Jeden z moich ulubionych deserów to "tort" bezowy z aksamitnym serkiem i owocami. Kiedy tylko zostają mi nie wykorzystane białka mrożę je, aby potem
Bon appetit mon amieTarte jabłka to podstawa wśród moich konfitur. Smakują wyśmienicie jako dodatek do ciast, naleśników. Składniki: 2 1/2 kg jabłek ½ łyżeczki mielonego cynamonu 60 dag cukru
Tradycyjna KuchniaUlubione smaki umieszczone w znakomitym cieście czyli kokos i ananas w serniku. Smaki pina colada to ulubiony mój smak drinku ale czemu nie spróbować smaków w
Moje Małe CzarowanieKrucha tarta w połączeniu z kremem mascarpone z dodatkiem białej czekolady i owoców tworzy idealne trio.
Ugotujmy CośDeser z jogurtu z nasionami chia , pestek dyni, słonecznika i owoców. O wiele zdrowsza alternatywa od przesłodzonych owocowych jogurtów w sklepie. Taki zdrowy i dietetyczny
codojedzeniaSernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole
Miód i pieprzNajlepsze jagodzianki jakie jadłam! Oczywiście ciasto jest takie samo jak w klasycznych jagodziankach , bo jest najlepszym, sprawdzonym ciastem, ale nadzienie to już
Rozpustne gotowanieKalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są
W kuchni Karmel-itkiSą fantastyczne! Kremowe, delikatne, waniliowe z mnóstwem pysznych owoców i porzeczkowego kremu. Nie da się przejść obok nich obojętnie, bo kuszą nie tylko smakiem ale
DefinicjaSmakuTo istna rozpusta śniadaniowa! Pyszne! Podałam z bitą śmietaną, ale z samymi owocami też będzie super. I ten kształt! Do piekarnika wkładamy coś
Stare GaryJak już pisałam wielokrotnie crumble jest jednym z moich ulubionych deserów!Soczyste owoce zapiekane pod chrupiącą kruszonką sprawiają , że nie potrafię przejść obojętnie!Tym razem
Ostra na SłodkoZapraszam Was dzisiaj na roladę z pysznym kremem czekoladowym z dodatkiem świeżych owoców.Rolada z tym kremem na prawdę warto zrobić,polecam i zachęcam do
Ala piecze i gotujesałata oblana świetnym vinegretem Klasyka - francuska zupa cebulowa, niezwykle esencjonalna Mój faworyt - przegrzebki w maśle na cieście francuskim z kaszanką i musem jabłkowym. Przyznaję, że cholernie trudno spotkać restaurację serwującą przegrzebki. A jak smakują? Jakby wyciągnąć aromat z najświeższych owoców morza - delikatny, wręcz zmysłowy - zamknąć go w malutkiej poduszeczce, która położona na języku wręcz rozpływa się. To tak mniej(...)Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami waniliowymi. Ciasto francuskie nadzwyczaj kruche, leciutkie, lody dobrej jakości no i miła niespodzianka - pod lodami są jabłka obtoczone cynamonem. W oczekiwaniu na deser przechadzka po lokalu. Wchodząc do restauracji mamy niewielką
Right Behind The Kitchenrolady biszkoptowej . Składniki (na blachę (34 x 38) cm): Mus 200 g czekolady 300 ml śmietany 30% Ciasto 5 jajek szczypta soli 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki 3 łyżki oleju 3 łyżki wody 2 łyżki ciemnego kakao Dodatkowo owoce, np. maliny Czekoladę razem ze śmietaną stopić w kąpieli wodnej. Aby masa się nie zwarzyła, połamaną czekoladę i śmietanę(...)się nierówno . Zapiekać 4 minuty. Do reszty masy dodać kakao. Dokładnie wymieszać. Na zapieczone esy floresy wyłożyć resztę masy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze 8 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę i od razu oderwać od niego papier do pieczenia, ale go nie usuwać, bo się jeszcze przyda. Gdy ciasto lekko ostygnie, włożyć masę czekoladową
Weekendy w domu i ogrodzie