ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:429/654)

Drożdżówka z malinami i kruszonką 153

Sezon malinowy rozpoczęty...w sumie w każdym rejonie kraju jest on o innej porze ,zresztą tak samo bywa z truskawkami i innymi owocami...u mnie zazwyczaj jest to z opóźnieniem...Maliny na działce dojrzewają i będą aż do przymrozków...oby jak najdłużej były...wtedy będziemy też jak najdłużej cieszyć się ich smakiem...w słoiczki też coś zrobię..dżem, soczek(...)mąki  25 g cukru  35 g masła Dodatkowo maliny lub inne owoce Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto ,przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Przełożyć do blaszki, ułożyć maliny, posypać kruszonką. Piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Leniwe pierogi 328

dodatki: truskawki, roztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się(...)podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie spłaszczamy. Nożem odcinamy kawałki pod ukosem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujmy ok. 1 minutę od wypłynięcia. Tradycyjnie podaje je się polane stopionym masłem – posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem truskawek lub z serkiem homogenizowanym/śmietaną

Poezja smaku
Sernik na zimno z truskawkami na herbatnikach maślanych 316

Kolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto czekoladowe z budyniową pianką, truskawkami i borówkami 183

pieczenia. Spód wylepić drugą częścią ciasta. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka: 5 białek 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: 300 g pokrojonych grubo truskawek 250 g borówek amerykańskich Kiedy

Czerwień i błękit
Truskawkowe ciasto bez pieczenia. 1521

było gotowe do zjedzenia, szybko i sprawnie. Ku mojemu zdziwieniu łasuchowi tak zasmakowało, że wziął od razu 3 kawałki, a nie pamiętam kiedy ostatnimi razy mu się to zdarzyło. Ciasto wyszło moim zdaniem smaczne, mocno truskawkowe. Polecam dla mniej wprawionych ciastkarzy.  Składniki:2 paczki herbatnikówpuszka masy karmelowej2 budynie waniliowelitr mleka2 kisiele truskawkowe0,5 l soku truskawkowego lub zmiksowanych świeżych(...)kostki masła5 łyżek cukru2 łyżki kakaoWykonanie: Wyłożyć na spód brytfanki folią i wyłożyć ciasno na wierzch herbatniki. Posmarować je połową masy karmelowej i przykryć herbatnikami.. Do soku z truskawek lub zmiksowanych truskawek wsypujemy kisiele i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy lekko się ochłodzi kładziemy połowę gotowego kisielu na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą.  Ugotować budynie zgodnie

ciastkarnia na kruchym spodzie
TRUSKAWKOWO-WANILIOWA ZEBRA NA ZIMNO 8724

szklanki gorącej wody 10 truskawek do dekoracji. Sposób przygotowania: BISZKOPT; Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem

RAROSSA
Placuszki z owocami 166

mała szczypta soli - kilka truskawek Przygotowanie: W misce wymieszać lub zmiksować jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodać cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując

Życie zaczyna się w kuchni
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 143

choć odrobiną dobrych wspomnień, urośnie piękniej niż się tego spodziewacie.  To ciasto z duszą i duszę mu trzeba oddać.  Mam nadzieję, że Karolka uśmiecha się do tej buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie(...)połączyć mąkę z drożdżami, dodać, jajko, sól, cukier i cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny i zacząć wyrabiać. Stopione masło dodać pod koniec i jeszcze kilka minut wyrabiać. Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełożyć je do misy, nakryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrastanie na ok. 1,5 godz. (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej

KUCHARNIA
Blondie z makiem i szybkie lody truskawkowe 142

cukru. Odrobina maku nadaje modnemu ostatnio ciastu specyficznej swojskości i polskiego charakteru, fajnie uzupełniając też jego fakturę.  Blondie: 100 g masła 2 tabliczki białej czekolady 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki mielonego maku 1/4 łyżeczki soli Lody truskawkowe: 300 g mleka skondensowanego 300 g truskawek 1/2 szklanki cukru pudru

