Ojczyzną tortów najprawdopodobniej są Włochy. W Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej(...)obie mąki i partiami dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką (boki tortownicy muszą pozostać suche). Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C na 40 minut. Z powyższej proporcji zostało mi ciasta na 4 babeczki (różyczki). Zaraz po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika
mojewypiekiinietylkochyba na świecie łasucha, który nie da się skusić na Key Lime Pie. Kuchnia Amerykańska liczy sobie kilka flagowych wypieków znanych na całym świecie. Jednym z nich jest ciasto znane pod nazwą „pie”, składające się z kruchego ciasta i grubej warstwy owoców. Najbardziej popularne jest „apple pie”, czyli szarlotka, ale równie często spotkać można „pie” z nadzieniem wiśniowym, borówkowym(...)brzoskwiniowym. Do równie znanych deserów należy również tarta „key lime pie”, czyli orzeźwiające ciasto składające się z kruchego spodu z herbatników, kwaśnej limonkowej masy oraz wierzchu z bitej śmietany. Przepis na to cudo, który najbardziej przypadł mi do gustu, znalazłam u Agnieszki na blogu Kuchnia nad Atlantykiem. Składniki i przepis przytaczam w całości, bez zmian, za autorką, gdyż nie widzę
mojewypiekiinietylkorozczyn odstawiłam do wyrośnięcia na około 15 minut. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką, dodałam roztrzepane jajka i łyżeczkę pasty waniliowej. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od dłoni dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto na duży prostokąt(...)który posmarowałam konfiturą pomarańczową, posypałam cynamonem i wysypałam maliny mrożone, których nie rozmrażałam wcześniej. Ciasto zwinęłam jak struclę, których wyszło dwie, ponacinałam na paski. Odstawiłam je do wyrośnięcia na kilka minut. Na koniec posmarowałam mlekiem i posypałam cukrem perlistym. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok.15-20 minut.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeciepłego mleka ze szklanki i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do zaczynu wsypać mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, jajka, kminek, ciepłe mleko i stopioną ciepłą palmę wyrabiać ciasto hakiem z 10 minut i zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia ciasto parę razy zamieszać hakiem i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i recznie wyrobić z 3 minuty ciasto podzielić(...)części i każdą rozwałkować i nałożyć usmażone pokrojone pieczarki z cebulą i wymieszane tartą bułką, solą, pieprzem zawinąć z ciasta rolady i włożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia piec w 200C około 35-40 minut i zostawić do przestudzenia - pieczarkowiec najlepiej smakuje letni lub zimny do gorącego barszczu czerwonego..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępestek dyni EKOczarnuszkasól himalajskapieprz czarnyPrzygotowanie:1/ Do roztopionego schłodzonego masła dodajemy jajko i mąki. Mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości - chodzi o taką w nabierzemy w natarte mąką dłonie ciasto i uformujemy kulkę (jeżeli ciasto za bardzo się leje dodajcie więcej mąki z pestek dyni)2/ Formujemy kulki i obtaczamy w czarnuszce, Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni
Kuchnia PROzdrowotnajednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 80 minut, pod koniec można trochę zwiększyć(...)temperaturę. Czas pieczenia jest uzależniony od piekarnika, ciasto trzeba sprawdzać patyczkiem, nie ma się kleić do niego. Gotowe i przestudzone ciasto wyjmujemy z foremek i papieru, polewamy gotową polewą lub rozpuszczoną tabliczką czekolady z 2 łyżkami masła w kąpieli wodnej i posypujemy pokrojonymi orzechami. SMACZNEGO
Piekę, bo lubięSkładniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części równomiernie rozwałkować na spodzie formy. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto bardzo ładnie rośnie. Powidła śliwkowe przełożyć na teflonową(...)patelnię, podgrzać, nie doprowadzać do wrzenia. Wystudzone płaty piernika przełożyć ciepłymi powidłami. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Ciasto przekroić na 3 równe części. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g masła Masło roztopić w garnku o grubym dnie. Dodać pokruszoną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia. Po wystudzeniu posmarować pierniki. Posypać pokrojonymi na drobne kawałki
kulinarnyswiatdomiCiasto - REWELACJA, inaczej nie da się go określić. Mocno czekoladowe, wilgotne, delikatne i rozpływające się w ustach i te zatopione w nim kawałki czekolady.... Zachwycą się nim wszyscy fani brownies, czekolady... i nie tylko.Brownie wzorowane na przepisie Nigelli Lawson. Potrójnie Czekoladowe Brownies Nigelli Lawson - Składniki:165 g masła + 1 łyżka85 g czekolady gorzkiej85 g czekolady mlecznej3 jajkaniepełna szklanka(...)Wlać przygotowaną masę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut.Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca.Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem
Słodka StronaDzisiaj szybki przepis z mojej listy: ciast pieczonych jakiś czas temu. Szybki, smaczny placek, mocno owocowy. Pychotka dla ubóstwiających śliweczki. Na dzisiaj tyle, jutro spróbuje się zabrać za babeczki, Czy i jak wyjdą przedstawię jutro :).Składniki:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)puder do posypaniabułka tarta i trochę masła(...)wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki. (Kawałki według uznania. Mogą to być to połówki, jak i ćwiartki).Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać byłką
Moje pyszne gotowaniepieczenia 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, dodajemy posiekane masło, 3 żółtka i 1 całe jajko. Całość zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Od schłodzonego ciasta oddzielamy 1/4 i pozostawiamy w lodówce. Pozostałe ciasto wałkujemy (najlepiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i wykładamy nim dno i brzegi foremki do tarty o średnicy 30 cm.Na ciasto wykładamy(...)białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy pozostały cukier (1/4 szklanki), ubijamy dalej, aż piana stanie się sztywna i błyszcząca. Jabłka przykrywamy ubitą z białek pianą. Pozostałą część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce i posypyjemy nim warstwę piany.Szarlotkę pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez godzinę
Smakowity Blog Kulinarnykoniec przestudzoną masę krówkową z margaryną. Mieszać (miksować), aż do połączenia się składników.Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę.Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 45 minut.Babkę lekko przestudzić i wyjąć z formy.W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka(...)składniki się połączą.Wystudzoną babkę polać polewą kajmakową i posypać płatkami migdałów.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone. Jeśli po wbiciu w ciasto patyczek pozostaje suchy, ciasto jest gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Biały cukier można zastąpić trzcinowym
Gospodyni Miejskawolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę.Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką).Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie oprószyć bułką tartą.Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna(...)rondelek kładzie się szklaną miskę z czekoladą i margaryną i miesza. Czekolada roztapia się na parze, inaczej by się przypaliła.Oprószenie bakalii mąką zapobiega ich opadnięciu na dno ciasta podczas pieczenia. Można użyć dowolnego rodzaju bakalii o łącznej wadze 75 g - rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa czy wiórków kokosowych itp.Babkę można, zamiast polewy czekoladowej, polać lukrem.Babka jest dość słodka
Gospodyni MiejskaBywają przepisy, w których tartę trzeba upiec przed włożeniem na nią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal(...)mniejsze kawałki. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka, śmietanę oraz margarynę i dokładnie zagniatamy całą masę.Formę na tartę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.Ciasto wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm i wykładamy nim przygotowaną formę. Ścinki zagniatamy w kulkę i odkładamy przykrywając czystą ścierką, będą potrzebne na górę ciasta.Nastawiamy piekarnik na temperaturę
CiastkozercySERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PPSkładniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki proszku do piecz. -3 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki kakao 2/ masa serowa: -75 dkg. sera śmietankowego -3/4 szklanki cukru -4 jajka -2 białe budynie -1 cukier waniliowy 3/mus z nektarynek; -koszyczek nektarynek(...)l.wody -0.5 szklanki cukru -2 galaretki pomarańczowe(ja dałam cytrynoweSposób przygotowania1. Margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Przesiać mąkę z proszkiem i kakao, dodać śmietanę i zagnieść.Połową ciasta wylepić blaszkę wyłożoną papierem do piecz. Z reszty zrobić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego.2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem serem.Przesiać do tego budynie i zmiksować. Białka ubić z cukrem
Sama słodycz i szczypta chiliSernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Z racji tego, próbowałyśmy już całe mnóstwo sernikowych wariacji, ale zwykle coś było z nim nie tak - a to, za bardzo zbity (taki... babciny), a to za bardzo puszysty (coś bardziej jak budyniowa pianka z odrobiną sera). Za nasze serca chwycił dopiero sernik z brzoskwiniami - poezja (przepis niebawem). I tak, zauroczona(...)zagęszczenia i nadania kremowego smaku,- pół śmietany 30%- Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną
Wypisz Wymaluj