ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:128/654)

Przekąski z ciasta francuskiego – na słodko 138

trzy przepyszne ciastka z ciasta francuskiego. Robi się je bardzo szybko, za to delektować się nimi trzeba powoli 😀   Ciastka truskawkowe.     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 8 szt dużych truskawek 5-8 łyżek dżemu pokruszona czekolada   Rozwijamy ciasto francuskie (musi mieć temperaturę pokojową). Szklanką lub foremką wycinamy ciastka. Każde z nich smarujemy dżemem zostawiając około(...)odstępu od brzegu.Na wierzch układamy truskawki. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 C. Po wyjęciu posypujemy czekoladą.       Ciastka z ananasem.     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego puszka ananasów nutella cukier puder   Ciasto trzeba rozwinąć i wyciąć z niego krążki o centymetr większe niż

Niunioki
"półkarpatka" z truskawkami... 132

Składniki: 1 szklanka woda, 1/2 kostki masło lub margaryna, 1 szklanka mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 5 sztuk jajka krem 1/2 litra mleko, 1/2

W Mojej Kuchni Lubię
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 189

Sezon rabarbarowy w pełni. Rabarbar można z powodzeniem wykorzystać w ciastach ucieranych. Stąd pomysł na mocno jogurtowe ciasto z kwaskowym rabarbarem i soczystymi truskawkami. Bardzo proste do wykonania bo nie potrzebny jest mikser, wystarczy trzepaczka i duża łyżka do mieszania składników :-) Jogurtu w masie jest więcej niż mąki, smak rabarbaru podkreśla nutka cynamonu przewijająca się zarówno w cieście(...)kandyzowaną skórkę z limonki, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta.  Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki i rabarbar. Piec ok. 50 min lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego

maniapieczenia
Truskawkowy Eksperyment 124

nich i myślałam, jakie by tu ciacho upichcić... i padło na takiego oto przekładańca :) Dwa delikatne biszkopty przełożone masą śmietanowo-truskawkową, zwieńczone warstwą galaretki, z zatopionymi w niej truskawkami.... mniam :) Ciasto idealne, bo nie za słodkie, łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam, że czasochłonne, ze względu na czas stygnięcia/ tężenia galaretek. Ale warto poczekać na smak lata :) Składniki (blacha 23x39(...)śmietanowo-truskawkowa: 1 duża śmietana do ubijania 30% (400 ml) 2 opakowania zagęstnika do śmietany (mix do śmietany lub śmietan-fix) 1/4 szklanki cukru pudru 100 g zmiksowanych świeżych truskawek lub ok. 5 łyżek dżemu truskawkowego (ale wtedy pomijamy dodanie cukru pudru) Warstwa z galaretki: 3 galaretki truskawkowe 1 l wody 250 g świeżych truskawek Dodatkowo: 4-5 łyżek dżemu

Domowa Cookierenka Agi
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 128

blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja
Galette z porzeczkami i malinami – tarta rustykalna 171

blaszce do pieczenia. Spodu się nie podpieka. Cechą charakterystyczną są zawijane do środka boki. Galette robi się z różnych rodzajów mąk. Moja wersja jest na zwykłej mące pszennej. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 1/4 płaskiej łyżeczki soli (używam domowej soli waniliowej ) 50 g cukru pudru 125 g zimnego masła (82% tłuszczu) 1 jajo 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany(...)łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1/2 limonki (dobrze wyszorowanej)     Przygotowanie Tarty z porzeczkami i truskawkami: Przygotować ciasto kruche: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Krótko zmiksować w malakserze z zamontowanymi nożami do ciasta kruchego (lub posiekać nożem ręcznie

Moja Delicja
Twarogowe ciasto z owocami 142

proszek do pieczenia","100 ml mleko","100 ml olej rzepakowy","1 szt jajko"],"recipeInstructions":["Owoce myjemy, drylujemy czere\u015bnie, usuwamy szypu\u0142k\u0119 z truskawek. Kroimy na kawa\u0142ki.","Mieszamy suche sk\u0142adniki na ciasto, dodajemy mokre - poza mas\u0142em. Wyrabiamy ciasto. Wa\u0142kujemy i wyk\u0142adamy do formy o wymiarach ok. 30x40 cm, wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia(...)słodziwo 15 g proszek do pieczenia 100 ml mleko 100 ml olej rzepakowy 1 szt jajko Sposób przygotowania Owoce myjemy, drylujemy czereśnie, usuwamy szypułkę z truskawek. Kroimy na kawałki. Mieszamy suche składniki na ciasto, dodajemy mokre - poza masłem. Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wykładamy do formy o wymiarach ok. 30x40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Dociskamy dłonią