sama złodycz
TRUSKAWKA 161

pogorszyła smaku.  Istnieje ponad 2 tys. odmian truskawek.  Najlepsze odmiany truskawek to: DUKAT - to odmiana średnio późna. Owoce są duże i średnie. Owoce smaczne i jędrne o barwie intensywnie czerwonej z silnym połyskiem, aromatyczne i soczyste. doskonale nadają się do ciast, na kompoty i mrożonki, ale nie na soki, gdyż są mało soczyste. Jest to odmiana polska, raczej(...)owoce duże, stożkowate, intensywnie czerwone, z silnym połyskiem, bardzo jędrne, odporne na uszkodzenia mechaniczne, soczyste, aromatyczne i smaczne. wyróżniają się twardością w transporcie i dobrą jakością handlową. Doskonałe do ciast, na kompoty i mrożonki.  MURZYNKI - zwane purpuratkami lub malinówkami. Ciemnowiśniowe, soczyste i słodkie, stanowią znakomity materiał na przetwory - od kompotów przez konfitury aż po zamrażanie. SENGA SENGANA - to odmiana

Ciastka - domowe słodkości
BABKA PIASKOWA PORZECZKOWA 123

Lubicie porzeczki? Ja za czarnymi nie przepadam ale czerwone mogę pochłaniać garściami. Co roku przygotowuje babkę piaskową . Sprawdzi się zarówno z jagodami, malinami, truskawkami czy morelami. Można użyć owoców mrożonych jak i świeżych.  Czasami dodaje też posiekaną czekoladę czy orzechy. Babka jest prosta w przygotowaniu, szybka i smaczna.  Składniki: 250 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka(...)pieczenia przesiać. Przez ok 4 minut utrzeć na najwyższych obrotach masło z cukrem. Zmniejszamy obroty na małe i dodajemy po 1 jajku. Jak jajko dokładnie wmiesza się w ciasto dodajemy kolejne jajko. Do masy dodać aromat waniliowy i wymieszać. Połowę mąki wsypać do masy, wymieszać do połączenia się składników. Dodać śmietanę i wymieszać krótko. Dodać pozostałą mąkę i krótko wymieszać

Kuchnia w oparach
15 pysznych przepisów na piknik 134

farro możecie zamienić na kaszę pęczak, jaglaną lub bulgur. Wytrawne tarty Piknikowe menu urozmaicą wytrawne tarty na cieśnie francuskim lub kruchym. Bardzo lubię tę z botwinką, gorgonzolą i jajkiem . Ciasto francuskie podzielone jest na kwadraty, więc tarty nie trzeba kroić.  Owińcie poszczególne kawałki w papier śniadaniowy i włóżcie na płasko do pudełka lub papierowej torby, a z pewnością dojadą(...)dzieciom. Desery Tu oczywiście proponuję Wam moje crumble z rabarbarem i truskawkami z ostatniego wpisu. Zapakowanie deseru do słoiczków jest bardzo praktyczne i wygodne. Macie już gotowe pojedyncze porcje, nie musicie brać talerzyków, nic Wam się nie wyleje, bo słoiczki są zakręcone. Do słoiczków możecie zapakować różne desery - ciasta ucierane czy sernik na zimno. A spośród znajdujących się na blogu

Chilli Czosnek i Oliwa
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 139

być lekkostrawne, ciepłe i pikantne. 300 g twarogu jajko 3 łyżki kaszy manny łyżka mąki ziemniaczanej łyżka ksylitolu ( cukier brzozowy) łyżeczka skórki otartej z cytryny Sos: 0,5 kg truskawek łyżka oleju kokosowego miód do smaku szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Tak aby jak najbardziej go rozdrobnić(...)wrzeć, przykręcamy płomień . Łyżeczkę maczamy w wodzie, nabieramy porcję ciasta, dociskamy do  krawędzi miski, aby uformować zgrabną kluseczkę i wkładamy do wody. Kluseczki powinny lekko mrugać, to im pozwoli zachować ładny kształt, Gotujemy około pięć minut od momentu wypłynięcia. W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy 3/4  rozgniecionych truskawek i wolno gotujemy razem z przyprawami. Gdy truskawki zaczną się

Dieta moja pasja
Sernik bez spodu 329

Dziś do niedzielnej kawy klasyka klasyki czyli sernik pieczony bez spodu. U mnie z rodzynkami i skórką pomarańczową (zdecydowanie moje ulubione bakalie!), na górę polewa z

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania