prowadzenia blogów podróżniczych jak wyglądały ich początki i jak prowadzi się takiego bloga. Uwielbiam zaczytywać się w historiach o podróżach, była to dla mnie świetna rozrywka do porannej kawy. Od dłuższego czasu zaczytuję się w fascynującej opowieści Juli o Australii. Nawet kiedy pisze o pająkach i pijawkach, chłonę każdy tekst z uśmiechem na ustach i myślę sobie – O Julka(...)sama siedziała na tej sali przy boku najpopularniejszego czarodzieja. Jednak ja nie o tym – poczujcie Halloween w trochę innym kierunku ;) Paluchy wiedźmy to podstawa, ale co powiecie na ciasteczka, w które jednak ciężko byłoby się wgryźć – poznajcie przepis na lekko przerażające ciasteczka na Halloween. U Diany z bloga Bardziej lubię książki niż ludzi zaczytuje się już od jakiegoś
Pink EnvelopeSkładniki na podane proste ciasto z brzoskwiniami mamy prawie zawsze w domu, mąka, olej, jaja, jakiś owoc, cukier. .. Bez miksera! Wystarczy kuchenna trzepaczka, rózga. Owoców możecie
Zasmakuj KuchniPyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie nieco jaśniejsze i miększe, to pieczcie je w niższej temperaturze. Najlepiej przeprowadzić na 2-3 sztukach test, dzięki któremu zbadacie(...)roku, a Świąt jeszcze nie było Dziwnym trafem znikają z naszej słoja z ciastkami. Hmmm… Nie ma to jak zimową porą pyszny, domowy pierniczek, do kawy. Zapraszam również na przepis na świetny lukier królewski. Gęsty lukier, idealny do zdobienia pierniczków. Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania
Mieszam w Garnkuwłaśnie skończyły w ciastkach przygotowanych według inspirującego przepisu z bloga creme de la crumb . Ciastkach nietypowych- miękkich i wilgotnych, z niezwykle dekadenckim lukrem. Polane nim świetnie pasują do gorzkiej kawy, a same idealnie pasują na śniadaniową przekąskę. Najlepsze tuż po upieczeniu, ale drugiego dnia też zachwycą miękkością. Ktoś coś? CUKINIOWE CIASTKA Z KREMOWĄ POLEWĄ 200g tartej cukinii (najlepiej utrzeć(...)jajko, oba cukry i cukier wanilinowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, sodę, sól i cynamon. Dokładnie łączymy suche i mokre składniki. Masa jest dość rzadka- no worries. Blachę do ciasteczek wykładamy pergaminem. W dość dużych odstępach umieszczamy po łyżce ciasta (ciastka rozlewają się trochę i rosną) i pieczemy 12-15 minut, aż nabiorą delikatnie złotego koloru. Czekamy aż ostygną, zanim
les mirabellesTego aromatu przed Świętami Bożego Narodzenia zabraknąć nie może, domowa przyprawa do piernika to rarytas sam w sobie!. U mnie właśnie zapach rozpanoszył się w całym
Apetyczna babeczkaDziś przepis na bardzo miękkie pierniczki, nadające się zarówno do przechowywania, jak i do bezpośredniego spożycia zaraz po upieczeniu. Najfajniejsze w nich jest to że można
Kuchenne aromatyDziś coś słodkiego. Domowe herbatniki. Jedne z najlepszych ciasteczek. Musicie je zrobić, naprawdę! z podwójnej porcji 🙂 Dla fanów domowych ciastek, dla mających ochotę pochrupać coś słodkiego. Pyszne i banalnie proste. Jeszcze tylko składniki: 100 g masła śmietankowego (w temperaturze pokojowej) 2 szklanki mąki pszennej 0,75 szklanki cukru pudru 100 ml śmietanki kremówki 30% szczypta soli Wszystkie składniki(...)piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15-20 minut, aż brzegi herbatników się zrumienią. Możemy je przechowywać (jeśli coś zostanie) w pudełku. Smakują pysznie z mlekiem, herbatą, kawą lub same 🙂 Artykuł Domowe herbatniki pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokiobdaruję rodzinę i znajomych. Co jeszcze upiekę? Makowiec, keks i coś jeszcze, ale na razie się zastanawiam:) Lubię jadalne prezenty, szczególnie te zrobione własnoręcznie. Domowe pralinki, śliwki w