drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości. Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, odrywać kawałki ciasta (u mnie(...)rozciągnąć w dłoni, na środek nałożyć jedną dużą truskawkę lub kilka małych, skleić ciasto i uformować pyzę. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min. W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania
Kocham..lubię..gotuję..rulon. Pozostawiamy aż ostygnie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrami mikserem aż będzie sztywna. Wsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (trochę pozostawiamy do ozdoby ), mieszamy i wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę odkładamy na 10 minut do lodówki aby lekko stężała. Ciasto odrywamy od papieru, rozsmarowujemy masę śmietanową i delikatnie zwijamy(...)roladę. Zawijamy ją w folię aluminiową i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Po długim chłodzeniu z rolady odkrawam końce, ciasto układamy na półmisku, dekorujemy odrobiną śmietany, truskawkami i cukrem pudrem. Podajemy. Ciasto bardzo dobrze się kroi, nie kruszy i jest pyszne. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolitych ze śliwkami. Jednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle. I powiem, że jestem zachwycona. Nie są zbyt słodkie ale nie mdłe a ciasto jest delikatne w swojej(...)mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na 10 części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek położyć truskawkę i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na kluski) i odstawić na posypaną mąką deskę lub ściereczkę. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli
My simple kitchenPora na sezonowe ciasta. W tym roku sezon zaczął się zdecydowanie wcześniej i już są pyszne i słoneczne truskaweczki. Z czereśniami też będzie nader zacnie, choć osobiście zawsze czereśnie łączą mi się z crumble pie, albo takim typowym kruchym. Wracając do truskawek. Poza pysznymi koktajlami, które wypijam chyba hektolitrami, szczególnie jak temperatura otocznia wzrasta powyżej mojej strefy komfortu opiewającej(...)kwadraciki i mamy gotową, zgrabną kruszoneczkę. Jeśli nie wykorzystacie całej na daną partię ciasta, to spokojnie możemy ją przechowywać w zamrażalce do najbliższej okazji. Co teraz? Ciasto podrosło. A zatem odsączamy truskawki i obsypujemy je lekko mąką. Wykładamy na wierzch ciasta i lekko wduszamy do środka. Dekorujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) piekarnika. Zmniejszamy temperaturę
Karczma HonoriettyCiasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru
AleTorcikdeser możemy jeść bez wyrzutów sumienia, choć nie trzeba jeść go wiele – jest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy(...)minuty, następnie dodajemy przepłukaną fasolę, miód, malibu oraz 2 czubate łyżki śmietanki, która się zbiera na wierzchu mleka kokosowego. Ponownie miksujemy. Masę przekładamy na wystudzone ciasto czekoladowe. Dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki. Wkładamy ciasto na co najmniej dwie godziny do lodówki – masa się przegryzie i zyska kokosowy aromat. Post Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym pochodzi
Poezja smakuszklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) +1łyżka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek ( osobno białka i żółtka) ¾ szklani drobnego cukru około 500g obranych truskawek dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: do rondla dodajemy masło, cukier waniliowy ( wanilinowy) oraz mleko, podgrzewamy i mieszamy do momentu ,aż masło się rozpuści, odstawiamy do przestygnięcia na 15-20 minut mąkę(...)żółtka delikatnie miksując do mamy dodajemy stopniowo roztopione masło z mlekiem, mieszamy szpatułką ,na koniec do masy dodajemy w dwóch , trzech turach mąkę, całość mieszamy ciasto przekładamy do formy (25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia truskawki oprószamy odstawioną łyżką mąki i przekrawamy na pół, następnie układamy je na wierzchu ciasta pieczemy około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC gotowe
Słodkie zapomnienieKokosowy deser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego(...)truskawkami Kokosowy deser z mascarpone i truskawkami - absolutnie rewelacyjne połączenie smaków, które przypadnie do gustu każdemu :) Składniki: mleko kokosowe - 1 puszka* mascarpone - 250g miód - 1-2 łyżki truskawki - ok. 600g, świeżych kruche ciasta maślane lub herbatniki - ok. 140g wanilia - ziarenka z jednej całej laski mięta - do dekoracji * Tylko stała część, bez wody kokosowej. Wykonanie: Całość rozpoczynamy od wstawienia mleka kokosowego