Kucharzyca
smaczne, pszenno-żytnie twarogowe ciasto z truskawkami... 155

masy mąkę tortową, mąkę żytnią, proszek do pieczenia i mikserem składniki połączyć tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem, do blaszki przełożyć ciasto do ciasta lekko powciskać truskawki, użyłam mrożone nie całkiem je odmrażając ciasto piec w 200 C około 40-45 minut - piekłam je w prodiżu z grzałką góra/dół, ciasto z blaszki wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Biszkopt z truskawkami i galaretką. 104

Dziś nic specjalnego. Zwykły biszkopt z truskawkami i galaretką. Niby nic, a jednak :) Ja bardzo lubię takie ciasta. Szczególnie wtedy, gdy upały dają się we znaki, takie orzeźwiające ciasto z zimną galaretką i owocami jest nie zastąpione. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam domowy) 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki(...)Piec w temperaturze 170 stopni, 20 minut. Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej ilości wody niż podana na opakowaniu. Truskawki umyć i obrać z szypułek. Na wystudzonym biszkopcie poukładać truskawki. Tak przygotowane ciasto zalać tężejącą galaretką i wstawić na kilka godzin do lodówki

Agusiowe smakołyki
Czekoladowo - śmietankowe ciasto z truskawkami 5781

truskawkowe. Wystudzić, następnie wstawić do lodówki do zgęstnienia. Należy tego pilnować aby galaretka całkiem nie stężała, musi być jednak wyraźnie ścinająca się aby nie spłynęła z ciasta. Taką mocno tężejącą galaretkę wyłożyć na truskawki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem śmietankowy : Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę oraz schłodzony serek mascarpone umieścić w naczyniu. Dodać cukier puder i ekstrakt waniliowy(...)cukier wanilinowy ). Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Nie ubijać zbyt długo by krem się nie zwarzył. Gotowy krem wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami, wyrównać. Na krem położyć bezę. Ciasto wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Ciasto najlepiej kroi się po nocy w lodówce, kiedy beza nieco zmięknie. Smacznego

Opowieści z piekarnika
Mars 448

Mega słodkie ciasto bez pieczenia! Tylko dla prawdziwych fanatyków słodkości Proponuję tę słodycz przełamać truskawkami bądź malinami:) nam dzięki dodatkom owoców udało się je zjeść foremka o średnicy 20 cm 40 minut spód: 200 g batonów MARS 40 g masła mleczna masa: 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru niepełne 2 szklanki mleka w proszku 100 g masła dodatkowo: 5 sztuk(...)powstały grudki. Wylać masę na schłodzony spód. Ponownie włożyć na kwadrans do lodówki. Przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać pod koniec śmietanę kremówkę. Rozprowadzić na cieście. W polewie umieścić pokrojone truskawki oraz pokrojone batoniki

Ania i Marcin gotują
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 208

ciasto posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (23×38). Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dodatkowo: 500 g rabarbaru 500 g truskawek 100 g płatków migdałowych Rabarbar obieramy ze skórki, truskawki myjemy i suszymy. Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy: rabarbar, truskawki. Całość posypujemy 1-2 łyżkami cukru. Kruszonka 100 g masła 100 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 180 g mąki tortowej Wszystkie składniki zagnieść w kulę. Rozsypać

kulinarnyswiatdomi
Prosta drożdżowa chałka 76

mojej kuchni, zanim surówki z kapusty ustąpią miejsca lekkim sałatkom z nowalijkami, zanim do talerzy zamiast sycącej gęstej zupy naleję lekkiego kremu z młodych warzyw, zanim upiekę ciasto z truskawkami... mój dom wypełnia aromat świeżej chałki. Prostej, drożdżowej, takiej, co udaje się każdemu. Takiej, co jest miękka i puszysta, a najlepiej smakuje ze szklanką mleka lub kakao.   Polecam też(...)ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki   Prosta drożdżowa chałka Składniki: zaczyn: 150g mąki 200ml letniego mleka lub wody (lub pół na pół) 6g drożdży świeżych (lub 2g instant) ciasto: 250g mąki 30g cukru 5g soli 1 duże jajko 60g masła  do posypania: mak, sezam, kruszonka (wg uznania)   Składniki zaczynu wymieszać, odstawić na ok 30 minut. Jajko roztrzepać

Obiad gotowy
Muffiny orkiszowe z truskawkami i czekoladą 188

ciasta dodać czekoladę, ponownie krótko wymieszać - formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości - na wierzchu każdej muffiny ułożyć 3-4 kawałki truskawek, wciskając je w ciasto - formę z muffinami wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka - muffiny po ostygnięciu przechowywać pod przykryciem

Smakołyki Bereniki
Sernik na zimno z truskawkami 114

Sernik na zimno z truskawkami to najlepszy letni deser. Ciasto z biszkoptami o delikatnym kremowym smaku, który idealnie komponuje się z soczystymi truskawkami i galaretką. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji:  >6 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 250 g serka mascarpone 1 kg twarogu sernikowego (mój ulubiony Wieluń) 1 opakowanie biszkoptów 500 g truskawek

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania