myśl o śniadaniu; poranne słońce już nie jest tak wesołe. Hmpf... a może to strach? Zwłaszcza, kiedy sny lubią się spełniać... a czasami lubią. Z kulinarnej strony dawno nie gościły(...)bardzo trafiają w moje gusta:). I smakowo również:) Wychodzą puszyste, miękkie i aromatyczne a dodatkowo na drugi dzień smakują równie wybornie:) No i ta niespodzianka w środku, w postaci ciasteczka:) Bardzo chciałam użyć kakaowych, takich typu Oreo, ale niestety w pobliskim sklepie było tylko orzechowe a nie miałam za dużo czasu biegnąć po inne. Nie mniej jednak jestem z nich
My simple kitchenjesteście jednymi z nich? Polecam! Sernik przygotowuję na bazie przepisu na serniczki z kajmakiem , wersja kawowo-czekoladowa to moja wariacja na temat ulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają. Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki(...)Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się nie zapadnie. Jeśli w trakcie
KUCHARNIATiramisu jest włoskim deserem. Przepis jaki znajduje się u mnie nie jest przepisem oryginalnym, lecz również jest bardzo smaczny. Jest to deser dla osób, które nie
W kuchni u Monikiskładniki na biszkopt z makiem: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 szkl cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 50 g korzenia imbiru 50 g korzenia chrzanu 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 cytryny 150 g miodu (najlepiej spadziowy lub lipowy) dodatkowo: 10
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt kakaowy: 150 g mąki 150 g cukru 30 g kakao 6 jajek 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli
Domowy Smak JedzeniaMówi się, że śniadania to najważniejszy posiłek dnia. Niestety nie wszyscy są tego samego zdania.Wielu z Was wybiega z domu w pośpiechu i zamiast śniadania wypija kubek kawy i zagryza kawałkiem czekolady. Tak jest,prawda? Sama tak robiłam! Ale od pewnego czasu (chyba z wiekiem to przychodzi) jadam śniadania i staram się, aby za każdym razem było co innego(...)wszystko wrzucić do jajek. 3. Doprawić pieprzem, solą i ziołami. 4. Łyżeczką nakładać na rozgrzaną patelnię, smażyć do czasu aż się zarumienią. Zajrzyj również tu: 1. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 2. Pączki z serków homogenizowanych 3. Swojski Kopiec Kreta
My World by Dagmara Reklepszego jak słodka przekąska w piątkowy dzień. Domowe pieguski idealne do popołudniowej kawy, polecam serdecznie :) Staram się robić je co jakiś czas, robi się je bardzo szybko i tak samo szybko znikają :) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli pół kostki masła (100g) 1/4 szklanki cukru 1 jajko 100g czekolady mlecznej lub deserowej(...)pieczenia, sól) i dokładnie wymieszać. 4. Na koniec pokroić czekoladę na małe kosteczki i dodać do ciasta. 5. Na formie do pieczenia ułożyć papier do pieczenia i uformować ciasteczka (porcja na jedno ciastko - pół łyżki stołowej). Ciastka układać w odstępach. 6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 13 minut, termoobieg. Smacznego
Serce zamknięte w formie pysznościpiekłam... Pora nadrobić stracony czas, wszak czas bez domowych słodkości to czas stracony... :-) Jako, że majówka nadciągała wielkimi krokami pora była uzupełnić prowiant na wyjazd. Jako pierwsze przedstawiam Wam ciasteczka bardzo kokosowe, tzw. kokosanki. Dla nas (wielbicieli kokosu)- pyszności. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie wewnątrz, z czasem pewnie stwardnieją, ale podejrzewam, że u nas nie doczekają tego czasu... Z poniższych ilości(...)kokosowych - 3 łyżki pudru (dałam mielony ksylitol ) - 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego (lub kilka kropli dobrego olejku) Dodatkowo: - wiórki do obtoczenia (u mnie ok.50g) W blenderze, melakserze lub młynku do kawy zblendować wiórki kokosowe z pudrem i ekstraktem migdałowym. Ja miałam bardzo drobne wiórki kokosowe, więc nie blendowałam ich, wymieszałam je tylko z pudrem i ekstraktem. W misie miksera utrzeć