czekoladzie, ciasteczka. Jako jeden z takich słodkich prezentów polecam daktylowe trufle. Są niezwykle proste do zrobienia, nie zawierają cukru. Swoją słodycz zawdzięczają daktylom i rodzynkom, a jedna taka kulka to spora dawka(...)czas gotowania należy nieco wydłużyć. Ugotowane bakalie wystudzić. Orzechy laskowe lub włoskie wcześniej uprażyć (5-7 minut w temp. 170stC), obrać ze skórek. Orzechy zmielić w młynku do kawy i wymieszać z kakao i przyprawą. Daktyle odcedzić (jeśli cały sok nie wyparował podczas gotowania), przełożyć do blendera, zmiksować. Wsypać orzechy z kakao, skórkę pomarańczową i zmiksować krótko lub wymieszać
Obiad gotowyCiasto krówka to prawdziwa rozkosz. Oprócz specyficznego dla tego ciasta dodatku kajmaku, krówkę charakteryzuje biszkopt z dodatkiem karmelu. Mi karmel nie zawsze wychodzi jak powinien, dlatego
Poezja smakuskładniki na biszkopt: 160 g mąki pszennej 280 g cukru 40 g kakao 8 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli wykonanie: Podane składniki dzielimy
Domowy Smak Jedzeniaprzypływie... złości ;) No bo wiecie... siedzę z dzieckiem od północy, 3 godzina, a ono dalej nie śpi... Co robić pytam, co robić? No więc wiecie... najpierw kawę, a potem ciacho :D Zwłaszcza jeśli zbliża się niedziela lub tak jak w moim wypadku to było- święta. Mazurek tak naprawdę może przybrać kształt kruchych babeczek wypełnionych dżemem. Nie jest więc(...)ciasto. Schładzamy przez ½h w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 7mm, przygotowanym wcześniej z kartki szablonem wycinamy kształt jajka. Z pozostałego ciasta możemy upiec np. wielkanocne ciasteczka w kształcie zajączków i polać je białą czekoladą. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez ok 20 minut, do zrumienienia. Przestudzone smarujemy dżemem morelowym, a boki dekorujemy kajmakiem
Kuchnia w czekoladziegotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego(...)formujemy kulki umieszczając wewnątrz każdej migdał. Gotowe obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha
mojewypiekiinietylkogotować na jego bazie budyń, kleiki czy przygotowywać mleczne koktajle lub domowe jogurty. Wiórki kokosowe, tak jak płatki kokosowe, mogą stanowić świetną dekorację deserów . Wykorzystywane są również do kokosowych ciasteczek – popularnych kokosanek, ciast , tortów , kremów, trufli, budyniu… i nie tylko. Kokos można jeść również prosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego(...)formujemy kulki umieszczając wewnątrz każdej migdał. Gotowe obtaczamy dokładnie we wiórkach kokosowych. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kokosowe kulki a’la Raffaello – małe, słodkie umilacze do kawy… i nie tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha
mojewypiekiinietylkowafli Wykonanie masy kajmakowej: Do misy miksera przełożyłam masło i utarłam je na puszystą masę. Dodałam kajmak i kakao. Ponownie włączyłam mikser i wszystko utarłam, do połączenia składników. Ciasteczka rozdrobniłam na drobne cząstki i wsypałam do masy. Wymieszałam. Wykonanie masy mlecznej: Mleko zagotowałam z cukrem i odstawiłam, żeby wystygło. Masło zmiksowałam na puszystą masę maślaną. Nie przerywając miksowania dodawałam(...)pokrojone potem ładnie wyglądają. Jeśli takie wafelki postawicie na stół dla Waszych gości, to z pewnością nie powstydzicie się ani ich wyglądem ani smakiem. Podane na deser np. do kawy, z powodzeniem mogą zastąpić niejedno smaczne ciasto. Przekonajcie się. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiTe muffinki bananowo orzechowe przygotowałam dość dawno temu i dość długo czekały w kolejce do publikacji. Cały czas pojawiało się coś ważniejszego, sezonowego, nowego, a muffinki
UgotujmyTo.pl