się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi (przepis tutaj) *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto na pierogi, wyłożyć na stolnicę podsypana mąką, podzielić(...)części i każdą po kolei wałkować na cienki placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów
Zrób to smaczniewody 1 i 1/2 szkl mąki pszennej (około 200 gr) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka lub 4 małe około 150 gr truskawek aromat waniliowy cukier puder do obsypania ciasta 1. Wodę, masło/margarynę oraz cukier zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Kiedy wszystko ostygnie, wbijamy do środka trzy żółtka, białka ubijamy osobno ! Dodajemy(...)dodajemy ubita pianę z białek, całość delikatnie mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 3. Truskawki kroimy na połówki jeśli są duże i delikatnie układamy na cieście. Owoce układamy w sporych odstępach i nie za gęsto aby ciasto nie stało się zakalcem ! Pieczemy w 180 stop przez około
Gotowanie...to proste !Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Truskawkowy pocałunek to lekkie, delikatne i pyyyszne ciasto z truskawkami. Przepis pochodzi z bloga Ani , zmieniłam w nim jedynie składniki na mój sprawdzony przepis na biszkopt rzucany , resztę pozostawiłam bez zmian. Ciasto jest tak pyszne, że ciężko się mu oprzeć. Sezon na truskawki powoli dobiega końca, zachęcam więc
Marta GotujeTiramisu to typowo włoski deser, które bazę stanowią biszkopty, nasączone mocną kawą i słodki krem na bazie serka mascarpone. W bardzo prosty i co najważniejsze szybki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miski ;) Chyba jak najszybciej chciało znaleźć się w piekarniku ;) A co nie łączy się z ciastem drożdżowym lepiej niż owoce i kruszonka? To połączenie idealne! CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // tortownica 22cm (lub większa) wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. ~300g mąki pszennej ~3/4 szklanki cukru ~35g świeżych drożdży ~150ml mleka, lekko(...)Składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę, odstawić. Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do tortownicy o śr. 22cm (lub większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć truskawki i posypać wszystko kruszonką. Włożyć ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 40 minut. Po upływie tego czasu można sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone, jeśli nie, potrzymać je jeszcze
chili & sugarWraz z wiekiem rozwinęło się u mnie zamiłowanie do serniczków na zimno. Lubię każde – i te delikatne z dodatkiem kremówki i te, bardziej serowe w
Smaki Na TalerzuBardzo szybkie ciasto mam dziś do przedstawienia. Wystarczy zrobić kruszonkę, umyć i obrać truskawki, potem chwila w piekarniku i ciasto na stole(...)Płatki owsiane w tym cieście wchłaniają nadmiar soku i dlatego ciasto jest przepyszne, wilgotne z chrupiącą posypką, typowo letnie. Z innymi owocami też będzie znakomite np. wiśniami. Kruche ciasto owsiane z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTrochę nietypowa pora na ciasto z truskawkami ale kupiłam takie pyszne truskawki, że musiałam z nimi coś upiec. Jest to późna odmiana truskawek ale są lepsze w smaku jak nie które wczesne odmiany czerwcowe. Ciasto napączowałam 100% sokiem z malin Polska Aronia . Przez co nadałam lekkiej kwaskowej nuty. Sok jest bez dodatku cukru ale bardzo aromatyczny. Ciasto było pyszne(...)czekoladę i wymieszać. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, napączować sokiem malinowym, cienko posmarować dżemem truskawkowym, ułożyć truskawki, zalać tężejącą galaretką. Odłożyć na dwie godziny do lodówki. Rozsmarować krem straciatella, położyć biszkopt, lekko napączować sokiem malinowym, cieniutko posmarować dżemem i rozprowadzić letnią polewę
Ala piecze i gotujeCzy zdarzyło się Wam w kuchni, że przygotowując potrawy zostały Wam białka z jajek? Myślę, że odpowiedź będzie twierdząca, więc aby ich nie zmarnować możecie przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pewno każdy z Was uwielbia proste ciasta z truskawkami-sezon na nie właśnie się zaczyna! Jak co roku z utęsknieniem wyczekuję wiosny właśnie dla soczystych pachnących słońcem truskawek. Upieczenie tego słodkiego cudeńka zajmuje dosłownie chwilę , to ciasto jest dobre zarówno na codzienny podwieczorek jak i dla gości do kawy. Wilgotne dzięki maślance i puszyste, a kruszonka przyjemnie chrupie(...)ustach. Polecam je piec nie tylko z truskawkami ale też z różnymi sezonowymi owocami, zawsze smakuje! Składniki na formę 25/30 cm Ciasto: 4 jajka 2,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka maślanki ¾ szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: ¾ szklanki mąki tortowej ½ szklanki
Wanilia i KardamonTruskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około szklanki ciepłej wody 250 g truskawek5 łyżek cukru pudru200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru(...)być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy truskawki. Następnie składamy na pół i zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy partiami w wrzącej osolonej wodzie, od momentu gdy wypłyną około 3-4 minuty. Najlepiej
RAROSSAwychodzi niezwykle puszyste i lekkie. Można dodać różnych owoców. Podobne ciasto, tylko z odrobinę większymi proporcjami można znaleźć TU . Składniki (blaszka 24x36cm): 5 jajek 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 25 dag truskawek Sposób wykonania: 1. Jajka ubić na puch z dodatkiem cukru(...)dodawać do masy jajecznej mąkę przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz olej. 3. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Na wierzch ciasta wyłożyć pokrojone w połówki lub ćwiartki truskawki. Piec w 170 st C przez 35-40 minut - do suchego patyczka. 5. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem. A do ciasta w sam raz pasuje kubek
Kuchnia domowa AniBardzo szybkie i smaczne ciasto, w sezonie truskawkowym obowiązkowo musi być. Składniki 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki wody mineralnej gazowanej 50 dkg truskawek 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem(...)pieczenia i na sam koniec dajemy olej i wodę, delikatnie mieszamy. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto. 2. Na cieście układamy umyte i pokrojone truskawki. 3. Ciasto pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Babkę można posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPolskie truskawki już na straganach. Zapraszam po przepyszne inspiracje :) Oczywiście na słodko, ale też wytrawnie! Przepisy Tu - klik! Klik! Zapraszam do polubienia
Moje Kuchenne Rewelacjepowietrzu, a do kawki mam pyszne ciasto ucierane z cynamonem i jabłkami. Lubicie ciasto z jabłkami ? Jest to moje ulubione ciasto, ponieważ przepadam za jabłkami. Owszem zjem i inne ciasto z owocami zwłaszcza w sezonie na owoce. Oczywiście z niecierpliwością czekam na pierwsze jabłka, a w międzyczasie piekę ciasto z truskawkami czy rabarbarowe . Dzisiejsze ciasto zrobiłam z nadzieniem cynamonowo kardamonowym
codojedzenia