Smaczne Zdrowepłatków owsianych i kaszy jaglanej osłodzone pianką z daktyli, połączone kokosowym nadzieniem . Moje dzieciaki zjadają je bardzo chętnie, a ja bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki suchych platków owsianych 4 łyżki(...)równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące) 7. wstawiam ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. NADZIENIE DO CIASTEK: 200 g. wiórków kokosowych 2 łyżki mleka kokosowego (może być zwykłe) 3 łyżeczki miodu PRZYGOTOWANIE: blenduję
Upiecz sobie babeczkęwabi-sabi widać też na zdjęciach. Znajdziemy tu domowy makaron zwisający z oparcia krzesła, okruszki, zdjęcia już zjedzonego jedzenia i plamy na obrusie. Niedoskonałe, ale pełne miłości i naturalności. Kawa z mężem jest to ważniejsza niż robienie dobrego wrażenia na obcych. Jest też oczywiście sporo inspiracji dalekimi podróżami np. przyprawa masala tea dodawana do wszystkiego. W kuchni Mai Sobczak jest(...)wygląda kołduny nadziewane wege farszem, kakao z kurkumą i masala tea, budyń z kudzu, kimczi z resztek, syrop z hyćki i rabarbaru, brukselka ze śliwką i desery z okruszków ciasteczek. Jestem też fanką poetyckich nazw potraw tj. kompot z przypadkowych owoców i obierków z garścią chrustu z lasu. Jak napisał Charles Spence w “Gastrofizyce ” potrawa niekoniecznie ma być dobra. Wystarczy
Ugotowane pozamiataneJedzenie nie tylko powinno wspaniale smakować, ale także stanowić przykład malarskiej wręcz kompozycji. Dotyczy to także wypieków. Ciast, które można potraktować jako płaszczyzny do tworzenia fantazyjnych obrazów. Ciasteczek przypominających niejednokrotnie dekoracyjne miniaturki, które aż szkoda zjeść, bo tak są ładne. W okresie zbliżającej się Wielkanocy szukamy takich ślicznych wypieków, które nie tylko rozpłyną się w ustach, ale też pokolorują(...)twórczy sposób. Ozdabiając muffinki w zwariowany sposób. Jeśli zależy nam na zdrowszej wersji smakołyków, to zróbmy babeczki marchewkowe. Dobre na święta Wielkanocy, na deser, na dobry początek dnia do kawy. Muffinka w wersji bardziej dietetycznej Babeczka nie jest wskazana osobom, które są na rygorystycznej diecie. Ale jeśli po prostu dbamy o zachowanie linii i chcemy trochę obniżyć kaloryczność muffinek
KulinarneImpresje.plBył wtorek. Padło pytanie "zrobisz dziś coś słodkiego?", odparłam, że mam taki własnie plan!!! i upiekłam dwie blachy ciastek, jedne owsiane i wegańskie a drugie obłędnie
Dzieje kuchennej Wiewiórywłasnoręcznym ich wykonaniu. Przeczytałem mnóstwo informacji na ich temat, jednak ich domniemana kapryśność mnie ciągle odstręczała. Kilka dni temu zakupiłem specjalną silikonową matę, która upraszcza proces produkcji ciasteczek. Zmotywowało mnie to w końcu do podjęcia ryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz(...)krem pâtisserie:2 żółtka200 ml mleka 3,2%20 g mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej100 g cukru2 łyżki kwiatów hibiskusaMleko zagotować. Hibiskus zetrzeć na proszek w młynku do kawy, przesiać i wrzucić do mleka. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dalej miksując dodać mąkę i skrobię. Mleko zdjąć z gazu, dodać masę jajeczną, ciągle mieszając
Food Squarepełnej pięknych kolorowych kamienic, oryginalnych barów i restauracji. Dulce de Leche Dulce de Leche wygląda jak miejsce wyrwane ze scenografii filmowej. A dokładnie ze słodkiej baśniowej krainy. Ilość ciast, ciasteczek, tradycyjnych wypieków hiszpańskich, a także deserów spotykanych na całym świecie typu „carrot cake”, „red velvet” czy „croissantów”, robi olbrzymie wrażenie. Tutaj nie ma miejsca na minimalizm. Witryny uginają się(...)tutaj również śniadanie – do wyboru jest szeroka gama przeróżnych kolorowych kanapek i tostów, np. z awokado, hummusem, czy warzywami. Dodatkowo zawsze dostępna jest także opcja lunchowa i oczywiście kawa – od klasycznych po specjalności lokalu, np. pumpkin latte czy kawa z kremem dulce de leche. W weekendy przygotujcie się na długie kolejki i trudności ze znalezieniem wolnego stolika. Warto
Gotuj po hiszpańskuPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Co prawda mają dwa rodzaje czekolady, ale możecie zamienić je na gorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie(...)Dodatkowo: 40g czekolady mlecznej 40g czekolady białej Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem
Di gotuje