Pogotujmy.plSezon na truskawki ciągle trwa, dlatego wykorzystuje je, do czego tylko mogę. Dzisiaj przy sobocie padło na kruche ciasto z sernikiem w środku. Przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu, a efekt końcowy cieszy oko. Jak to mówią u mnie, jest to ciasto „ obudowane ” coś podobnego do Kopca tylko proste.😄 Ci, którzy nie liczą się z nadmiarem kalorii(...)truskawek +cukier puder/zmielony słodzik Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem, potem dodajemy jajka i ucieramy dalej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na koniec powinno być konsystencji kruszonki. 2. Truskawki kroimy na pół lub w mniejsze kawałki i wrzucamy do sera mieszając delikatnie. Możecie dosłodzić wedle uznania. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzuProsta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości(...)części Rozpuszczoną żelatynę przestudzić. Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim strumieniem. Na „rozłożone” ciasto rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć truskawki. Ponownie zwinąć całość tym razem owijając roladę papierem na zewnątrz już po zwinięciu. Ciasto włożyć do lodówki minimum na 2 godziny
Trzeci talerzDzisiejsze ciasto zostało wykonane i sfotografowane przez mojego brata. Adrianowi tarta bardzo smakowała, więc przepis zostaje dodany do mojego bloga :). Adrian podpowiada: jeśli użyjecie dojrzałych truskawek mogą one puścić zbyt dużo soku (jak u niego), więc lepiej jest je wtedy wymieszać z większą ilością kisielu (choćby z 4 łyżkami). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego
Przepisy Aleksandryjajka 125 g masła 1 laska wanilii Pianka bezowa. 3 białka 150 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 350 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki migdałów ,wiórki Wykonanie. Składniki ciasta szybko zagnieść. 1/4 włożyć do zamrażalnika ,resztę do lodówki na 30minut(...)Tortownicę,24 cm,wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Białka ubić na sztywną pianę dodając cukier i sok z cytryny. Ubijać do rozpuszczenia cukru. Oczyszczone truskawki wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać z pianą i wyłożyć na ciasto. Posypać startym ciastem ,tym z zamrażalnika, i posypać wiórkami migdałowymi. Piec 40 minut w temp.175 stop. Bardzo dobrze smakuje trochę ciepłe
Kulinarny karnet ChristopheraLekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto rozpływające się w ustach, doskonałe na zakończenie sezonu truskawkowego. Poza sezonem truskawki można zastąpić innymi owocami. SKŁADNIKI BISZKOPT: blaszka 38x 26 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju KREM: 200 ml śmietany 36 %, 1 galaretka o smaku(...)czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany. Przełożenie ciasta: Gdy masa zgęstnieje wylewamy na ciasto, które znajduje się w formie, do środka wkładamy truskawki:jedna obok drugiej , przykrywamy pozostawionym ciastem, zakrywamy folią, wkładamy na kilka godzin do lodówki aż masa stężeje. Następnie ciasto delikatnie wykładamy z formy, polewamy polewą, ozdabiamy wiórkami
słodki bratekłatwe do zrobienia i bardzo dobrze się prezentuje. Przepis na formę o średnicy około 20 cm. Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 żółtko szczypta soli 2-3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 400 g truskawek 3 łyżki kisielu truskawkowego 6 łyżek konfitury truskawkowej Beza: 4 -5 białek 200 g cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier po 1 łyżeczce cały czas ubijając, następnie ubijać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować. Spód ciasta posmarować konfiturą, wyłożyć truskawki a na koniec wyłożyć pianę z białek. temperaturze 180 o C przez około 25 - 30 minut aż beza się zarumieni
Mama Gotujeuszczerbku dla ich wyglądu i kształtu. Te drożdżówki robiłam już w wersji z rabarbarem (przepis niebawem) ale widząc na targu pierwsze truskawki nie mogłam się im oprzeć i zdecydowałam się je wykorzystać do bułeczek. Przepis na ciasto zaczerpnęłam stąd ( klik ) i jestem z niego bardzo zadowolona. Drożdżówki pięknie wyrastają, są mięciutkie, pyszne i nie przesłodzone. A poniżej lista uczestników biorących(...)podwojenia swojej objętości. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie wymienione składniki łączymy i zagniatamy ze sobą. Odstawiamy do lodówki. Truskawki myjemy i obieramy z zielonych szypułek. Kroimy na mniejsze kawałki. Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Gdy ciasto ładnie nam wyrośnie dzielimy je na 12 części. Z ciasta formujemy kule i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
My simple kitchen