ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:19/134)

Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 152

pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę, czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem z zieleniny (może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka(...)oraz 3 razy więcej tego związku niż filiżanka czarnej herbaty (200 ml) /wino oraz herbata należą do głównych źródeł kwercetyny w północnej Europie/. Myślę, że ciasto przygotowane przez nas ze szpinakiem, botwinką czy inną zieleniną również będzie bardzo zdrowe:) Uwagi do przepisu Przypuszczam, że gdy zajrzycie do przepisu, przygotowanie hortopity może wydać Wam się skomplikowane, ale jest prostsze niż przypuszczacie

Chilli Czosnek i Oliwa
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 173

nigdy nie zaskoczą Was niespodziewani goście :).Czas przygotowania:30 minut    Składniki:   450 g ciasta francuskiego (małe opakowanie, 5-6 płatów),230 g Serka  Apetina Czosnek i Zioła,2-3 żółtka,2 bakłażany,250 g listków szpinaku,20 cienkich plastrów szynki Serrano,Pieprz do smaku,Zielenina do przybrania,Oliwa lub masło do posmarowania blachy(...)desce, lekko rozmrozić żeby ciasto stało się plastyczne.Serek wymieszać z żółtkami, doprawić pieprzem, z uwagi na dodanie szynki Serrano nie trzeba solić.Ciasto posmarować masą serową. Na ciasto wyłożyć warstwami dodatki (bakłażan, szpinak, szynka,), zostawiając na jednym węższym boku pusty kawałek (ok. 1,5 cm), co ułatwi zwijanie. Każdą wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku

SzczyptaSmaQ
Zielona tarta 138

dawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)umyć, oderwać niepotrzebne łodygi, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajka, śmietanę połączyć w jednej misce, dodać starty ser żółty, pokrojony szczypiorek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Na podpieczone ciasto wyłożyć równomiernie szpinak, zalać masą jajeczno-śmietanowo-serową, na wierzch poukładać gęsto przekrojoną brukselkę (wypukłą częścią do góry). Wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół

gutfut
LEŚNY MECH 289

które zachwyca kolorem. Bitą śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć(...)wody Jajka zmiksować z cukrem oraz olejem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, gdy masa jest już połączona dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy, piec około godziny w temperaturze 180C. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. Z ciasta obciąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki- czyli tzw. mech Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody połączyć

RAROSSA
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 142

fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać(...)czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie

Jemy Pijemy
Tarta szpinakowa 144

ważnym składnikiem jest ta odmiana sera. Więcej jej nie pominę! A przepis na najlepszą tartę szpinakową prezentuje poniżej. (Dla szwagierki wielki buziak za przepis :*) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie mrożonego szpinaku liściastego 100g fety 140g suszonych pomidorów w oleju Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w talarki. Po chwili dorzucamy drobno posiekany czosnek. Kiedy cebulka się(...)nieco zarumieni wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w paski, a fetę rozdrabniamy. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i  pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu na słoną fetę. Farsz ściągamy z gazu i dorzucamy jajko. Ciastem francuskim wykładamy formę do tarty i przekładamy na nią ciepły farsz. Z wierzchu układamy kratkę z ciasta

Kolizje Smaków
35. Tartaletki ze szpinakiem i fetą 117

ciasto : 250g mąki 120 g masła około pół szklanki wody sól, pieprz farsz: 1 opakowanie szpinaku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa sól, pieprz łyżka masła łyżka gęstej śmietany farsz na samą górę 1 opakowanie serka feta 3 łyżki gęstej śmietany Składniki na ciasto połączyć, zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę(...)dokładnie rozmieszać ze śmietaną. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim foremki, obciążyć fasolą lub kulkami ceramicznymi. Piec ok. 15-20 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć na ciasto farsz ze szpinaku a na samym końcu farsz z serka.. Można podawać na ciepło jak i zimno

Jadło i czytadło
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 151

nazwa jest zawsze tylko umowna. Składniki: Ciasto zielone: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 25 g roztopionego masła Ciasto żółte: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru około 1/3 szkl. letniego mleka 1 łyżeczka kurkumy 25 g roztopionego masła(...)szpinakowy - żeby go uzyskać 200g rozdrobnionego szpinaku zagotowujemy w rondelku, a po przestudzeniu odciskamy przy pomocy gazy (wyszło mi około 1/3 szkl. letniego soku ze szpinaku (jeśli masz mniej dorób lub uzupełnij mlekiem). Zagniatamy ciasto, kiedy będzie już dobrze wyrobione, bez śladów jajka, wlewamy roztopione, przestudzone masło i długo wyrabiamy, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne

Kolorowy Przepisownik
Kilka pomysłów na andrzejkowy stół 185

pomidorów  Klik po przepis . Przepis również w  formie filmiku: 2. Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 3. Rogaliki z ciasta francuskiego na słono  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku : 4. Roladki z tortilli  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:  5. Biedronki na krakersach(...)suszonymi pomidorami  Klik po przepis . Przepis również w formie filmiku:                             8. Ślimaczki ze szpinakiem w cieście francuskim  Klik po przepis                             9. Czosnkowa sałatka z serem żółtym  Klik po przepis

W kuchni u Moniki
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 136

zastąpić 15-20 minutowymi, wkładając ciasto do zamrażarki (należy wybadać moment, kiedy masło jest już twarde). Trochę wtedy mniej rośnie podczas pieczenia, ale efekt, tj. listkowanie się ciasta, jest podobny. Blanszowany szpinak: 300 g młodych liści szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½  łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę(...)Ciasto francuskie podziel na 4 porcje. Rozwałkuj na prostokąty trochę większe od kawałków ryby. Grubość ciasta powinna wynosić 3 - 5 mm. Dwa kawałki ciasta ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nań rozłóż równomiernie szpinak, a na szpinak umieść łososia. Dodatkowo na każdym kawałku ryby połóż po dwie gałązki tymianku. Łososia przykryj kolejnymi kawałkami ciasta francuskiego. Brzegi sklej

Food Square
Ciasto szpinakowe z suszoną żurawiną – zielonych mech 123

wyjątkowo wyrazistym zielonym kolorem oraz dodatkiem w postaci suszonej żurawiny lub owocu granatu. Postanowiłam użyć suszonej żurawiny gdyż bardziej przypomina las. Jest to troszkę zdrowsza wersja zwykłego ciasta, między innymi przez szpinak, suszoną żurawinę oraz mąkę pełnoziarnistą. Należy jednak pamiętać, że zawiera również sporą ilość cukru oraz tłuszczu. Mam jednak nadzieję, że stanie się to dla Was alternatywą do zwykłych(...)ciast ze śmietaną. Składniki: 500g szpinaku świeżego 3 jajka szklanka cukru szklanka oleju łyżka cukru waniliowego 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500ml śmietany kremówki 50 suszonej żurawiny Sposób przygotowania: W dużej misce miksuj jajka z cukrem oraz cukrem pudrem tak aż powstanie jasna puszysta masa. W osobnej misce zmiksuj szpinak z olejem. Dodawaj szpinak do oleju

wysmienity
Muffinki "Leśny mech" 277

Było już zielone ciasto z udziałem szpinaku, czasu na muffinki. Przepis identyczny z nieco zmienionymi proporcjami. Efektem są pyszne małe zielone cuda, które smakują wyśmienicie. Robią również ogromne wrażenie niesamowitym wyglądem :) Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenia Ilość porcji: 8 muffinek Składniki: 220g mrożonego szpinaku (przed odsączeniem) 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru ¾ szklanki oleju 1 jajko 1 ½ łyżeczki(...)cukrem, następnie ciągle miksując dolewamy olej oraz dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki dobrze się połączą wyłączamy mikser, dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy szpatułką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto szpinakowe mniej więcej do ¾ wysokości. Wychodzi około 8-9 muffinek. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Pieczemy do „suchego

Kolizje Smaków
Quiche z szpinakiem i mozzarellą / Spinach and mozzarella quiche 228

mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. W tym momencie ugotować szpinak razem z czosnkiem i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem i piec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza(...)przestygnięcia i zabrać się za przygotowanie nadzienia. Pomidory pokroić na małe kawałki. W misce pomieszać razem śmietanę, mleko i jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Szpinak i pomidory wyłożyć na ciasto, na to rozkruszyć mozzarellę i na sam koniec wylać masę ze śmietaną. Na wierz utrzeć trochę parmezanu. Piec 35 - 40 minut

Delusional Trine
Leśny mech - ciasto ze szpinakiem 339

się sporo, a tu akrat w osiedlowym sklepiku był.. za 6 zł, zdzierstwo, wiecej nie kupię ;D) pierwszy raz robiłam bitą śmietanę pierwszy raz cięłam ciasto nitką pierwszy raz widziałam w ogóle szpinak i stwierdzam że dobrowolnie na surowo nawet bym się do niego nie zbliżyła nie pamiętam żebym kiedykolwiek miała do czynienie z mąką krupczatką Moim zdaniem się(...)się na pasujące naprawdę do nazwy owoce jak jeżyny, maliny, czy jagody. Najpierw przepis z bloga Przyjemność z Pieczenia, potem sporo fotek ;) Składniki: (forma okągła 25 cm) Ciasto: 450 g drobnego szpinaku 1 1/3 szkl. cukru 3 jajka 1 (i 1/3 w oryginale ale myślę że za dużo) oleju 2 szkl. mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Odsączyć szpinak

W kuchni bez szafek

Proponowane wyszukiwania