Dziś zapraszam na prawdziwie letni, delikatny deser. Miękkie, puszyste ciasto, kremowa śmietanka i słodka, gęsta frużelina jagodowa. Pycha!!! Polecam, bo naprawdę warto! Frużelinę
Rozpustne gotowanieskładniki na biszkopt jasny: 3 jaja 150 g cukru 75 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno
Domowy Smak Jedzenianiesamowicie miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i chyba już zawsze w głowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus. Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki, puszyste chałki i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas. W tamtym roku na moim facebooku rozległa się(...)gotujemy z cukrem, dodajemy owoce i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5-2 godzin. W trakcie gotowania co ok 30 minut obracamy. Po ugotowaniu osuszamy. SPÓD: Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową – piec będziemy w kąpieli wodnej. MASA SEROWA: Wszystkie składniki umieszczamy razem
Ostra na SłodkoDziś przepis na wspaniały deser. :) Składniki (2 małe pucharki): I. Kandyzowana skórka pomarańczowa: 2 pomarańcze 200 ml wody 200 g cukru pudru/kryształu 3 kawałki skórki cytrynowej II. Panna Cotta: 300 ml śmietanki 75 ml tłustego mleka 3 płatki żelatyny 75 g cukru otarta skórka z 2 pomarańczy 2 łyżki jasnego rumu III. Mus pomarańczowy 2 pomarańcze(...)cukier do smaku i gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce nam zgęstnieją. Mieszamy od czasu do czasu, by nie przypalić. Studzimy. Ze stężałej galaretki wykrawamy małe kółeczka (foremką do ciasteczek). Przyklejamy je do ścianek pucharków przy pomocy kleju spożywczego. Zalewamy je tężejącą Panna Cottą. Pamiętamy, by u góry zostawić trochę miejsca na mus. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed
DominikaDolciPrzy okazji odwiedzin przyjaciół zawsze staram się mieć domowe ciasto. Uwielbiam ten zapach w domu i przygotowania na przyjazd bliskiej nam osoby. A przyjemność jaką możemy
sierotka maRysia w kuchniKolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie to moja propozycja na weekendowy deser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomu mandarynki w puszce , masło i mascarpone , ucieszyłam się niezmiernie, że w końcu spróbuje tego kremu. Początkowa obróbka owoców przypomina proces przygotowania lemon curd ‚u (kremu cytrynowego). To znaczy, że mandarynki dodajemy do rozpuszczonego masła i soku z cytryny. Masło musi być dobrej jakości , gdyż po ostygnięciu musi utworzyć odpowiednio gęstą konsystencję. Krem gęstnieje pod wpływem dodanych żółtek , wrzuconych(...)Może wy macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia z tym związane? Jeśli tak to proszę podzielcie się nimi w komentarzu. Krem możemy stosować również jako wypełnienie różnego rodzaju tortów , ciast , ciasteczek , makaroników . Krem ma stabilną konsystencję i nie psuje się tak szybko jak kremy śmietanowe. Stanowi idealne dopełnienie deserów na cieście parzonym . Zobacz przepis tutaj . Print Krem Mandarynkowy. .wprm-recipe-rating
SmartBake.plC iasto to jest tanie i bardzo szybko się je robi. Można je przygotować w kilka minut. Wyśmienicie smakuje, polecam ! U mnie w domu zniknęło
Przepisy i porady kulinarneMakaroniki, czyli mój cukierniczy ideał. Piękne, delikatne, pyszne! Może nie są najłatwiejsze do zrobienia, ale przy zachowaniu spokoju umysłu i rąk jak najbardziej wykonalne. Cytrynowe, kruche bezy w połączeniu z rozmarynowym kremem są warte grzechu, zakochacie się w nich od pierwszego kęsa! Makaroniki (ok. 60 małych połówek): 335 g cukru pudru (150+150+35) 150 g obranych migdałów(...)wyciskamy prostopadle na matę silikonową do pieczenia makaroników - naprawdę warto w nią zainwestować, makaroniki wychodzą wtedy jednakowej wielkości i ładnie się odklejają. Tak przygotowane ciasteczka odstawiamy na ok. 1h do wyschnięcia - po dotknięciu powierzchni masa nie może się kleić. Nie możecie też czekać zbyt długo, jeśli skorupka będzie zbyt gruba makaroniki popękają od góry. Miejcie więc odpowiednio
sama złodyczPo sukcesie deseru bajecznego ( link do postu tutaj ) z gruszkami i ricottą postanowiłam ponownie przygotować deser, choć w zupełnie innej odsłonie. Wchodząc wczoraj do sklepu
vaniliowoczekoladowaDziś przychodzę do Was z przepisem na gofry z białym serem. Wyszły idealne, pulchne, nie za słodkie, chrupiące (jednak polecam zajadać się nimi w krótkim czasie
Zrób to smacznieJak zrobić suszone jabłka. Jak suszyć i jak przechowywać jabłka. Jak zrobić suszone jabłka, aby były chrupiące i aromatyczne przez długi czas, to pytanie które często
Cztery Fajery„Dobrze jest, gdy pokarm jest lekiem, a lek pokarmem”. Te słowa wypowiedziane przez Hipokratesa jak najbardziej oddają charakter… miodu. Jeden z najcenniejszych produktów, jaki dała nam
mojewypiekiinietylkoLżejsza wersja pączków - pączki z piekarnika nadziewane różą i oblane lukrem. Z przepisu Jakuba Kuronia. Pączki pieczone składniki: 400 g mąki (u mnie orkiszowa jasna
Rodzinka w kuchniKomu zostały białka po pączkach? Zapewne sporo znajdzie się takich osób, które szukają sposobu na ich zużycie. Przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Trochę czasu trzeba
mojewypiekiinietylkoJakie jest ulubione ciasto Polaków? Pewnie nie wszyscy, ale część z Was odpowie, że sernik. Tradycyjny, wiedeński jest obowiązkowym punktem w czasie rodzinnych świąt. Waszych też
Ratunku obiad